Harper's Bazaar (Romania)

SIMONA ANTONESCU

-

DESPRE VALOAREA POVEȘTILOR

„Trăind încă în două lumi, cea a realității și cea a imaginarul­ui, copiii percep lumea înconjurăt­oare și evenimente­le prin care trec cu ajutorul poveștilor. Ritmul unei povești este legătura de care copiii au nevoie ca să poată pătrunde încet-încet tainele realității.

Creierul uman are două zone distincte cu care percepe realitatea și imaginarul. Atunci când urmărim un film, citim o carte sau ascutăm o poveste este activată zona imaginarul­ui. Toate trăirile pe care le avem în această zonă țin de o realitate a poveștii, nu de cea palpabilă a lumii fizice. Pentru dezvoltare­a armonioasă a copiilor și pentru echilibrul vieții de adult, poveștile au un rol important.

Urmărind o poveste, copiii au timp mai mult la dispoziție ca să testeze diferitele variante de reacții posibile pentru o situație dată, să se instaleze imaginar într-o provocare nouă și să-și înțeleagă propriile sentimente. Lucrurile nu sunt definitive în poveste, iar ei se simt în siguranță pentru că oricând te poți întoarce din drum, te poți răzgândi fără consecințe grave. Aceasta este valoarea terapeutic­ă a poveștilor. Un copil poate traversa experiențe cu aceeași încărcătur­ă emoțională ca și cele reale, fără a suporta însă și urmările nedorite: alături de Scufița Roșie învață că e mai bine să asculte sfaturile părinților, alături de Harap-Alb învață că uneori curajul te poate aduce în situații complicate și este în regulă să ceri ajutor.

O definiție a omului echilibrat este faptul că se poate povesti pe el însuși: știe care îi este trecutul, ce legături are cu cei din jurul său și are planuri de viitor pe care le poate povesti. Omul echilibrat este deci instalat în mișcarea unei povești, este o istorie și se poate povesti. Dacă legătura dintre individ și istoria sa se rupe, atunci povestea se destramă și omul se află în derivă.Ascultați așadar micile povești ale copiilor. Ei au mare nevoie să se povesteasc­ă pe ei înșiși, iar un adult să-i valideze, ascultându-i. Depănați-le la rândul vostru povești, ca să deschideți pentru ei poarta realității lor de mai târziu, de viitori adulți.

Copiii care au ascultat povești vor fi siguri pe ei mai târziu, atunci când viața le va scoate în cale situații care vor necesita rapiditate de decizie, hotărâre și asumarea cu curaj a urmărilor.”

Scriitoare­a Simona Antonescu este autoarea seriei de romane Istoria povestită copiilor (Ed. Nemi).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania