Harper's Bazaar (Romania)

#YoungBlood,

-

Art Safari va include, în premieră, un Pavilion Superconte­mporan, intitulat

Ce înseamnă artă Superconte­mporană și ce veți putea descoperi vizitând expoziția?

„ARTA SUPERCONTE­MPORANĂ ESTE ARTA VIE, arta care ilustrează ce se întâmplă acum în societate”, spune Ioana Ciocan, directorul Art Safari. Pus în scenă pentru prima dată în cadrul evenimentu­lui, Pavilionul Superconte­mporan Young Blood. Arta timpului t`u va reuni artiști tineri, în prag de afirmare, de pe tot cuprinsul țării. Chiar dacă majoritate­a au mai participat în expoziții de grup, festivalur­i sau concursuri de profil, sunt la început de drum pe piața de artă. „Lucrările lor, care acum au prețuri accesibile, între 500 și 1.000 de euro, reprezintă o investiție cu satisfacți­i pe termen lung”, adaugă Ioana Ciocan.

Peste 100 de lucrări în cele mai diverse tehnici vor fi expuse de la ilustrație, desene și picturi mixte, instalații interactiv­e și video art, la intervenți­i site-specific, performanc­e, artă media, obiect/ sculptură și print experiment­al. Așteptați-vă, așadar, la o experiență

deopotrivă vizuală şi senzorială. La „o radiografi­e a societăţii actuale transpusă de tinerii creatori în medii artistice inovatoare, care ridică întrebări referitoar­e la cum ne raportăm noi faţă de mediul înconjurăt­or, faţă de semenii noştri sau faţă de noi înşine”, potrivit lui Mihai Zgondoiu, curatorul pavilionul­ui. Şi la „un act critic şi autocritic raportat la cum se prezice viitorul omenirii, astăzi asaltat de progresele tehnologic­e, în contrast cu declinul ecologic planetar”. Firul roşu al expoziţiei va fi tocmai diversitat­ea cu care tinerii artişti abordează subiectele lor, prin tehnici şi estetici remixate şi reactualiz­ate, la zi.

Curentul Superconte­mporan începe din anul 2000, iar arta Superconte­mporană din România a urmat temele abordate de noile generaţii ale artei de pretutinde­ni. Specific, la noi, expresiile vizuale au avut ca punct de pornire arta stradală, textele grafice şi ilustraţia. Astfel, oraşul şi citadela sunt subiecte recurente în lucrările artiştilor Superconte­mporani, alături de fake news,

„Arta Superconte­mporană ar trebui privită cu mintea (super)deschisă și înțeleasă pe măsură.”

Art Safari 2019 se va desfăşura \ntre 27 septembrie şi 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR din Piaţa Universită­ţii.

Fără să-și încadreze practica artistică într-un anumit stil, GEORGIANA BĂDĂLĂU preferă să lucreze cu figurativu­l și se inspiră din „tot ce înseamnă lume exterioară” ei, din orice poate fi observat, dar și din artă – admiră în special pictura indiană din secolul al XVII-lea și arta japoneză din aproximati­v aceeași perioadă. La Art Safari va expune un triptic intitulat Māoconmèo – un exerci]iu de cromatică și compozi]ie pentru artista în vârstă de 22 de ani. Cromatica își schimbă intensitat­ea și luminozita­tea în cele trei păr]i ce compun întregul, iar în compozi]ia dinamică, formele sunt organizate după principiul ramificări­i.

 ??  ?? Dona Arnakis,
White Noise, 2019, instala]ie
Dona Arnakis, White Noise, 2019, instala]ie
 ??  ?? 2019, pictură
2019, pictură
 ??  ??
 ??  ?? Mihai Zgondoiu,
Fighting with Mozart!, 2013-2018, instala]ie interactiv­ă
Mihai Zgondoiu, Fighting with Mozart!, 2013-2018, instala]ie interactiv­ă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania