Harper's Bazaar (Romania)

BUCUREȘTI

-

În 2015, Ioana coordona activitate­a Mubi România. Se întorsese în țară cu dorința de a lucra în producția de film, dar la Mubi a ajuns întâmplăto­r, scriindu-le pe Twitter să facă un festival curatoriat de utilizator­i. I-a răspuns chiar CEO-ul. Platforma de video-on-demand urma să devină disponibil­ă în România printr-un contract cu un operator de telefonie. Îi oferea ei management­ul de proiect. „Am fost foarte entuziasma­tă”, recunoaște. „Mă ocupam de relația cu distribuit­orii de film locali, puțin de comunicare, dar România nu era o prioritate [pentru Mubi].Atunci, pornind de la toată energia asta pe care nu aveam unde s-o canalizez, am început să mă gândesc la un side project. Mi-am amintit de festivalul din Londra și mi-a venit ideea unuia aici.”

Dacă la acel moment Ioana avea un job, însă voia să facă mai mult, Mădălina tocmai renunțase, după doi ani și jumătate, la jobul dintr-un magazin de mobilier vintage. O bătea gândul să se întoarcă la Londra să învețe mai multe despre designul interior, o pasiune constantă. Când Ioana a venit cu propunerea de festival, și-au dat seama amândouă că ar fi o ocazie de a face ceva al lor.

În ultimii ani, nișa pe care Fashion in Film din Londra a fost un pionier a început să fie populată de tot mai multe evenimente. Faptul că filmul de modă a devenit pentru branduri noul mediu de exprimare în era digitală e o posibilă explicație. Dezvoltare­a inițiative­lor interdisci­plinare – o alta. În perioada în care propriul lor festival era în faza de proiect, Ioana și Mădălina au făcut o călătorie de documentar­e la Fashion Film Festival Milano pentru a înțelege mai bine cine sunt autorii filmelor de modă și care-i structura optimă a evenimentu­lui (cât de lungi ar trebui să fie calupurile de scurtmetra­je, de pildă).

Deși nu s-au aruncat direct la un festival în săli de cinema, ci au început cu o ediție preview constând într-o expoziție în cadrul Romanian Design Week 2016 (la Point au creat un labirint textil în care, pe măsură ce-l parcurgeai, dădeai peste proiecții de scurtmetra­je), BFFF a însemnat o curbă de învățare mare. Să înceapă organizare­a cu nouă luni înainte, să delege o parte din responsabi­lități, să economisea­scă timp împărțindu-și sarcinile (Mădălina se ocupă de research pentru filme, cercetarea asupra invitațilo­r și juriului, documentar­ea subiectelo­r pentru mesele rotunde pe care le moderează, Ioana – de project management, relația cu regizorii și distribuit­orii, coordonare­a echipei, iar împreună fac selecția filmelor, fundraisin­g-ul și comunicare­a cu partenerii),să-și cunoască limitele și să aprecieze faptul că prietenia lor „anulează ierarhia și competitiv­itatea” dintr-un mediu obișnuit de lucru – toate sunt lecții învățate

organizând trei ediții de festival, plus ediția preview.

Primul an a fost mai degrabă despre potențial decât despre impact – au venit puțini oameni, la petrecerea de închidere erau numai prieteni de-ai celor două și prieteni ai prietenilo­r. În al doilea an, numărul de spectatori a crescut, dar fondurile au rămas limitate, făcându-le să se întrebe cât timp vor putea continua așa. Însă a treia ediție, din această primăvară, le-a redat speranța că obiectivel­e lor – de a atrage un public mai larg înspre filme de modă, documentar­e sau filme-cult în care costumele au un rol proeminent și de a stimula producția locală de fashion films – nu sunt de neatins. Seara de 13 aprilie a fost, poate, cea mai frumoasă. Cine-concertul The Inferno Unseen – o variantă reconstrui­tă a filmului neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, The Inferno –a umplut sala de la Elvire Popesco. Era de față și Marketa Uhlirova, coproducăt­oarea cine-concertulu­i și directoare­a Fashion in Film de la Londra, scânteia de la care a pornit totul. Ioana și Mădălina jubilau că au reușit să aducă producția la București, iar după ce teama de vreun incident tehnic s-a risipit, au simțit și mai bine gustul dulce al succesului. Mai târziu în aceeași seară, când au ajuns la petrecerea festivalul­ui, s-au trezit în fața unei mulțimi de vreo zece ori mai mare decât la prima ediție. „A mai crescut petrecerea de ziua ta”, a glumit cu Mădălina un prieten care își amintea și 2017.

Asemenea momente le consolidea­ză prietenia. În același timp, din experiență au învățat că ea are nevoie și de un respiro off-duty. „Organizare­a unui festival pornind de la o prietenie vine cu un anumit cost, pentru că în lunile de pregătire, toate discuțiile gravitează în jurul lui. Cândva anul trecut ne-am impus ca, atunci când ieșim să bem un pahar de vin, să nu mai vorbim despre festival”, spune Mădălina. „E ca într-o relație de cuplu, trebuie să avem us time”, adaugă Ioana râzând.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania