Harper's Bazaar (Romania)

CITIM DIFERIT, ȘI FAPTUL CĂ NE PLAC ACELEAȘI LUCRURI NI SE PARE CĂ ZICE CEVA.

-

sau Treptat, și-au dat seama că împărțeau și un vis comun: acela că și-ar putea face propria lor editură, un loc unde să aducă pe masă subiecte incomode precum sexism, rasă sau imigrație, și unde proeminenț­a numelui de pe copertă să nu afecteze în vreun fel decizia de a publica sau nu o carte.

Au prins curaj în toamna lui 2015, imediat după câteva conversați­i pe care le-au avut cu invitații străini de la conferința The Power of Storytelli­ng. Una dintre ele a fost cu scriitorul și criticul literar John Freeman, care le-a devenit prieten și unul dintre primii autori publicați. Ana Bulgăr, o prietenă mai veche a Elenei, li s-a alăturat completând suma de care aveau nevoie ca să pornească, și astfel mica editură românească cu acționaria­t exclusiv feminin s-a lansat în octombrie 2016, cu șapte titluri, printre care Feminist(`), femini[ti, de Chimamanda Ngozi Adichie, Iubire [i obstacole, de Aleksandar Hemon, și Uite-a[a o pierzi, de Junot Diaz.

Black Button Books e o poveste care nu ar fi putut exista și supraviețu­i fără prietenie și încredere. „Eu știu clar că Elena nu o să mă lase baltă”, spune Anca. „Elena întotdeaun­a o să aibă grijă de chestia

ÎN MAI, DE ZIUA EI, Magda a primit cadou de la Irina o brățară colorată, din rășină, de la Kyoto Tango. Surprinsă? Puțin spus. Pentru Irina, a cărei zi de naștere urma să fie peste câteva săptămâni, ea comandase deja aceeași brățară. Până și combinația de culori era aproape identică.

Inimile lor bat mai tare în fața acelorași accesorii vestimenta­re, dar mai ales în fața aceluiași stil de design interior: piese simple, dar sofisticat­e; materiale și suprafețe contrastan­te (catifea fină îmbinată cu metal, de pildă); subtilă inspirație industrial­ă stilizată în linii rafinate; obiecte funcțional­e, însă cu forme sculptural­e; o cromatică elegantă, de gri-antracit, blush, bordeaux, ocru, ambră.

Au descoperit treptat că se potrivesc, întâi datorită unei colaborări designer-client, apoi ca prietene și partenere în noul The Edit, o selecție exclusivă de piese de design interior, disponibil­ă deocamdată doar online. În 2012, pe când lucra într-o corporație în zona de management comercial internațio­nal, Magda s-a dus la un eveniment Photoliu, proiectul de mobilier personaliz­at pe care Irina îl crease cu trei ani înainte, la începuturi­le ei în design. Era în căutarea unui obiect unic, statement, pentru living și ce văzuse pe Internet de la Photoliu îi atrăsese atenția. I-a propus Irinei să facă acest obiect. „Discutând atunci despre materiale, forme, culori, am constatat că ne place același stil”, povestește ea. Fotoliul, care are un mix de țesături și un cadru de inspirație art déco cu o nuanță de vopsea personaliz­ată de Irina pentru Magda, este în continuare piesa de rezistență a camerei, chiar dacă între timp aproape totul în jurul lui s-a schimbat. Asta întrucât au urmat alte două proiecte de amenajare realizate de Irina – primul pentru a completa cu draperii și câteva accesorii livingul, al doilea pentru că Magda, devenită între timp mamă, își dorea un spațiu mai simplu și mai descongest­ionat, ca fetițele ei să aibă libertate de mișcare.

„Designul interior e o pasiune veche de-a mea”, spune Magda. „Privind în urmă, îmi dau seama că am schimbat cu Irina idei de obiecte și amenajări constant de-a lungul acestor șapte ani.” Iar Irina adaugă: „Chiar m-am uitat recent pe WhatsApp la arhiva foto. Lună de lună ne-am trimis poze cu piese, locuri sau proiecte care ne plăceau. Nu ne gândeam nici una că vom avea un business împreună. E frumos să vezi cât de natural au decurs lucrurile și cum s-au așezat încet-încet.”

În acest interval în care simpatia reciprocă a crescut într-o prietenie, Irina a căpătat experiență ca designer. După ce studiase la Istituto

 ??  ?? Magda (stânga) și Irina spun că businessul fondat împreună le-a legat prietenia și le-a făcut să se cunoască mai bine.
Magda (stânga) și Irina spun că businessul fondat împreună le-a legat prietenia și le-a făcut să se cunoască mai bine.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania