Harper's Bazaar (Romania)

VIA}A MEA CULTURALĂ: M~D~LINA CRAIU

-

Preferințe­le actriței din Mo, filmul românesc care aduce pe ecrane tema abuzului, în context #MeToo, prin povestea

a două studente și a profesorul­ui lor.

PRIMUL ALBUM CUMPĂRAT: O casetă de la Amicii când aveam vreo 10 ani, cred. Îmi plăcea Dana, evident. „Ea este Dana, colega mea.” Ştiţi. ÎN FRUNTEA PLAYLISTUL­UI ÎN ACEST MOMENT: Bon Iver, penultimul album – 22, A Million.

FILMUL PE CARE L-AI REVEDEA CU PLĂCERE: And Then We Danced. L-am văzut în competiţia oficială la Sarajevo [unde Mo a avut premiera internaţio­nală în această vară] şi face parte şi din programul Bucharest Internatio­nal Dance Film Festival 2019. Un coming of age despre un dansator georgian care se îndrăgoste­şte pentru prima dată, „e o poveste spusă inteligent şi fără compromisu­ri despre descoperir­e şi autodepăşi­re” (Simona Deaconescu). L-aş revedea pentru performanţ­a incredibil­ă a actorului principal, Levan Gelbakhian­i, şi pentru regia sensibilă şi plină de rezolvări spectaculo­ase a lui Levan Akin. Sincer, cu toată inima, vă recomand să vedeţi acest film. Pentru mine a fost o lovitură.

SERIALELE PERFECTE PENTRU BINGE-WATCHING: Tocmai am terminat al treilea sezon din Stranger Things. Pentru binge-watching, depinde de gusturi, recunosc că eu am binge-uit Mad Men şi Gilmore Girls, ultimul pentru că am o nostalgie legat de el, am crescut cu fetele Gilmore. All-time favourite e de departe Rome, pe care cred că l-am văzut de patru ori (am o slăbiciune pentru filme şi seriale istorice).

CARTEA PE CARE AI RECOMANDAT-O TUTUROR PRIETENILO­R: Nu cred că mi-am propus, dar cartea pe care am recomandat-o activ tuturor prietenilo­r şi încă o recomand este Jurnalul lui Mihail Sebastian. Mi-a plăcut dintotdeau­na Sebastian ca dramaturg, mi se pare subaprecia­t de multe ori, dar Jurnalul este indiscutab­il o lucrare valoroasă. E o radiografi­e complexă a epocii interbelic­e şi a celui de-Al Doilea Război Mondial în Bucureştiu­l acelor ani. DESCOPERIR­E RECENTĂ: Ernst Lubitsch – regizor american de origine germană, din anii ’30, care a regizat multe comedii romantice, precum The Shop Around the Corner (remake-ul lui este You’ve Got Mail), şi care este considerat tatăl Hollywoodu­lui actual. Făcea filme într-o cheie foarte modernă şi senzaţiona­l de elegante. Se zicea pe atunci că filmele lui au „the Lubitsch touch”. Sunt foarte frumoase şi le-am descoperit abia acum o lună.

STYLE ICON: Elsa Schiaparel­li, o altă descoperir­e recentă şi mult prea târzie. De curând am început să şi cumpar haine din anii ’30-’40, am o micuţă colecţie de rochii de care sunt foarte mândră.

DESTINA}IE IDEALĂ DE VACAN}Ă: Oriunde în Italia, dar mai ales Veneţia. E printre puţinele locuri în care chiar nu s-a schimbat nimic de sute de ani. Şi e cu atât mai uşor să îţi imaginezi ce oameni au mers pe acele străzi cu mult timp înaintea ta. Am şi avut norocul să merg de mai multe ori şi am prins-o de câteva ori goală dimineaţa devreme sau seara târziu. E spectaculo­asă.

LOCUL UNDE Î}I PLACE SĂ IEȘI ÎN BUCUREȘTI: Coftale. Îmi place mult cafeaua şi ei fac o cafea foarte bună. Au şi o grădină frumoasă, unde de obicei lucrez.

TE FAC SĂ RÂZI:

O comedie bună, fie că este teatru sau film. Prietenii, mama de multe ori sau o carte, râd mult când citesc. Reacţionez la mute tipuri de umor. EXTRAVAGAN}Ă NECESARĂ: Haine şi obiecte vechi. Nu mă pot abţine.

}I-AR PLĂCEA SĂ IEI CINA CU … Elizabeth Taylor în tinereţe.

AI VREA SĂ VORBIM MAI MULT DESPRE ... Cum ar trebui să ne raportăm la mediul înconjurăt­or. În general, tot ce ţine de grija pe care ar trebui să o avem pentru natură. De la defrişări şi distrugeri de ecosisteme, la drepturile animalelor şi respectul cu care ar trebui să le creştem pentru consum şi chiar la oamenii din jurul nostru. Exagerăm foarte tare în ultima vreme şi nici nu ne mai dăm seama. DESPRE PERSONAJUL TĂU, O STUDENTĂ, ÎN MO: Vera este, cum spune şi Radu [Dragomir, regizorul], liantul între povestea filmului şi public. E acolo să valideze reacţia publicului la ce se desfăşoară în faţa lui, pentru că şi ea se raportează la fel. Mi-a plăcut foarte mult zona de paradox pe care o propune personajul – ea pare a fi capul răutăţilor, dar este, de fapt, raportarea adaptată la lumea uşor perversă în care trăim. La nivel de construcţi­e sunt foarte norocoasă să o fi avut pe Dana [Rogoz] ca partener, pentru că Vera e foarte mult construită în relaţie, şi chimia dintre mine şi Dana a fost foarte bună de la început.

Mo are premiera \n cinematogr­afe pe 4 octombrie. Pe Mădălina Craiu o veţi mai putea vedea \n Umbre III (din noiembrie, pe HBO şi HBO GO).

 ??  ?? Mădălina Craiu şi Dana Rogoz, în Mo
Stranger Things
Bon Iver
Mădălina Craiu şi Dana Rogoz, în Mo Stranger Things Bon Iver
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania