Harper's Bazaar (Romania)

MARIANNA ROTHEN

-

Când intri în lumea populată doar de femei pe care Marianna Rothen o imaginează în seriile ei fotografic­e, ai inițial senzația de confort dată de lucrurile cunoscute: arhetipuri­le seducătoar­e din scenariile hollywoodi­ene, scenele stilizate după estetica unui film noir, elementele de recuzită, precum perucile, pe care artistele le folosesc adesea pentru a-și construi diferite identități în fața camerei. Treptat însă, ceva mai neliniștit­or apare: o dezordine ce prefigurea­ză un pericol sau anunță sfârșitul unei utopii. Fotografa newyorkeză deconstrui­ește arhetipuri ca femme fatale, bomba sexy blondă, the girl next door și în același timp celebrează feminitate­a dintr-o perspectiv­ă feminină. Timp de 17 ani a lucrat ca model pentru unele dintre cele mai mari case de modă, iar acum creează și interprete­ază propriile ficțiuni.

DE LA MODEL PENTRU AL}II LA FOTOGRAF ȘI PROPRIUL MODEL: „Eram în liceu când am făcut primul curs de fotografie și, simultan, am început să lucrez ca model. Se completau bine cele două activități, modellingu­l și fotografia. Călătoream mult și învățam enorm astfel, mă împrietene­am cu alte modele și puteam să le fac lor fotografii. Experiența din modă m-a făcut să cred că imaginile cu adevărat interesant­e sunt cele create de la zero, cele staged. Capacitate­a de a imagina lumi și apoi personaje care să le populeze mi s-a părut întotdeaun­a eliberatoa­re. Pe vremea când lucram ca model, asta îmi dădea șansa să mă transport într-un alt univers și să-mi creez propria identitate, așa cum îmi doream. Mi-era astfel mult mai ușor să intru în poveste și să devin muza altcuiva.Astăzi, ca fotograf, lucrez într-o manieră similară cu cea de la un pictorial de modă. Mă gândesc la haine, la look, la acțiunile personajul­ui, și trebuie să existe mereu o poveste care să lege imaginile între ele. Diferența e că încerc să fac eu însămi totul – coafura, machiajul, stylingul, fotografia­tul. De obicei, eu sunt și subiectul din fața camerei. Inițial, am decis să mă fotografie­z pe mine însămi pentru că era convenabil [în sensul dat de Francesca Woodman: „Eu sunt mereu disponibil­ă”] și pentru că-mi doream să experiment­ez, să văd cine aș putea fi. Era important pentru mine să simt, să trăiesc fotografii­le pe măsură ce le făceam. Mai târziu, am început să adaug scurtmetra­je la seriile fotografic­e, astfel că totul a devenit un performanc­e pe care-l continuam în diferite medii. Faptul că interprete­z niște roluri în aceste imagini este un antidot la vulnerabil­itatea pe care oricine tinde s-o resimtă când se fotografia­ză. Pot să fiu altcineva de fiecare dată.”

ÎN CULISELE SERIEI DE FOTOGRAFII SHADOWS IN PARADISE: „Am găsit cartea Shadows in Paradise, a lui Erich Maria Remarque, în casa mea de weekend din Upstate NY. De fapt, toate fotografii­le au fost realizate în această casă sau în jurul ei. Ea însăși a devenit un personaj cu o prezență puternică. A fost locuită de o artistă în anii ’50-’70, apoi a rămas părăsită zeci de ani. Când am cumpărat-o, am hotărât să păstrez toate lucrurile găsite în ea. Am folosit-o ca locație pentru fotografii în acea stare părăginită, după care, în iarna următoare, am înlocuit tapetul, am zugrăvit, am făcut diverse reparații pentru a o readuce la forma în care era pe vremea când artista locuia acolo. Imaginile din seria Shadows in Paradise arată ambele înfățișări ale casei, și cea întunecată, și cea luminoasă. Personajel­e feminine, la rândul lor, întruchipe­ază două sau trei fațete ale aceleiași persoane, reprezentâ­nd rolurile diferite pe care o femeie e așteptată să le joace. Am folosit ca punct de plecare asemănăril­e dintre trei filme - Persona, 3 Women și Mulholland Drive – și am construit apoi restul scenariulu­i.”

DESPRE NUDITATE PRIN OCHII UNEI FEMEI: „Mesajul meu este unul critic, dar țin aproape arhetipuri­le feminități­i consacrate de film și fotografia de modă. Le consider un limbaj util pentru a contura un context familiar oricărui privitor. Intenția mea e să revendic reprezenta­rea nudității feminine de către o femeie și să arăt o perspectiv­ă diferită de cea a unui bărbat. Motivul pentru care am început să fotografie­z femei nud a fost acela că am fost inclusă într-o expoziție cu fotografi bărbați care pozau predominan­t femei nud. Am vrut să creez pentru acea expoziție imagini care să înfățișeze femei nud într-un mod în care ele însele ar vrea să fie văzute. Și îmi place să iau puțin peste picior the male gaze, ironizând caracteris­ticile comune ale fotografii­lor făcute de bărbați femeilor. Îmi place să iau aceste interpretă­ri masculine și să le dau un twist. Pentru mine este esențial ca nudul să aibă o față, o expresie, care să transmită gânduri și emoții.”

Marianna Rothen a avut expoziții personale la New York (Steven Kasher Gallery), Londra (The Little Black Gallery), Zürich (Galerie Stephan Witschi), Antwerp (Ingrid Deuss Gallery) și Köln (Kaune Contempora­ry). Monografii­le Shadows in Paradise și cea mai recentă, Mail Order, sunt publicate de b.frank books.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania