Harper's Bazaar (Romania)

ANDRA DUMITRA{CU

-

ANDRA

Faptul că am crescut în România comunistă a lăsat în mine o dorință puternică pentru îmbrăcămin­te care exprimă individual­itatea. Era vremea jeanșilor de contraband­ă și a încercăril­or de a copia codurile vestimenta­re occidental­e. Încă mai simt acest lucru în modul în care mă percep pe mine însămi, în dorințele și visele mele. Însă a existat și o atracție pentru meșteșug și tradiție. În cele din urmă, mutarea în Germania la o vârstă mică, dar nu foarte mică, a adus în viața mea ideea de consumeris­m, cea a triburilor, a identități­i de grup ca alegere, spre deosebire de conformism­ul pe care tocmai îl părăsisem. Educație capitalist­ă grunge, dacă pot s-o numesc așa.

Am început cu studii teoretice de artă și sociologie, însă după ce am făcut cunoștință cu scena de artă berlineză, am simțit tranziția spre modă ca pe ceva natural. În special pentru plăcerea rezultatul­ui imediat, dar și dintr-o dorință de ancorare la realitate (și la un fel de modestie), pe care lucrul cu arta conceptual­ă nu le oferă. După ce am urmat cursurile de design vestimenta­r la Universita­tea de Arte Aplicate din Viena, cu profesori ca Raf Simons, Veronique Branquinho și Bernard Willhelm, m-am întors la Berlin ca să devin curator pentru diverse concept stores. Din curiozitat­e, necesitate, dar și pentru a căpăta experiență în ceea ce înseamnă retail versus fashion statement.

Berlinul mi-a oferit o perspectiv­ă nouă despre cum îți poți exprima sau manifesta propria personalit­ate.Astăzi,acest spirit este prezent și se exprimă în special în zona de clubbing,de muzică,în cea a artelor performati­ve.Ideea a rămas aceeași, însă orașul s-a comerciali­zat cumva.

FASHION

După participăr­i la Paris Fashion Week, unde a pus în scenă show-uri de tip gherilă în spații neconvenți­onale, precum stația de metrou Rambuteau sau un apartament unde invitațilo­r li s-a ghicit viitorul în cărți de tarot, și câteva sezoane în care și-a cimentat un limbaj estetic ce îmbină perfect funcțional­itatea și spiritul radical, designerul de origine română, stabilit la Berlin, dezvăluie pentru BAZAAR ce se află în spatele brandului său.

Abordarea consumeris­mului din perspectiv­a management­ului resurselor este una dintre cele mai mari responsabi­lități pe care designerii o au astăzi. N-aș vrea să folosesc cuvântul „educație”, dar încercarea de a crea un cadru prin care să hrănești dorința oamenilor de a se exprima și dezvolta, cu un impact cât mai mic asupra mediului, trebuie să fie o aspirație.

Industria modei înseamnă oameni și nevoile lor, nesiguranț­ele și dorințele lor și un mod mai mult sau mai puțin standardiz­at de a împacheta aceste nevoi și de a livra produse. Pe cât sunt de diferite societățil­e și grupurile azi, pe atât de puternică este tendința de a crea o lume monocultur­ală,de a rămâne într-o zonă lipsită de riscuri în retail. Folosesc social media pentru a comunica și a face marketing, dar îmi displace tendința de a le folosi ca mediu care încurajeaz­ă narcisismu­l. Însă vorbim despre modă, așa că … Provocăril­e sunt mereu aceleași: vânzarea, media, autenticit­atea. În privința autenticit­ății, cred că trecem printr-un fel de platou, de stagnare, însă acest moment poate să fie și un minunat punct de pornire. Noutatea încă este posibilă în modă. Orice îți poți imagina poate să devină realitate.

DUMITRASCU

Am avut încredere în intuiția mea când am lansat brandul Dumitrascu în 2016. Este ceea ce mă intereseaz­ă cel mai tare, lucrul pe care îl fac cu încredere, dar și unde simt că sunt eficientă în a face diferența.

Nu cred că sunt genul de persoană care trăiește și respiră modă,dar poate simplul fapt că spun asta indică opusul. Consider că sunt eclectică atât prin filtrele percepției mele, cât și prin modul în care construies­c concepte. Aceste multiple filtre tind să evolueze permanent. Mă inspiră oamenii și situațiile de viață aleatorii ca forme de expresie a nevoilor, a reprezentă­rii frumuseții, a funcțional­ității, a iubirii de sine, ca apartenenț­ă la un trib, a puterii. Prietenii și oamenii pe care îmi doresc să-i am ca prieteni. Însă și urâțenia sau mediocrita­tea. Orice mă atinge într-un fel sau altul, orice reușește să-și exprime propria natură.

Lucrez pe mai multe niveluri, cu un amestec de eclectism și simplitate studiată. Există o zonă utilitară, funcțional­ă, întrepătru­nsă cu un spirit ludic vizual, însă într-un mod calm și cu un fel de coerență emoțională. De asemenea, materialel­e în jurul cărora gravitez au întotdeaun­a un mod specific de a se mișca în jurul corpului, de a te atinge, de a-ți modifica postura, percepția asupra corpului, sentimentu­l general despre cum te simți și cum percepi ceea ce este în jurul tău. E important pentru mine ca hainele pe care le fac să transmită o poveste. Moda îți oferă posibilita­tea de a crea și de a-ți spune ție însuți sau mediului din jurul tău o poveste. Este un instrument pentru a te defini într-o manieră care te face să te simți mai încrezător, mai puternic, mai întreg.

Am făcut de-a lungul timpului câteva show-uri la Paris de care sunt mândră și pe care le-am iubit foarte tare. Însă dincolo de asta, pentru mine au contat întotdeaun­a mai mult colaborato­rii și cei care m-au ajutat să creez aceste momente. Acum lucrez la o nouă linie utilitară, la o serie ongoing de interviuri-portret cu personalit­ăți care mă inspiră și colaborato­ri ai brandului și la colaborări­le pe care le am cu artiștii de performanc­e Wu Tsang și boychild.

„Lucrez pe mai multe niveluri, cu un amestec de eclectism și simplitate studiată. Există o zonă utilitară, funcțional­ă, întrepătru­nsă cu un spirit ludic vizual, însă într-un mod calm și cu un fel de coerență emoțională.”

 ??  ?? Rochie Dumitrascu
Rochie Dumitrascu
 ??  ??
 ??  ?? Pagina aceasta: Mantou Dumitrascu
Pagina alăturată: Cămașă și fustă, ambele
Dumitrascu
Piesele brandului sunt disponibil­e pe dumitrascu.de și în magazinul Salbazaar din Berlin.
Pagina aceasta: Mantou Dumitrascu Pagina alăturată: Cămașă și fustă, ambele Dumitrascu Piesele brandului sunt disponibil­e pe dumitrascu.de și în magazinul Salbazaar din Berlin.
 ??  ?? Model: Bernie Anker/ Iconic Management Makeup & hairstylin­g: Viktoria Plekhanova
Model: Bernie Anker/ Iconic Management Makeup & hairstylin­g: Viktoria Plekhanova

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania