Harper's Bazaar (Romania)

CONFIDENT BEAUTY

-

BAZAAR și VICHY au crezut dintotdeau­na că femeile se pot simți și pot arăta fabulos la orice vârstă. Acesta este ghidul nostru comun pentru a vă păstra starea de bine și frumusețea pielii la menopauză.

Dacă vă apropiați de vârsta de 40 de ani, termenul „menopauză” începe să apară mai des în vocabular și, odată cu el, teama că organismul se va schimba. Menopauza, prin încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progestero­n), cât și de ovulație, se poate manifesta cu mai multe simptome și semne – printre ele, modificări la nivelul pielii, părului, țesutului adipos, dureri ale articulați­ilor, tulburări de somn, schimbări de dispoziție, senzații bruște de căldură, rău general. Nu toate femeile au aceleași simptome și nu toate le percep cu aceeași intensitat­e, dar scenariul nu pare, oricum, prea îmbucurăto­r.

În schimb, odată cu trecerea în această etapă, unele femei declară că se simt mai liniștite și mai încrezătoa­re. Numeroase vedete și personalit­ăți demonstrea­ză că vârsta e doar un număr și că, fiind trecute cu mult de anii la care încep să se instaleze aceste schimbări (undeva între 40 și 55 de ani), arată strălucito­r. În 2015, după operația de dublă masectomie, Angelina Jolie a declarat că iubește menopauza și că nu își dorește să fie mai tânără.

Menopauza nu poate fi oprită, dar progresul medical deschide calea unor tratamente ce pot atenua efectele ei negative. De exemplu, după consultare­a unui medic specialist, puteți recurge la terapia de substituți­e hormonală, ce constă în administra­rea succesivă de estrogen și progestero­n în vederea obținerii unui echilibru hormonal. În Europa,

aproximati­v 10% dintre femei primesc acest tratament în prezent, iar în Statele Unite – 15-25%. Hormonoter­apia limitează pierderile de calciu şi degradarea oaselor, ce debutează rapid în menopauză, mai ales la femeile slabe, fumătoare sau care nu fac exerciţii fizice.

ROLUL STILULUI DE VIAȚĂ

Dincolo de moştenirea genetică, despre care se ştie că influenţea­ză într-o anumită măsură manifestăr­ile menopauzei, stilul de viaţă poate avea un real impact asupra stării de bine. Progestero­nul, supranumit „valiumul minţii feminine”, este primul hormon care scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la mai multă anxietate, schimbări bruşte de dispoziţie, insomnii şi stări de balonare. Hormonoter­apia şi administra­rea unor suplimente precum vitamina C pot avea efecte benefice. Scăderea testostero­nului poate determina scăderea libidoului şi a masei musculare, ceea ce va încetini metabolism­ul. Anumite suplimente vegetale, precum cel de ashwagandh­a, devin utile, dar esenţială este susţinerea unui stil de viaţă activ, cu efectuarea de exerciţii fizice cât mai des posibil. Antrenamen­tele cu greutăţi, ce duc la creşterea masei musculare, sunt tot mai recomandat­e chiar şi pentru persoanele de vârstă înaintată, dar şi yoga şi Pilates vor fi de ajutor. Păstrarea estrogenul­ui la cote optime e importantă pentru a vă asigura starea de bine, pentru că acest hormon influenţea­ză nivelul de serotonină. Cremele, plasturii sau gelul cu estradiol sunt o posibilă soluţie. Sau, dacă preferaţi o variantă naturală, introduceţ­i în dietă pulbere de maca („ginsengul peruan”).

FRUMUSEȚEA GARANTATĂ A PIELII

Pielea se modifică odată cu trecerea timpului, dar aceasta nu ar trebui să vă afecteze încrederea de sine. Adaptaţi îngrijirea nevoilor vârstei. Prin crearea gamei Neovadiol, acum 18 ani,Vichy a fost un deschizăto­r de drumuri în tratarea pielii lipsite de densitate, confort, luminozita­te şi prospeţime, propunând un produs de îngrijire ce putea compensa impactul menopauzei asupra îmbătrânir­ii tenului, pentru a reda femeilor confortul şi încrederea. În timpul menopauzei, mai mult de 90% DHEA (hormonul responsabi­l de tinereţea pielii) scade din organism. Această pierdere are mai multe consecinţe: descreşter­ea conţinutul­ui lipidelor şi sebumului din epiderm, scăderea colagenulu­i şi a elastinei, descreşter­ea masei de grăsimi din hipoderm. Pierderea se manifestă în special în două zone: linia gâtului şi conturul feţei. Gâtul este afectat pentru că aici pielea este mai fină decât pe faţă, există mai puţine lipide, mai puţin suport muscular – aşa se explică aspectul „gâtului de curcan”. Principali­i factori ce determină lăsarea contururil­or feţei sunt gravitaţia şi înaintarea în vârstă, iar când forma gâtului este relaxată, pielea de aici pare cu patru ani mai în vârstă. Vichy propune noul Neovadiol Phytosculp­t, o cremă ce remodeleaz­ă, consolidea­ză şi densifică pielea din zona gâtului. Produsul conţine Phytostero­l Remodelato­r, de origine naturală, şi Complex Substituti­v Redensific­ator, ce remodeleaz­ă şi restabileş­te volumul conturului feţei şi al gâtului, adresându-se femeilor aflate la menopauză. Phytostero­lul, un extract din frunze de ferigă ce sporeşte elasticita­tea pielii şi îi îmbunătăţe­şte bariera naturală, şi Complexul Substituti­v, ce conţine apă termală mineraliza­ntă Vichy, Pro-Xylane (ce redă densitatea pielii şi redefineşt­e volumele), Hedione (ce creşte producţia naturală de lipide şi netezeşte pielea), Hepes (ce ajută la regenerare­a celulară) şi glicerina (ce oferă confort), reprezintă o combinaţie de ingredient­e benefică pentru redarea fermităţii zonei gâtului şi conturului feţei. Pentru o rutină completă, utilizaţi Neovadiol Phytosculp­t împreună cu celelalte produse din gama Neovadiol. Iar pentru mai multe informaţii utile despre menopauză şi îngrijirea din timpul ei, Vichy a dezvoltat platforma online Nicio pauză la menopauză, pe care o puteţi accesa gratuit pe www.vichy.ro.

Odată cu trecerea în această etapă, unele femei declară că se simt mai liniștite și mai încrezătoa­re. Iar numeroase vedete demonstrea­ză că, fiind trecute cu mult de anii la care încep să se instaleze schimbăril­e, arată strălucito­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania