Harper's Bazaar (Romania)

DECENIUL ÎN MODĂ

- Fotografii de ANNA DAKI, OLTIN DOGARU, ALEX GÂLMEANU și IULIAN NAN

Designerii, modelele și tastemaker-ii care au marcat ultima decadă, fotografia­ți sau desenați de cei mai apropiați colaborato­ri BAZAAR.

VICKI NICOLA, fondatoare Vickipedia.ro

„În era vitezei, de ce nu v-aţi bucura de lucruri evident lente, precum mersul pe jos? O plimbare, indiferent dacă e grăbită sau nu, oferă luxul mărunt al observaţie­i și inspiră. Vă veţi reaminti străzi, lumini, mirosuri și veţi accesa din nou senzaţii, stări și gânduri. În plus, veţi aborda un nou tip de garderobă, care, da, plătește tribut comodităţi­i, dar nu face neapărat un compromis la sofisticar­e și creativita­te. Și oricum, stilul nu s-a măsurat nicicând în înălţimea tocului.”

IRINA MOROȘANU, fondatoare Les vacances d’Irina

„De ce n-aţi păstra culoarea părului naturală chiar și atunci când apar firele albe? Știu, e o decizie dificilă. Și înţeleg de ce. Nu e cazul meu, însă îmi dau și mie sfatul de pe acum.”

LUCIAN BROSCĂŢEAN, designer

„De ce n-aţi vrea să vă redescoper­iţi în fiecare zi? Ritmul cotidian halucinant e de cele mai multe ori un obstacol în faţa unui asemenea deziderat, dar odată cu începutul noii decade, poate că ar fi momentul unei repoziţion­ări faţă de noi înșine. O prietenă îmi spunea că e bine, uneori, să fac un pas în lateral (nu în spate, nu în faţă) și să capăt astfel perspectiv­ă asupra lucrurilor, inclusiv a modului în care mă comport, mă îmbrac…”

FRANZI MUELLER, model

„De ce nu v-aţi propune să nu vă lăsaţi prea mult influenţat­ă de ceilalţi? Dacă ceva vă place și vi se pare fantastic, nu vă îndoiţi de propriile gusturi doar pentru că nu sunt mulţi alţii care să facă aceleași alegeri. Formaţi-vă propria opinie. Și fiţi pe atât de excentrică, ciudată, conservato­are, «normală», leneșă sau activă pe cât vă doriţi.”

AIDA ECONOMU, actriţă

„De ce n-aţi miza totul pe naturaleţe și relaxare? Femeile care mi-au tăiat respiraţia de-a lungul vremii aveau în comun aceste două atribute, fie că le-am întâlnit la evenimente de gală, învăluite în mătăsuri și purtând tocuri ameţitoare, fie că își cântăreau cumpărătur­ile în faţa mea, îmbrăcate, machiate și coafate casual. Printre injecţii care nu tratează nimic și aplicaţii care deformează realitatea, există încă femei care fac bumbacul să pară elegant, pe care le intereseaz­ă mai degrabă ţesătura și croielile decât trendul, femei care știu din ochi câtă făină să pună la prăjitură și cât fard pe faţă … Femei care folosesc moda în folosul lor, căci stilul nu este doar despre savoir-faire, ci mai ales despre savoir-être.”

CRISTINA SĂVULESCU, designer și fondatoare Cristina Săvulescu și Seen Users

„De ce n-aţi dansa mai mult în 2020? Și de ce nu v-aţi propune să scoateţi din discurs, pentru un an, formulăril­e «sunt obosită», «nu am timp», «nu pot»? Ce-ar fi să nu ascultaţi sfaturi despre stil în 2020? Și ce-ar fi să vă transforma­ţi în eroina preferată de carte sau film, de Revelion? Veţi începe anul glorios!”

ANDREEA BĂDALĂ, designer și fondatoare Murmur

„De ce nu v-aţi bucura de feminitate­a și senzualita­tea voastră? Îndrăzniţi să vă puneţi în evidenţă corpul prin haine feminine. Vă vor da putere! Hainele și accesoriil­e feminine vă pot imprima mișcări și gesturi, vă pot ajuta în atitudine, așa cum o fac, de exemplu, pantofii cu toc.”

VERONICA ZAHARIA, designer și fondatoare Parlor

„De ce să avem o garderobă de zi și una de seară, când putem nuanţa ţinutele, accesorizâ­ndu-le diferit pentru momentele în care ne propunem să le purtăm? De ce să fim la «modă» când putem să fim timeless?”

ANNA DAKI, fotograf

„De ce nu v-aţi face cadou un abonament la un serviciu de livrare de flori, ca să aveţi flori proaspete în casă în fiecare săptămână? De ce nu v-aţi răsfăţa cu perechea fabuloasă de pantofi pe care o aveţi salvată în wish list de când lumea? În 2020 e vremea pentru pantofi cu adevărat fabuloși!”

SOFIA BARTOȘ, model

„De ce n-am spera ca moda să rămână eclectică, iar oamenii creativi să fie apreciaţi mai mult?

De ce n-am învăţa să ne vedem calităţile și defectele deopotrivă, astfel ca, indiferent ce am purta, să o facem cu încredere?”

ELIZAVETA PRECUP, model

„De ce n-aţi … … citi cât mai multe cărţi? Vă vor duce, cu siguranţă, în locuri pe care nu vi le-aţi fi putut imagina. … încerca să învăţaţi un lucru nou în fiecare zi? … investi în experienţe mai degrabă decât în lucruri? Vor fi întotdeaun­a mai valoroase.”

OANA STAN, model

„De ce n-am asimila lecţia ultimilor zece ani din modă și din alte domenii: adaptarea la noua lume este singura metodă de a continua să fii relevant, orice ai întreprind­e?”

OTILIA FIASTRU, designer de bijuterii și fondatoare Oval

„Ar fi condescend­ent să dau sfaturi, dar știu ce îmi propun eu să fac, din punctul în care mă aflu acum, cu copii, cu o viaţă socială mai lină și mai diluată, la vârsta mea, de la adăpostul minimalism­ului și al liniilor simple dobândite în Facultatea de Arhitectur­ă: Să renunţ cât mai des la construcţi­i și confort mental și să experiment­ez mai mult. Să îmi amintesc că jocul este important, ușurează spiritul și se întoarce către tine cu bucurie. Să încerc să merg pe drumuri neașteptat­e, imprevizib­ile. Să cumpăr în continuare puţin și valoros, susţinând designul local, micile afaceri și munca manuală.”

SMARANDA ALMĂȘAN, designer

„Constant se discută despre stil în contextul unor evenimente de gen (concerte, festivalur­i, operă, dineuri etc.). O nișă neexplorat­ă suficient, poate, este momentul post-work, lazy Sundays, meditaţie, Netflix, petreceri acasă, l’heure exquise. Stilul trebuie să îmbrace și astfel de situaţii.”

CARMEN SECĂREANU, designer

„De ce n-aţi cumpăra lucruri cu valoare înglobată, nu produse care se consumă purtate o dată? Lucruri care vi se potrivesc, vă reprezintă și pe care le puteţi purta cu plăcere și peste câţiva ani.”

CĂTĂLIN VĂLEAN, designer ATU Body Couture

„De ce n-aţi …

… purta un tricou cu Diamanda Galás la o oră de yoga?

… îmbrăca roșu la o înmormânta­re?

… dona unui magazin de caritate hainele fostului? … ajunge fashionabl­y late la propria petrecere?”

ALEX GÂLMEANU, fotograf

„Fotografii­le de modă care au trecut testul timpului au făcut-o într-un mod subtil și foarte puţin controlat de autori. Nu neapărat cele mai bine făcute, frumos compuse, extraordin­ar luminate sau perfect încadrate imagini au rămas în istorie. Poate că fotografia rămâne relevantă atât timp cât momentul fotografia­t își păstrează o relevanţă în societate, poate că relevanţa asta este despre viaţă și valori umane, și mai puţin despre fotografie în sine.”

IRINA MARINESCU, designer

„De ce n-am afla cine suntem cu adevărat? De ce n-am încerca să ne cunoaștem suficient pentru a ne contura propriul stil și propria identitate vizuală? Sustenabil­itatea este acum unul dintre subiectele foarte importante din fashion. Cred că este teribil de important să învăţăm să facem shopping într-o manieră inteligent­ă, să preluăm ceea ce ni se potrivește, nu doar ceea ce este in. Și pentru asta este nevoie să alocăm mai mult timp pentru studiul propriei persoane, pentru a ne înţelege identitate­a și apartenenţ­a estetică.”

GEORGIANA ZLOTEANU, model

„De ce n-am avea o atitudine pozitivă? Atragem energia pe care o oferim, așa că mi se pare important să ne păstrăm zâmbetul pe buze în fiecare zi. Până la urmă, depunem același efort pentru o atitudine optimistă ca și pentru una pesimistă.”

MEDINE POP, cofondatoa­re WeDine

„Relax! Ultima decadă a fost un bombardame­nt de informaţie. Dintr-un anumit punct, viaţa noastră s-a complicat considerab­il. Și a atins apogeul atunci când standardel­e și așteptăril­e au devenit, cel puţin pentru noi, femeile, aproape imposibil de atins. De la condiţia fizică la cea emoţională, fără a omite condiţia garderobei, totul a devenit condiţiona­t. Mai ales «self confidence-ul». Am învăţat, am aplicat, am experiment­at. E timpul să ne relaxăm. Odată cu noi, corpul nostru, mintea, cariera, relaţiile, precum și stilul nostru.”

ALINA GHERGHE, designer de bijuterii și fondatoare Imalinz

„Calitatea, nu cantitatea, este esenţială. Căutaţi piese cu potenţial pe termen lung. Investiţi în unele pe care le veţi purta cu plăcere, comode și deloc ostentativ­e, și din când în când în item-uri care pot transforma o ţinută banală într-un look wow – o pereche de sandale killer de la Saint Laurent e un exemplu bun.”

LUCIAN RUSU, designer

„De ce n-aţi căuta ca viziunea despre frumuseţea din interior să se întâlneasc­ă mai des cu frumuseţea din exterior, cea care, de cele mai multe ori, mulţumește societatea, nu sinele? Cineva a spus că elementele chimice și vârstele s-au întrepătru­ns mereu în copilăria lui, când a învăţat ce e numărul atomic. La 11 ani puteţi fi sodiu (al unsprezece­lea element), iar la 79 de ani puteţi fi aur.”

OLTIN DOGARU, fotograf

„Paradoxal, fotografia de modă care trece testul timpului este tocmai cea care nu pare a fi o fotografie de modă. Este o imagine ce conţine și altceva, mult mai puternic decât o tendinţă a momentului. Acel ceva poate fi o idee care ilustrează un context social, ca în cazul lui Steven Meisel, poate fi surprinder­ea personalit­ăţii subiectulu­i, cum reușea magistral Peter Lindbergh, poate fi o atmosferă picturală, plină de emoţie, așa cum se exprimă Paolo Roversi, poate fi crearea unei intrigi aproape teatrale între personaje, dar inspirată din realitate, așa cum proceda Helmut Newton. Oricare dintre aceste abordări, însă, trebuie executată foarte sincer, credibil, perfect din punct de vedere estetic și stilistic, cu toate elementele într-o armonie desăvârșit­ă.”

ÁGNES KESZEG, artistă

„De ce n-aţi …

… decora casa cu copaci în loc de plante decorative? … organiza cine tematice cu prietenii sau seri de canastă? … învăţa să ghiciţi în palmă sau în cafea?

… începe să colecţiona­ţi ceva? Aș propune case de păpuși sau miniaturi.

… urmări filmele acasă cu proiectoru­l în loc de home cinema?

… profita de acest Classic Blue? Este foarte ofertant.”

 ??  ?? Realizat de ANDREI IOVU
Interviuri realizate de IOANA CHIRA și ANDREI IOVU
Realizat de ANDREI IOVU Interviuri realizate de IOANA CHIRA și ANDREI IOVU
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ?? IULIAN NAN
IULIAN NAN
 ??  ?? ÁGNES KESZEG
ÁGNES KESZEG
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? IULIAN NAN
IULIAN NAN
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ??
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? IULIAN NAN
IULIAN NAN
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ?? ÁGNES KESZEG
ÁGNES KESZEG
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ??
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? IULIAN NAN
IULIAN NAN
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? ALEX GÂLMEANU
ALEX GÂLMEANU
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ?? ÁGNES KESZEG
ÁGNES KESZEG
 ??  ?? OLTIN DOGARU
OLTIN DOGARU
 ??  ??
 ??  ?? IULIAN NAN
IULIAN NAN
 ??  ??
 ??  ?? ANNA DAKI
ANNA DAKI

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania