Harper's Bazaar (Romania)

SUMAR DE SEZON

- Traducere:

Ce-i mai bun din tot ce ne aduce primăvara, de la clasicul reinventat la glamul de inspirație safariană. De Lisa Armstrong

DACĂ AR FI SĂ FACEM UN TOP 10 cu cele mai puternice imagini ale style icon-urilor din ultimii

50 de ani, am începe aşa: Bianca Jagger, în sacoul cu decolteu adânc din ziua în care s-a căsătorit cu Mick – simbolul unui sex-appeal modern; Jackie O., purtând o basma cu imprimeu – glamour clasa întâi, îmbinat cu un incredibil pragmatism; John Travolta, în costum la trei piese (în rolul lui Tony Manero din Saturday Night Fever); Regina Angliei, în oricare dintre costumele ei albastre; Maryl Streep, varianta safariană, în Out of Africa (Departe de Africa); Kate Moss, în trenci; J.Lo, în eşarfă Versace din şifon verde cu print exotic, prelucrată cumva într-o rochie… Ei bine, fii cu ochii pe toate acestea, pentru că toate se regăsesc în colecţiile de primăvară! Nu-mi amintesc nici un alt sezon în care atât de multe preferinţe consacrate să fie percepute ca opţiuni atât de fresh. Dacă ţi se pare ceva paradoxal la mijloc (căci cum poate părea nou ceva deja notoriu?), îţi urăm bun venit în 2020, anul ingenioase­lor răsturnări şi răsuciri în fashion şi al designeril­or care, pas cu pas, au metamorfoz­at clasicul într-un clasic nouveau. Să începem cu colecţia lui Hedi Slimane de la Celine şi ale lui 63 de lookuri de inspiraţie ’70. Conţine cam tot ce ne amintim din era în care la putere erau stilul glam rock, decadence, boho şi hippie, văzute însă în lumina unui nou rafinament şi înnobilate cu o doză de sensibilit­ate. Gândeşte-te la pantaloni evazaţi cu talie înaltă, rochii strălucito­are, jachete sculptate cu revere şi umeri atât de drepţi, încât nu-ţi întorci capul prea mult ca să nu-ţi zgârii obrajii, denim deluxe şi, n-o să-ţi vină a crede, veste de costum. Acest element-cheie n-a mai beneficiat de atâta atenţie de pe vremea lui Saturday Night Fever şi este aliatul numărul unu al primăverii, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Se poartă vestele ca parte a costumului în trei piese (Burberry), fără sacou, pentru un efect de conturare a siluetei (Louis Vuitton) sau în combinaţie cu fustă, pentru o relaxare casual à la Fleetwood Mac (la Chloé).

Poate că ai deja în şifonier un costum cu pantaloni, dar ce spui de un Brunello Cucinelli la două rânduri de nasturi, la care aerul fundamenta­l androgin e combinat cu un zmeuriu soft? Pentru o infuzie de prospeţime se poate merge pe costumul sezonier cu pantaloni scurţi: băieţesc şi mătăsos la Tod’s, din tweed cochet la Chanel ori în miniatură, neobrăzat de senzual, totuşi atât de chic la Saint Laurent (cum reuşesc francezii asta?). Se pare că tindem cu toţii spre reconfirmă­ri cu clasă şi spre o garantare a longevităţ­ii, trendurile trecătoare sunt passé. Acum, când cumperi o piesă, vrei nu doar să nu-şi piardă valabilita­tea nici peste cinci ani, ci să-ţi şi placă la fel de mult atunci ca acum. Piesele separate au fost regândite – la fuste şi pantaloni taliile au fost înălţate, încreţite sau strânse (erotic vorbind, totul se învârte în jurul taliei, combinat cu câte o privire discretă, dar nonşalantă, asupra piciorului, vezi Altuzarra) –, iar bluzele au căpătat volume de-a dreptul supersonic­e. La Givenchy, Clare Waight Keller a ridicat bluza la rang de divă. Una dintre reiterăril­e sale de mătase cu guler înalt, print de eşarfă şi mâneci supradimen­sionate poate fi, la o adică, motiv pentru reorganiza­rea întregii garderobe. Poart-o cu o pereche de pantaloni lungi slim de seară sau cu o pereche de culottes pentru un aer casual soft.

Dolce & Gabbana au folosit bumbac kaki pentru a conferi siluetelor ultracontu­rate un vibe retro – o lecţie demnă de luat în seamă despre felul în care, doar schimbând culorile şi materialel­e, un designer îşi poate aduce instantane­u pe trend siluetele favorite (şi pe sine). Vorbind despre culori, nu putem să nu menţionăm pasteluril­e primăverii, de la nuanţe de liliac la eau de Nil, pe lângă nenumărate­le tonuri de light blue din aproape orice colecţie.Efectul The Crown, această înclinaţie înspre culoarea favorită a reginei Angliei – conform spuselor fanilor majestăţii sale, se pare că aceasta poartă albastru de trei ori mai des decât alte culori – a câştigat în popularita­te pe podiumuri. La Salvatore Ferragamo, Paul Andrew a găsit o combinaţie puternică, asociindu-l cu verdele-sticlă. Albastrul acesta, se pare, merge cu orice altă culoare, chiar şi cu cele cu care credeai că nu se potriveşte, cum ar fi maro-ciocolată sau verdechart­reuse, şi asta nu într-un mod clashy agresiv, ci într-o armonie cât se poate de sofisticat­ă.

Şi cum rămâne cu tonurile soft, considerat­e cam dulci? În colecţia lui Daniel Lee, noul copil-minune de la Bottega Veneta, s-a regăsit peste tot cea mai pudrată şi mai diafană nuanţă de „aproape albastru”, în special pe accesorii precum poşete matlasate şi pantofi intreccio. Baby-blue a căpătat acum sofisticar­ea glacială de pe vremea în care Grace Kelly purta o rochie din şifon şi eşarfă asortată, în filmul S` prinzi un ho], în urmă cu 65 de ani. Apropo, eşarfele sunt şi ele prezente peste tot primăvara asta. Prinse ca o basma în maniera mai sus menţionate­i Jackie, trecute prin găici şi legate în talie în loc de curea, prinse în păr sau ca bretele – dacă eşti genul mai reţinut, eşarfele sunt cel mai simplu mod de a fi în pas cu trendul imprimeuri­lor botanice sezonul acesta. Au trecut 20 de ani de când J.Lo a purtat la premiile Grammy snopul acela de ştraifuri din şifon verde, rupând internetul, ca să zicem aşa – ceea ce cu siguranţă ar fi făcut dacă tehnica ar fi fost mai avansată. În schimb, s-a vorbit mult atunci despre acel outfit, toată lumea voia să-l vadă, astfel încât Google s-a simţit dator să creeze funcţia de căutare imagini special pentru asta. A fost ceea ce se poate numi o rochie de impact. Un mesaj despre frumuseţea longevităţ­ii. Rochia aceasta s-a întors acum – uşor reconfigur­ată,fără mâneci – în colecţia de vară a Donatellei Versace. La fel şi J.Lo, dovadă că nu doar hainele îmbătrânes­c frumos.

Lisa Armstrong conduce departamen­tul de mod` la (telegraph.co.uk).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania