Harper's Bazaar (Romania)

TALKING points

PE PATINE

- Pagină realizată de ANDREEA CIPCĂ

În nordul capitalei s-a deschis un patinoar în aer liber – Caro Ice Land ( în incinta hotelului Caro). O veste foarte bună, în condițiile în care oferta de recreere și sport s-a limitat considerab­il. Spațiul va găzdui cursuri de patinaj pentru începători și pentru copii, ateliere de creație, muzică, proiecții și o zonă de food court. Accesul se face între orele 10.30 și 21, iar biletul pentru o oră și jumătate de mișcare pe patine este de 20 de lei. Alte detalii poți afla de pe hotelcaro.ro.

GALERIE DE ARTĂ TÂNĂRĂ

În plină pandemie, patru tineri au reușit să transforme un vechi depozit într-un spa]iu expozi]ional atipic, intitulat Ei au adus un nou concept pe pia]a de artă contempora­nă din România, care își propune să creeze o rela]ie autentică între creatorii și iubitorii de artă. Galeria este deschisă vizitatori­lor în incinta hub-ului Fabrica – strada 11 Iunie 50, București. Începând din 15 decembrie, extensia online a proiectulu­i a devinit disponibil­ă pe platforma mecena.art. „Dorim să conturăm o comunitate care să se bazeze pe niște principii clare, cel mai evident fiind

To]i cei din jurul nostru au considerat un gest nebunesc deschidere­a unei galerii în acest an, dar cred că tocmai acum trebuie să ne unim și să sprijinim artiștii, pentru că ei sunt o categorie extrem de afectată de pandemie. Pe de altă parte, publicul are mai multă nevoie ca oricând de o zonă de evadare mentală și emo]ională, o zonă pe care opera de artă a oferit-o întotdeaun­a. Ne dorim ca platforma asociată galeriei să vină cu un nou grad de transparen]ă apropo de pia]a de artă, în care artiștii să vândă la pre]ul și la valoarea lor reală, dar să fim și prietenii colec]ionarului, cu care să lucrăm împreună și să îi spunem și ce să facă cu o colec]ie de artă, nu doar cum să o cumpere.” – Silvana Dulamă-Popa, curator.

Galeria și-a deschis por]ile în luna noiembrie 2020, cu seria de picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir. Folosind lumină, sunet, miros, scenografi­e și efecte speciale, expozi]ia introduce vizitatori­i într-o lume imaginară, desprinsă direct din opera de artă, îmbinând realul cu fantasticu­l și arta plastică cu noile tehnologii. Expozi]ia poate fi vizitată până pe 9 ianuarie 2021, de siguran]ă specifice perioadei. găzduiește artiști diferi]i în fiecare lună, din dorin]a de a construi o comunitate a oamenilor care evadează din cotidian prin achizi]ionarea de artă, un spa]iu sigur pentru artiștii contempora­ni și iubitorii de artă deopotrivă.

Pentru că mai ales în vremuri de criză muzeele pot să facă pun]i între oameni, Muzeul Na]ional de Artă Contempora­nă a lansat, fără vernisaj, noul sezon expozi]ional (11 decembrie 2020- 28 martie 2021). Acesta cuprinde, ca de obicei, un eveniment creat în cadrul efortului de recuperare a marii istorii postbelice a artelor vizuale, prin expoziţia retrospect­ivă a multitalen­tatului sculptor, fotograf, desenator și profesor Peter Jacobi, artist german de origine română, autor al excepţiona­lului Monument al Holocaustu­lui, din București. În Sala de Marmură de la parter se poate vedea o instalaţie multimedia a sculptorul­ui timișorean Bogdan Raţa, un talent artistic, managerial și curatorial în plină ascensiune. Sprijinire­a demersului creatorilo­r tineri și foarte tineri se concretize­ază acum în expoziţiil­e semnate de Ciprian Paleologu, Larisa Crunţeanu și vernisajul colectiv din spa]iul cafenelei. Expoziţia așteptată cu cea mai mare nerăbdare este După doisprezec­e ani. Produc]ia artistică din România în 180 de lucrări – cea care va prezenta publicului lucrările de artă contempora­nă achiziţion­ate de către MNAC cu generosul sprijin al Ministerul­ui Culturii și al Guvernului României, în prima sesiune de acest fel din ultimii 12 ani. În afară de expoziţiil­e noului sezon, MNAC vă învită să revizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei muzeului, Văzând istoria (1947-2007), o expoziţie vie, care se transformă semnificat­iv de la un sezon la altul. Ea oferă o privire nuanţată asupra vieţii artistice din România, prezentată nu doar după criterii de valoare, ci și din perspectiv­a complexă a contextulu­i social, economic și al directivel­or politice care au influenţat-o, înainte și după schimbăril­e politice din decembrie 1989. Pentru vizitarea expozi]iilor din sezonul de iarnă MNAC (parter, etaj 1, etaj 3 și etaj 4) pre]ul biletului întreg este de 20 de lei. Pentru expozi]ia specială de la etajul 2 se plătește bilet separat cu valoare unică de 10 lei.

FESTIVAL DE FILM POLIGLOT

Prima edi]ie a Festivalul­ui Internatio­nal Film O’Clock are loc între 27 februarie și 3 martie 2021. Festivalul își propune să extindă dragostea pentru cinema și pentru ceilal]i dincolo de orice grani]e. Evenimentu­l își propune să fie o mișcare culturală ce folosește ca mijloace meridianul și fusul orar pentru a transforma Terra într-o citadelă cinematogr­afică. Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud sunt ]ările aflate pe meridianul de 25 grade longitudin­e estică, cele care participă la prima edi]ie a festivalul­ui.

Prin vizionarea simultană a filmelor, atât în săli de cinema aflate la mii de kilometri distan]ă unele de altele, cât și pe platforme de tip Video on Demand, prin discu]iile cu invita]i speciali ce urmează fiecărei proiec]ii, ce vor fi transmise concomiten­t în toate spa]iile festivalul­ui din ]ările participan­te și online pe platforma festivalul­ui cinefilii, deși sunt în orașe, ]ări sau chiar continente diferite, vor petrece timp valoros împreună și vor împărtăși povești și emo]ii, dincolo de grani]e.

„Cred și îmi doresc să fie mai mult decât un festival de film. O mișcare culturală, cinematogr­afică și de socializar­e globală. Este nevoie de Film O’Clock. Este nevoie de o platformă în care să empatizăm cu semenii noștri prin artă, indiferent de col]ul de lume în care ne aflăm, indiferent de cât de diferi]i considerăm că am putea fi de ceilal]i, și deci cumva afla]i în lumi diferite. Cred că la nivel profund suntem atât de asemănător­i, iar diferen]ele ne îmbogă]esc, de fapt, atât de mult via]a. Ar fi păcat să nu privim partea frumoasă a diferen]elor și să avem un dialog în acest sens”, spune Mirona Radu, director Film O’Clock. Selec]ia filmelor este realizată de un comitet de curatori compus din cineaști din fiecare ]ară participan­tă, cu filme produse exclusiv în cele cinci ]ări, ale unor autori cu o puternică viziune artistică: filme curajoase, noi, lansate sau premiate în festivalur­i, și filme clasice, care fac parte din moștenirea culturală a fiecărei ]ări participan­te în proiect.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Peter Jacobi
Peter Jacobi
 ??  ?? Ciprian Paleologu
Ciprian Paleologu
 ??  ?? După doisprezec­e ani
După doisprezec­e ani
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania