Harper's Bazaar (Romania)

F~R~ MASKNE

-

Deși e necesară în aceste timpuri, masca ne provoacă probleme cu tenul. Da, ni se întâmplă tuturor! Din fericire, putem să le prevenim și să le tratăm ușor.

Pielea ta a suferit nişte schimbări de la începutul pandemiei. Poate că stresul acut a accentuat probleme precum rozaceea sau iritaţia, iar lipsa orelor de somn ţi-a adâncit cearcănele. The new normal a însemnat, în 2020, introducer­ea în ţinuta de zi cu zi a unui accesoriu căruia nu îi dădeam prea multă importanţă în trecut – masca de protecţie. Pentru unele persoane, odată cu purtarea ei au apărut afecţiuni ale pielii precum iritaţiile, acneea şi descuamare­a. Noul fenomen, supranumit maskne, te poate afecta chiar dacă nu ai avut în trecut probleme asemănătoa­re ale pielii. Dar cum, pentru moment, nu putem renunţa la mască, iată cum poţi preîntâmpi­na şi trata aceste efecte.

„Măştile de protecţie joacă un rol vital în lupta împotriva coronaviru­sului. Sub nicio formă nu trebuie să renunţi la purtarea lor”, avertizeaz­ă medicul dermatolog Mihaela Leventer. Pentru a ţine departe problemele pielii, curăţarea şi hidratarea tenului zilnic sunt esenţiale. „O piele uscată este mai sensibilă şi are tendinţa de a fi mai uşor agresată de factorii externi.Hidratează faţa imediat după ce o speli, folosind produse care conţin ceramide, acid hialuronic şi dimeticonă”, recomandă specialist­ul. mai ales în zona acoperită de masca de protecţie. „Sub ea, ele tind să astupe porii. Dacă vrei totuşi să te machiezi, alege game non-comedogeni­ce”, recomandă medicul Leventer. care pot irita pielea, mai ales acidul salicilic sau retinoizii. Păstrează un ritual simplu, cu produse care îţi oferă hidratarea şi protecţia de bază. Dacă tenul este reactiv, acum este momentul cel mai puţin potrivit să schimbi brusc produsele cu care eşti obişnuită, testând altele noi. Masca poate accentua sensibilit­atea pielii, iar principiul less is more te poate ţine departe de surprize neplăcute.

„Ea trebuie să aibă cel puţin două straturi şi măsura corectă, adică să acopere perfect nasul, bărbia şi lateralele feţei. Optează pentru materiale moi, naturale, precum bumbacul”, adaugă medicul specialist.

Urmează instrucţiu­nile de pe etichetă, indiferent dacă o bagi la maşina de spălat sau o speli manual. Foloseşte apă fierbinte şi un detergent hipo-alergenic. Dacă îşi pierde forma iniţială după spălare, nu te va mai proteja la fel de bine şi este indicat să o schimbi.

la fiecare patru ore, pentru a o da jos, în condiţii de siguranţă şi numai după ce te-ai spălat pe mâini. „Locurile sigure în care poţi scoate masca sunt în aer liber, undeva unde poţi păstra o distanţă de minimum doi,trei metri faţă de celelalte persoane sau în maşina proprie”, precizează specialist­ul. mai ales dacă suferi de o afecţiune a pielii precum acneea sau rozaceea, este important să nu întrerupi tratamentu­l indicat de medicul curant.

 ??  ?? EVITĂ PENTRU O VREME INGREDIENT­ELE EXFOLIANTE
EVITĂ PENTRU O VREME INGREDIENT­ELE EXFOLIANTE
 ??  ?? CONTINUĂ TRATAMENTU­L RECOMANDAT DE UN DERMATOLOG,
Serum Hyaluronic Acid 2% + B5, The Ordinary, 37 Lei
CONTINUĂ TRATAMENTU­L RECOMANDAT DE UN DERMATOLOG, Serum Hyaluronic Acid 2% + B5, The Ordinary, 37 Lei
 ??  ?? Kit Cica-7 Relief Kit pentru piele sensibilă, Cosrx, 137 Lei
Kit Cica-7 Relief Kit pentru piele sensibilă, Cosrx, 137 Lei
 ??  ?? Plasturi coloidali pentru acnee Cosrx, 29 Lei
Plasturi coloidali pentru acnee Cosrx, 29 Lei
 ??  ?? Gel de curăţare Hydrating Cleanser, CeraVe, 39 Lei
Gel de curăţare Hydrating Cleanser, CeraVe, 39 Lei
 ??  ?? Cremă Sébium Sensitive, Bioderma, 44 Lei
Cremă Sébium Sensitive, Bioderma, 44 Lei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania