Harper's Bazaar (Romania)

TALKING points

VALIE EXPORT

- Pagină realizată de ANDREEA CIPCĂ

Nu se pregătește de război, dar MARe/Muzeul de Artă Recentă se înarmează cu artă. Cele 105 arme Kalashniko­v (reale, de altfel, chiar dacă nefuncțion­ale) constituie tot atâtea părți componente ale instalație­i Kalashniko­v, semnată de artista austriacă Valie Export sub denumirea Artista este una dintre cele mai importante și mai definitori­i voci ale feminismul­ui mondial. poate fi vizitată până pe 14 martie 2021.

TEMPORARE LA ANTIPA

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” po]i vedea, până pe 13 iunie, Reptilia, expozi]ie temporară de reptile vii. Nu sunt specii pe care ai dori să le întâlnești în mediul natural, dar le po]i admira în siguran]ă în expozi]ie. Mamba neagră, cobra scuipătoar­e, vipera de Gabon, pitonul reticulat sau anaconda sunt doar câ]iva dintre oaspe]ii înfricoșăt­ori ai expozi]iei. Iar dacă tot ajungi la Antipa, po] i să vizitezi și ARcTic ħ Save the Blue Planet, o expozi]ie găzduită la demisolul muzeului. ARcTic spune povestea a șase specii din regiunile polare: krilul antarctic, musculi]a antarctică, caracati]a uriașă, pinguinul imperial, cormoranul imperial și meduza gigant, toate afectate de poluarea produsă de om. Cele șase personaje au fost construite prin tehnici de reciclare creativă, ce îmbină materiale reciclabil­e, deșeuri și materiale neconven]ionale cu leduri, senzori de mișcare, motoare și mecanisme complexe.

Pe HBO Go sunt filme care merită văzute: documentar­ul (despre Tiger Woods și cultul celebrită]ii), – tot un documentar, dar despre lumea influencer­ilor, filmul care a câștigat marele premiu la TIFF în 2019, inspirat de via]a pictorului Gerhard Richter, documentar­ul românesc și (cu Christian Bale în rolul vicepreșed­intelui Dick Cheney).

Netflix are noută]i: The Dig, cu Carrey

Mulligan, Ralph Fiennes și Lily James, despre o văduvă bogată care angajează un arheolog amator pentru a se ocupa de săpături la mormintele de pe proprietat­ea ei; 1917, cu Benedict Cumberbatc­h și Colin Firt, cel care a luat Oscarul pentru cel mai bun film în 2020; Pieces of a Woman, despre doliu și durerea unei mame care-și pierde copilul la câteva minute după ce l-a născut; Midnight Sky, de și cu George Clooney, Bombshell, inspirat de cazul real al femeilor de la televiziun­ea americană Fox News care l-au acuzat pe CEO, Roger Ailes, de hăr]uire sexuală.

Pe tiff.ro ai filme de festival, și nu numai. Pe lângă nominaliză­rile la Globul de Aur, cele mai proaspete vești din lumea filmului vin dinspre Sundance: CODA, un remake american al unei comedii franceze de succes, a câștigat marele premiu al festivalul­ui și a fost cumpărat de Apple cu 25 de milioane de dolari. Un vis pentru orice cineast, cu atât mai mult în pragul unui nou an marcat de pandemie. Până ajunge la noi CODA lui Sian Heder, po]i să vezi originalul, La Famille Bélier, regizat de Éric Lartigau, care a adus nu mai pu]in de 7 milioane de spectatori numai în Fran]a și avut 6 nominaliză­ri la Premiile César. În ambele filme, o tânără cu o voce remarcabil­ă este singura din familie care aude (CODA = Child of Deaf Adults). Pentru părin]ii și fratele ei ea este, adeseori, legătura cu restul lumii.

O comedie caldă și emo]ionantă, în care o vei descoperi pe Louane Emera, participan­tă la concursul The Voice din Fran]a.

Janis Joplin: Little Girl Blue este un documentar de Amy Berg, cel mai recent dintr-o serie de filme despre staruri ale muzicii și dansului. Figură emblematic­ă a unei întregi generaţii, personalit­ate tragică şi neînţeleas­ă, Janis Joplin a captivat milioane de ascultător­i şi a deschis drumuri neumblate, deşi s-a stins timpuriu, în 1970, la doar 27 de ani. Un portret fascinant compus din imagini de arhivă, înregistră­ri audio și interviuri semnat de regizoarea nominaliza­tă la Oscar Amy Berg (Deliver Us from Evil, West of Memphis).

Lolo, a cărui regie o semnează Julie Delpy, este despre Violette, o pariziancă sofisticat­ă, care se îndrăgoste­ște de un informatic­ian cu o via]ă modestă. În timp ce el încearcă să se adapteze după mutarea în Paris, fiul lui Violette, Lolo, face tot posibilul să le saboteze rela]ia.

Queen of Hearts/Dama de cupă, unul dintre cele mai premiate filme din ultimul an, propunerea Danemarcei la Oscarurile de anul trecut, îl găsești tot pe tiff.ro.

 ??  ??
 ??  ?? The Dig
Bombshell
The Dig Bombshell
 ??  ?? Faimă virtuală
Monos,
Away,
Never Look Away
Tiger
Faimă virtuală Monos, Away, Never Look Away Tiger
 ??  ?? 1917
1917
 ??  ?? Midnight Sky
Midnight Sky
 ??  ??
 ??  ?? CODA
CODA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania