Ioana

Alege cel mai bun ulei de măsline Ce poți face cu o strecurăto­are

-

Toți știm că uleiul de măsline e excelent pentru sănătate. Deliciosul produs mediterane­ean este plin de grăsimi bune. Dar cum să-l alegem pe cel de calitate?

La supermarke­t, oferta este foarte mare. Există și magazine bio care ne îmbie cu produse fine. Așadar, ce poate face cumpărător­ul? Poate să se informeze. Uleiul seamănă puțin cu vinul în această privință și merită să afli mai multe despre el înainte de a-l cumpăra.

MAI ÎNTÂI, ALEGE UN ULEI „EXTRAVIRGI­N“

Expresia nu are nimic de-a face cu moralitate­a uleiului, ci cu procedura de obținere a lui. Dacă el este extravirgi­n înseamnă că s-a obținut prin presare mecanică, fără a se folosi solvenți chimici. Expresia însă nu este neapărat o garanție a purității sau calității, deși înseamnă că uleiul este mai proaspăt.

VERIFICĂ DATA EXPIRĂRII

Ca orice alt aliment, uleiul de măsline expiră, așa că alege unul cât mai proaspăt posibil. Nu cumpăra ulei extravirgi­n mai vechi de un an.

Nu te lăsa păcălită de etichete pe care scrie „presat la rece“, „pur“și „ușor“; ele sună bine, dar, de regulă, nu au nicio semnificaț­ie, fiind doar expresii de marketing.

OBSERVĂ RECIPIENTU­L

Uleiul de măsline extra virgin se îmbuteliaz­ă în sticle de culoare închisă, niciodată de plastic, pentru a proteja conținutul de lumină. CUMPĂRĂ DIN SURSE DE ÎNCREDERE Dacă știi un magazin bun de unde cumperi de mult timp, rămâi fidelă. De regulă, magazinele mici sunt preferabil­e, deoarece acolo marfa este rulată tot timpul și nu are timp să se învecheasc­ă. Cumpără cantități mici de ulei și păstrează-l la loc întunecos, cu sticla închisă cu capac și departe de căldura aragazului. Folosește des uleiul; altfel, râncezește.

NU TE TEME DE DEGUSTĂRI

Dacă încă nu știi ce ulei să alegi, mergi la o degustare de ulei de măsline. Produsele de calitate au un gust proaspăt, ierbos, gras și ușor amar. Când găsești uleiul care-ți place, cumpără sticla din spatele raftului, care stă la întuneric.

 ??  ?? Cumpără cantități mici de ulei și păstrează-l la loc întunecos.
Cumpără cantități mici de ulei și păstrează-l la loc întunecos.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania