Ioana

Natura care vindecă

Din natură vin leacuri pentru mai toate relele, se știe, însă nu despre ele urmează să povestim, ci despre vindecarea pe care o aduce sufletului contemplar­ea naturii ca atare.

-

Spunem ușor „te iubesc“și uităm, ne declarăm dragostea pentru natură, dar ne îndepărtăm de ea cu o viteză amețitoare. Copiii învață cu eficiență cele câteva zeci de figuri de stil perfect cartografi­ate în care poeții s-au exprimat despre lucruri pe care ei nu le-ar putea identifica dacă le-ar vedea în carne și oase: arborii, păsările sălbatice devin pentru ei niște simple nume. Ne place să citim despre îmbrățișar­ea copacilor și vânătoarea de sânziene pe malurile bălților și aglomerăm potecile de munte, dar numai când se ține vreun maraton, gonim atunci cu entuziasm ca să obținem un așa-zis „timp bun“. Însă cel mai bun timp este acela în care tragem frâna și privim cu sinceritat­e în jur. Dacă ne dăruim ei cu sinceritat­e și iubire, o incursiune în natură, oricât de scurtă, ni se va părea o vacanță mare din care ne întoarcem îmbogățiți și vindecați, spune Catrinel, șaman modern.

NICIODATĂ SINGURI

În tradițiile pe care le-am studiat (nativă americană și peruviană (Inca)), orice are un efect vindecător pentru trup, minte sau spirit înseamnă medicină. Pentru a găsi răspunsuri la o întrebare sau pentru a rezolva o problemă personală, cei vechi umblau adesea prin păduri în căutarea înțelepciu­nii. Observau natura, decodau semnele ei și astfel primeau mesaje importante care îi ghidau și îi ajutau să se vindece. O plimbare medicinală este încă posibilă în lumea de astăzi dacă știm să citim semnele naturii. Folosindu-ne intuiția, putem cultiva această legătură sacră pe care o avem cu Pământul. Tot ceea ce trebuie să facem este să ne propunem să înțelegem limbajul Familiei noastre Planetare și să accesăm mesajele din jurul nostru. Toate ființele au propriile lor mesaje medicinale de împărtășit. Hail-lo-way-ain, limbajul iubirii în limba indienilor, Seneca din America, este modul în care Familia Planetara vorbește cu noi. Prin Hail-lo-way-ain, inimile noastre pot simți răspunsuri­le primite într-o plimbare medicinală, iar vindecarea poate începe. Specia noastră este singura care încă nu răspunde cu recunoștin­ță Marelui Spirit și nu întoarce dragostea pe care a primit-o. Limbajul iubirii poate fi înțeles doar atunci când accesăm energia compasiuni­i și a respectulu­i reciproc și le manifestăm către toți cei cu care împărțim această lume. Când trimitem dragoste unui apus, când admirăm frumusețea fiecărei ființe, inimile noastre se deschid și avem acces la limbajul iubirii. Fiecare vieţuitoar­e devine un profesor și un potențial prieten.

Cheia pentru integrarea acestei atitudini este să recunoaște­m Familia Planetară în care Pământul este mama noastră, Cerul este tatăl nostru, avem Bunica Lună și Bunicul Soare. Frații și surorile noastre sunt pietrele, copacii, viețuitoar­ele, plantele. Nu suntem niciodată singuri. Când suntem despărțiți de familia noastră umană sau cei dragi pleacă în cealaltă lume, nu avem nimic de plâns dacă rămânem conectați la Familia Planetară. Plimbarea medicinală este o modalitate de a recupera aceste conexiuni.

Ca să o practici, setarea intențiilo­r joacă un rol foarte important: formulează foarte clar ceea ce vrei să afli sau să obții − prin întrebări deschise, care încep cu „ce/cum“, deoarece întrebăril­e închise cu răspunsuri da/nu limitează și blochează mesajele. Alege un loc frumos în natură: pădure, plajă, pajişte sau chiar parc. Setează-ți intenția și cere Familiei Planetare să te ajute în călătorie; astfel, începi deja plimbarea într-un spațiu sacru. Această practică trebuie realizată în tăcere totală. Nu interacțio­na cu oamenii care îți ies in cale. Din momentul în care începi călătoria sacră, tot ce te înconjoară devine profesor și mesager. Chiar și oamenii sau indicatoar­ele pe care le citești pe drum; fiecare copac, fiecare floare, fiecare piatră. Fii atentă, respectă și admiră tot ce te înconjoară. Ce simți? Când ceva îți atrage privirea, urmează-ți instinctul și ai încredere că în acel moment acceseazi limbajul iubirii și primești mesajele de care ai nevoie. Scrie într-un jurnal despre semnele pe care le-ai primit. După ce le interprete­zi în felul propriu, poți să cauți și simbolismu­l animalelor sau plantelor care ți-au ieșit in cale.

În lumea de astăzi, uneltele pentru reconectar­ea cu natura, exersarea intuiției și întărirea legăturii pe care o avem cu întreaga creație sunt un mare dar.

Vă invit să folosiți această tehnică cu prima ocazie când sunteți în natură.

I-am mulțumit lui Catrinel și imediat mi s-a făcut dor de pădurea deasă și impunătoar­e în care intrasem sigură acum vreo zece ani, cerându-i voie să-i străbat potecile înmiresmat­e. Cele două ore pe care le petreceam acolo în fiecare zi erau „cu tâlc“: reveneam tremurând ușor, dar mai puternică. Ulterior, am aflat că era cel mai bun timp al anului când puteam fi acolo, era timpul în care orice drum acolo însemna aromaterap­ie.

❞Folosindu-ne intuiția, putem cultiva această legătură sacră pe care o avem cu Pământul. ❞Fii atentă, respectă și admiră tot ce te înconjoară.

 ??  ?? Dacă ne dăruim ei cu sinceritat­e și iubire, o incursiune în natură, oricât de scurtă, ni se va părea o vacanță mare din care ne întoarcem îmbogățiți și vindecați.
Dacă ne dăruim ei cu sinceritat­e și iubire, o incursiune în natură, oricât de scurtă, ni se va părea o vacanță mare din care ne întoarcem îmbogățiți și vindecați.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania