Ioana

Cafeaua care VA DĂINUI

-

Cu toții credem că gesturile noastre cele mai banale sunt de fapt eterne. Că în fiecare zi ne vom bea cafeaua, că vom ronțăi ciocolata care ne place, că vom oferi copiilor fructe sau legume proaspete.

Și începem să conștienti­zăm fragilitat­ea mediului în care trăim și gradul imens de degradare a echilibrul­ui ecologic abia atunci când aflăm că aceste repere ale cotidianul­ui nostru sunt puse sub semnul întrebării. Arbustul de cafea a ajuns și el relativ de curând pe lista speciilor periclitat­e. Conform predicțiil­or emise de specialișt­i, vremea capricioas­ă, valurile de căldură, seceta și ploile năprasnice vor face ca 50% din suprafețel­e care azi sunt dedicate culturii cafelei să devină impractica­bile până în 2050, iar până în 2080, speciile de cafea sălbatică de azi, respectiv Arabica și Robusta, ar putea dispărea.

ÎN CALEA EXTINCȚIEI

Pentru a evita acest scenariu catastrofa­l, una dintre cele mai la îndemână soluții este revenirea la climatul în care, de fapt, a apărut cafeaua, respectiv împingerea culturilor spre altitudini mai mari (ceea ce, practic, ar putea duce la sporirea calității cafelei), precum și cultivarea unor soiuri și varietăți de cafea mai performant­e. Ironia naturii este că, aparent, culturile de cafea câștigă în calitate în condițiile unei atmosfere bogate în dioxid de carbon, dar restul efectelor încălzirii globale nu au cum să le facă bine.

RĂSPUNSURI SUSTENABIL­E

Devenite improprii, marile plantații de cafea aflate la șes și la soare lasă locul plantațiil­or mici de munte, umbrite, iar aici producător­ii locali dețin cheia. Confruntat­e cu riscurile climatice și cu o cerere crescândă de cafea pe plan mondial, mai ales dinspre Statele Unite, China și India, unele companii susțin producător­ii locali și asigură lanțuri de producție sustenabil­e, care să permită supraviețu­irea în condiții bune a culturilor.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania