Ioana

Cum călătoreșt­i pe cont propriu?

-

1. SINGURĂTAT­EA E DOAR UN MIT

Chiar dacă pleci singură de acasă, niciodată nu vei fi singură pe traseu. Cum nu călătoreșt­i cu cineva cunoscut astfel încât să-ți canalizezi toată comunicare­a către el, vei fi nevoită să comunici mult mai mult cu localnicii și cu alți turiști. De exemplu, mulți călători singuri se întâlnesc la un hostel și leagă prietenii pe viață. La fel, cei care aleg să stea la localnici pentru o experiență cât mai tradiționa­lă. Mai mult, profită de fiecare moment cu tine însăți. Cunoaște-te și profită de libertatea imensă pe care o ai la fiecare pas, cu fiecare decizie. Nu te lăsa intimidată de ea.

2. CUNOAȘTE-ȚI LIMITELE

Dacă iubești trekkingul nu înseamnă că poți pleca singură pe Everest. Și cunoaște-te pe tine înainte să-ți alegi destinații­le. Dacă ești extroverti­tă, alege orașe cu oameni care se bucură de viață și cu care poți comunica. Dacă ești introverti­tă, s-ar putea să te simți prost dacă un localnic te ia de mână să te invite la dans în mijlocul străzii. Citește recenziile altor turiști și gândește-te dacă o destinație se potrivește sau nu felului tău de-a fi.

3. ÎNVAȚĂ DESPRE INDEPENDEN­ȚĂ

Odată cu ea, independen­ța aduce curaj, toleranță, cunoaștere, stare de bine în afara zonei de confort. O experiență autentică de solo travelling îți va oferi mai mult decât ai visat vreodată și cel mai important lucru pe care îl vei învăța este „viața ta, fericirea ta, deciziile tale!“

4. ÎNVAȚĂ SĂ SPUI NU

Lasă politețea deoparte și spune clar și răspicat NU. Fie că e vorba de a gusta gândaci prăjiți, a cumpăra un suvenir la suprapreț, fie că localnicii insistă să-ți fie ghizi (în Maroc, de exemplu).

5. IA-ȚI MĂSURI DE SIGURANȚĂ

Dacă nu te duci în Islanda, Finlanda sau Emiratele Arabe, ia în considerar­e locuri sigure în care să-ți păstrezi banii cash (o borsetă-curea), ține-ți tot timpul băutura în mână în cluburi și nu-ți lăsa camera și telefonul nesupraveg­heate. Mai mult, spune întotdeaun­a cuiva de acasă unde ești și unde stai (cu adresă). Aceste măsuri de siguranță nu trebuie să te sperie și să te țină închisă în casă (sunt aceleași pe care le folosești și în România, până la urmă), ci doar să te facă atentă la tot ce e în jurul tău ca vacanța ta să fie una perfectă!

Pentru gradul de siguranță al fiecărei țări în parte după indicatori specifici, intră pe visionofhu­manity.org/indexes/global-peace-index/.

6. MĂNÂNCĂ BINE

Nu te duce totuși la fast-fooduri internațio­nale ca să mănânci cel mai ieftin și să eviți situațiile stânjenito­are. Încearcă să afli despre mâncăruril­e tradiționa­le, să le guști și să te bucuri de gastronomi­ile locale.

O să ai surprize extrem de plăcute, chiar dacă nu înțelegi meniul.

7. GĂSEȘTE SOLUȚII

De multe ori te vei afla în situații neprevăzut­e în care vei fi obligată să faci mici ajustări de planuri. Un tren anulat, un ghid care nu mai vine sau o zi ploioasă te vor obliga să fii creativă și să transformi o zi începută stângaci într-una dintre cele mai frumoase zile ale vacanței tale.

8. FOLOSEȘTE TEHNOLOGIA DIN PLIN

Fă fotografii ca să-ți structurez­i ziua și să-ți amintești cu plăcere de ea peste ani, scrie despre experiența ta, lasă recenzii și comentarii, caută pe rețelele de socializar­e ce alți străini mai sunt singuri în zonă și întâlniți-vă la o cafea ca să discutați despre „secretele“descoperit­e în acea destinație. Evident, asta nu înseamnă să stai cu ochii doar în telefon în călătoria ta, ești acolo să observi lucruri și să te bucuri de ele, nu să treci pe lângă, iar la final de zi să ajungi la concluzia că n-ai prea văzut nimic.

 ??  ?? Terasele turistice se văd de departe. Sunt pline de turiști!
Terasele turistice se văd de departe. Sunt pline de turiști!
 ??  ?? Ai încredere în tine. Ești mult mai puternică decât crezi!
Ai încredere în tine. Ești mult mai puternică decât crezi!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania