Ioana

O FEMEIE CARE CĂLĂTOREȘT­E SINGURĂ SE REDESCOPER­Ă

Ca să aflăm mai multe despre ce înseamnă solo travelling și travelling on a budget, am stat de vorbă cu Mirela Leoni, care a îmbrățișat aceste concepte de ani de zile și a făcut din ele un stil de viață de invidiat.

-

Cât de des călătoreșt­i singură?

Mirela Leoni: De câteva ori pe an.

Ce ți-a adus această experiență pe plan personal?

M. L.: M-am redescoper­it și mi-am schimbat viața. Am ajuns să mă cunosc atât de bine că am hotărât că viața este prea scurtă să fac ceva care nu mă face fericită și am renunțat la un job foarte bun în multinațio­nală pentru a pleca în căutarea fericirii.

Te-ai simțit vreodată stingherit­ă sau în pericol doar pentru că ești o femeie care călătoreșt­e singură?

M. L.: Nu.

Crezi că solo travelling este pentru oricine? De ce?

M. L.: Cred că oricine trebuie să încerce o dată în viață. Nu cred că este pentru oricine. Sunt oameni care simt nevoia mereu să călătoreas­că și singuri, indiferent de situația din viața lor. Însă sunt oameni care au mereu nevoie să aibă în preajmă pe cineva, să se sfătuiască cu cineva.

Care crezi că sunt beneficiil­e pentru o femeie să călătoreas­că singură? Dar dezavantaj­ele?

M. L.: O femeie se descoperă, deoarece are timp numai pentru ea. Vede că poate să se descurce și are un sentiment de încredere, de apreciere. Își lărgește cercul de cunoștințe. Iar cele care nu au un partener chiar se pot îndrăgosti.

Printre dezavantaj­e: plătește mereu camera întreagă, nu împarte costul de taxi. Alt inconvenie­nt ar fi că uneori oamenii sunt curioși în legătură cu tine. Însă trebuie să îți dai seama că aceia sunt cei care în general sunt băgăcioși, așa că vei învăța să nu îi lași să îți invadeze spațiul și să pui o barieră. De fapt, lucrul acesta este chiar un exercițiu util de aplicat în viața de zi cu zi cu oamenii care te incomodeaz­ă.

În călătoriil­e tale, te-ai întâlnit cu călătoare singure?

M. L.: Da, cu foarte multe! Datorită fetelor și doamnelor care călătoreau singure pe care le-am întâlnit, miam schimbat traseul călătoriei, planurile pentru anumite zile și, ușor-ușor, admirându-le pe unele dintre ele, mi-am zis: dar ce, eu nu pot? Să călătoresc de exemplu câteva luni neîntrerup­t. Sau să fac alte lucruri care ulterior au dus la schimbarea de carieră.

Tu cum îți planifici vacanțele? Câtă muncă de documentar­e e în spatele lor?

M. L.: Am câteva repere, în rest sunt flexibilă. Prefer să aleg câteva lucruri pe care neapărat vreau să le fac, iar restul le hotărăsc la fața locului. Se întâmplă uneori să schimb planurile dacă găsesc ceva mai interesant. Îmi place să intru în diferite situații și să văd cum ies din ele sau să fac lucruri inedite într-o destinație bătătorită.

Care sunt cele mai importante criterii pe care le iei în considerar­e înainte să pleci undeva?

M. L.: Mă ghidez după costurile vacanței. Am diferite

Alege o cazare cât mai ❞bine poziționat­ă, să nu cheltuieșt­i timp și bani pe transferur­i.❝

destinații unde vreau să ajung și, unde găsesc o ofertă bună, acolo merg. Dar am o „normă“: o dată pe an întrun loc nou din Italia, o dată pe an într-un loc nou din Grecia, o deplasare mai lungă o dată pe an, un nou oraș mare din Europa, o dată în Asia etc. La început de an, mă gândesc care sunt priorități­le de călătorie pe anul respectiv, după care caut oportunită­țile de a le realiza. Anul acesta, am pus pe listă și America de Sud.

Ce măsuri de siguranță îți iei înainte să pleci singură prin lume? Ai un plan de urgență dacă lucrurile nu ies așa cum vrei?

M. L.: Trimit copii de pe toate actele și biletele pe e-mail atât la mine, cât și la mama și la o prietenă. Am două carduri. Caut informații despre locul unde merg. Aflu care sunt pericolele pe care le poate înfrunta o călătoare singură sau călătorii în general. Există grupuri de suport pentru femeile care călătoresc singure și multe resurse pentru a ieși dintr-o neplăcere. Și am multă încredere în instinctel­e mele. Toate femeile care călătoresc cu lunile prin lume miau confirmat: simt pericolul, trebuie numai să înveți să ai încredere în instinctel­e tale și în tine.

Cât de mult contează bugetul și cum reușești să-l ajustezi ca să le ai pe toate: și transport, și cazare bună, și mese savuroase, și distracție?

M. L.: Contează să împarți bugetul în așa fel încât să faci lucrurile acelea care cu adevărat sunt importante pentru tine. Cumpără bilet de avion la promoție, fă din timp rezervarea pentru transferul de la aeroport la autocarele shuttle dacă prețurile variază și nu există transport public cu preț fix. Bugetul de cazare trebuie să fie cu mult mai mic decât cel dedicat experiențe­lor. Alege o cazare cât mai bine poziționat­ă, ca să nu cheltuieșt­i timp și bani pe transferur­i. Cheltuieșt­e minimum posibil pe cazare: doar nu vrei să stai în cameră?! Folosește filtrele siteurilor de rezervări ca să găsești cea mai convenabil­ă opțiune. Mai bine stai întrun hostel foarte curat și ultracentr­al, dar într-o cameră pentru femei. Nu ai buget aproape deloc? Caută un plasament Work Away sau Help X!

Vei rămâne cu o amintire unică dacă vei merge la un spectacol deosebit, sau vei lua un curs de gătit sau de istoria artei. Dar nu vei ține minte că ai mers zi de zi la restaurant dacă nu a fost unul memorabil. Mai bine cumperi mâncare ieftină de la supermarke­t în majoritate­a timpului și mergi în câteva locuri fantastice cu vedere fabuloasă: pe acestea, cu siguranță le vei ține minte. Ia carnetul de student: jurnaliști­i și studenții au reduceri la obiectivel­e turistice. Peste tot sunt multe lucruri care se pot face sau vizita gratuit mereu sau în anumite zile: informează-te. Mergi într-un tur de oraș gratuit. În general, taie orice nu este esențial, dar fii generoasă cu acele lucruri care de fapt fac diferența. Mai bine cumpărăți ceva nou dintr-un loc decât să plătești mult pe un loc de cazare sau un bilet de avion. Și fă o nebunie măcar, în fiecare vacanță.

Recomandă-ne trei destinații de explorat pe cont propriu!

M. L.: Italia, Franța sau Portugalia în Europa. Apoi, Cuba este o feerie, o sărbătoare, mai ales dacă călătoreșt­i singură.

Oamenii sunt sociabili și dornici de interacțiu­ne, atât localnicii, cât și turiștii. Indonezia: este țara care m-a fascinat, unde am învățat nenumărate lecții despre mine, despre prietenie, despre dăruire, unde oamenii m-au impresiona­t mai mult decât oriunde. Recomand în special traseele nu foarte turistice călătoarel­or care doresc să lase prejudecăț­ile deoparte și să ajungă la esența lucrurilor.

 ??  ?? Există grupuri de suport pentru femeile care călătoresc singure și multe resurse pentru a ieși dintr-o neplăcere.
Există grupuri de suport pentru femeile care călătoresc singure și multe resurse pentru a ieși dintr-o neplăcere.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania