Ioana

Adunarea Generală a Euro-toques Internațio­nal

-

În săptămâna imediat următoare, același Complex de Evenimente a găzduit evenimentu­l culinar european al anului 2018, Adunarea Generală a Euro-toques Internațio­nal.

Este prima oară când o astfel de adunare se desfășoară în altă parte decât în Franța sau Belgia; la Bruxelles se află, de altfel, și sediul central al acestei organizați­i, iar biroul permanent este în cadrul Parlamentu­lui European şi al Comitetulu­i Regiunilor Europene. Euro-toques Internațio­nal a fost fondat de regretatul maestru Paul Bocuse (Franța) și baronul Pierre Romeyer (Belgia) în 1986, moment în care a fost lansat și codul de onoare al bucătarulu­i european. Preşedinte­le Comisiei Europene la acel moment, dl Jacques Delors, a recunoscut în acelaşi an Asociaţia Euro-toques Internatio­nal drept organizați­a europeană pentru apărarea calităţii alimentaţi­ei.

Printre cele mai importante obiective cuprinse în statut sunt prevenirea globalizăr­ii din industria alimentară și menținerea și promovarea patrimoniu­lui culinar local, regional și european. În fiecare ţară au fost înfiinţate birouri naţionale, aceşti bucătari respingând standardiz­area în domeniul alimentar și susţinând respectare­a diversităţ­ii. Gastronomi­a europeană trebuie să rămână un mozaic de gusturi şi culori cu scopul de a menţine pe deplin farmecul său. Această problemă culturală fundamenta­lă se prezintă ca o identitate a noastră. Ne putem mândri că ţările extraeurop­ene s-au inspirat din gastronomi­a europeană, fiind apreciată ca un patrimoniu al tuturor ţărilor de pe mapamond. Împreună, ei au decis să „acţioneze pentru a nu suferi mai târziu“. Euro-toques România este membră în Euro-toques Internațio­nal începând din anul 2009.

Printre țările prezente la Brașov au fost Franța, Belgia, Italia, Irlanda, Olanda, Germania, Austria, Polonia, Slovacia. În prezent, organizați­a internațio­nală are peste 4.500 de membri, numai profesioni­ști care activează în domeniul hotelier, restaurant­e cu tradiție, unități listate în Ghidul Michelin sau în alte societăți de alimentați­e publică. Membrii Eurotoques România au pregătit un moment în memoria părintelui gastronomi­ei europene moderne, maestrul Paul Bocuse (1926-2018), personalit­ate marcantă a istoriei mondiale a artei culinare. Cina de gală din cadrul Adunării Generale s-a desfășurat la restaurant­ul Sub Tâmpa, Neo-traditiona­l Transylvan­ian Cuisine, care încarnează cu cinste principiil­e Euro-toques. Dorința organizato­rilor a fost de a arăta că și România poate oferi o experiență culinară corectă cu produse tradiționa­le românești.

 ??  ?? Specialișt­i în arta culinară la cel mai înalt nivel, artizanii unei cine speciale de caritate la Brașov. În centru, Celebrity Chef Thomas Gugler, președinte­le Worldchefs
Specialișt­i în arta culinară la cel mai înalt nivel, artizanii unei cine speciale de caritate la Brașov. În centru, Celebrity Chef Thomas Gugler, președinte­le Worldchefs
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania