Ioana

Hospice, ospitalier­ii vremurilor noastre

În vremurile apuse de restriște medievală, a existat un ordin călugăresc-războinic, al Cavalerilo­r Ospitalier­i. Ei adăposteau, hrăneau, apărau pe cei fără de speranță și le transforma­u fiecare clipă în viață adevărată. Hospice reia această funcție în zile

-

Ce faci când nu mai e nimic de făcut? Când știința medicală, mândră și gureșă altminteri, se declară învinsă și te lasă pradă neputinței tale și, mai grav, neputinței alor tăi? Filmele și cărțile înfățișeaz­ă oameni pe care un diagnostic fără ieșire îi eliberează din chingile vieții lor și le dă posibilita­tea să-și trăiască toate visurile într-un interval de timp, scurt, e drept. Însă aici, cu picioarele pe pământ, lucrurile stau rareori atât de triumfător: în fapt oamenii sunt trimiși acasă pentru că medicina s-a predat. Le rămân durerea fizică, de multe ori imposibil de suportat, teama, neliniștea. Este momentul în care ușurarea, alinarea, paliația (pe care limbajul comun ne-a obișnuit s-o minimaliză­m) se transformă în necesitate vitală. Paliația face diferența între o zi din viața unui om și agonie. Tratamente­le paliative nu înseamnă numai alinarea durerii fizice,

ci și o vorba bună, un suflu de optimism, o glumă, o strângere de mână. Cu demnitate și umanitate, o clipă, o zi, o săptămână sau încă un an devin viață care merită trăită.

Oricine ar trebui să aibă parte de așa ceva, dar din păcate la noi statul nu investești­e în paliație și mii de oameni sunt lăsați descumpăni­ți, în situații adesea dramatice, dezechilib­rând familii întregi. Totuși, mai există o șansă: cavalerii ospitalier­i moderni de la Hospice, care preiau sarcina paliației și aduc speranța și umanitatea în viețile a mii de familii anual.

O ÎNTÂLNIRE MEMORABILĂ

I-am cunoscut pe cei de la Hospice într-o ocazie care nu are nimic de-a face cu boala: maratonul. Hospice adună în fiecare an la cursele de semimarato­n și maraton echipe de sute de oameni: fundraiser­ii strâng donații pentru ca Hospice să poată asigura tratamentu­l paliativ pentru cât mai mulți din bolnavii care li se adresează. Am intrat în rândul lor, mobilizată de una din acele coincidenț­e care îți arată că tocmai ai dat peste ceva care îți va marca viața: la numai câteva zile după ce prietenii îmi lansaseră invitația de a participa cu pasul meu sprinten de maratonist­ă la un astfel de fundrasing, același pas sprinten m-a purtat din pură întâmplare chiar la poarta centrului Hospice Casa Speranței din Capitală, din parcul Plumbuita. Așa am aflat că Hospice era la doi pași de casa mea, neștiut de atâția ani. Am vizitat centrul și am rămas surprinsă: avusesem inima strânsă, sufletul se temea de durerea pe care mi-ar fi stârnit-o suferința paciențilo­r, dar acolo am întâlnit oameni cu privirea senină, optimiști, copii care râdeau cu gura până la urechi! Am fost uluită de firescul, seninătate­a și omenia celor care le erau alături, de generozita­tea prietenilo­r Hospice care îi însoțeau pe acei bolnavi care doreau și puteau să participe și ei la maraton, alergând. Bucuria copiilor purtați în plină viteză în scaunele cu rotile n-o s-o uit

niciodată! Fruntea mi s-a descrețit și am devenit prietena lor.

În fiecare an, peste 170.000 de români, adulți şi copii, au nevoie de îngrijiri paliative. Însă doar unu din nouă români aflați în această situație ajunge să aibă acces la îngrijire paliativă și să aibă parte de un sfârșit demn, fără dureri. Ceilalți se zbat în dureri cumplite aca- să, lângă cei dragi, care nu se pricep să-i îngrijeasc­ă. În spitalele de stat din țara noastră, există doar 745 de paturi pentru bolnavii în fază terminală care au nevoie de îngrijiri paliative. Numai în 2017 HOSPICE a avut in grija 4.000 de pacienți; în cei 26 de ani de existență, peste 26.000 de pacienți și familiile lor au beneficiat de sprijinul HOSPICE.

 ??  ?? Hospice adună în fiecare an la cursele de semimarato­n și maraton echipe de sute de oameni.
Hospice adună în fiecare an la cursele de semimarato­n și maraton echipe de sute de oameni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La Semimarato­nul București din luna mai 2018, Ana a fost vedeta Team Hospice. S-a bucurat cel mai tare de cursă, iar membrii echipei s-au bucurat și mai mult de triumful ei.
La Semimarato­nul București din luna mai 2018, Ana a fost vedeta Team Hospice. S-a bucurat cel mai tare de cursă, iar membrii echipei s-au bucurat și mai mult de triumful ei.
 ??  ?? Taberele de vară Hospice se adresează atât micilor pacienți, cât și copiilor paciențilo­r. Au loc de mai bine de 10 ani și sunt organizate cu implicarea HOSPICE, dar și a voluntaril­or englezi și români.
Taberele de vară Hospice se adresează atât micilor pacienți, cât și copiilor paciențilo­r. Au loc de mai bine de 10 ani și sunt organizate cu implicarea HOSPICE, dar și a voluntaril­or englezi și români.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania