Ioana

Ferește-te de soare în mod inteligent

Să stai tolănită la soare este cea mai frumoasă parte a vacanței de vară. Iar dacă nu ai grijă așa cum se cuvine, va veni și cea mai neplăcută parte: arsuri solare, pete, pistrui. Tu știi cum trebuie să te ferești de soare în funcție de tipul pielii tale?

-

Magazinele au o ofertă atât de largă de loțiuni de soare, cu ambalaje care de care mai atrăgătoar­e, cu prețuri pentru toate buzunarele, încât devine o reală provocare să alegi ceea ce îți trebuie cu adevărat.

LOȚIUNI CU SPF

Crema solară are filtre chimice și minerale care protejează pielea de razele nocive ale soarelui (UVA și UVB), care nu cauzează doar arsuri și îmbătrânir­ea precoce a pielii, ci și boli, atunci când e vorba despre expunerea îndelungat­ă fără protecție.

SPF-UL previne arsurile pielii într-un timp de atâtea ori mai mare cât este specificat decât timpul natural. Altfel spus, cu un SPF 15, pielea se va înroși de 15 ori mai greu la soare. Ca să știi de ce SPF ai nevoie, trebuie să-ți identifici tipul de piele.

TIPURI DE PIELE

TIP 1 – este pielea foarte albă care nu se bronzează niciodată, ci doar se arde. Tot aici e inclusă pielea foarte sensibilă și uscată, pielea ce prezintă pete roșii și iritații. Crema cea mai indicată este cea pentru copii, cu SPF 50.

TIP 2 – este pielea albă tipică persoanelo­r roșcate. Sau pielea deschisă cu pistrui, pete și iritații. Rezistă la soare fără să se ardă în jur de cinci minute și se bronzează foarte puțin. Are nevoie de SFP 40-50.

TIP 3 – este pielea deschisă la culoare a persoanelo­r blonde, cu ochi deschiși la culoare. Sau pielea cu pistrui, coșuri, pete ori diverse iritații. Rezistă în deplină siguranță la soare 10 minute și are nevoie de un grad ridicat de protecție:

SPF 30-40.

Doctorii avertizeaz­ă asupra pericolulu­i expunerii la soare în mod necontrola­t: cancerul de piele. Boala este cauzată de creșterea anormală a celulelor pielii, sub acțiunea ultraviole­telor. Indiferent de tipul de piele, oricine poate dezvolta această afecțiune, strâns legată de cantitatea de melanină din epidermă, ce se traduce printr-o protecție naturală scăzută în fața razelor dăunătoare. Pentru o piele extrem de albă, dermatolog­ii recomandă evitarea expunerii la soare și protecția cu ajutorul hainelor.

TIP 4 – este pielea nu foarte deschisă, cu păr șaten. Se bronzează frumos, dar nu foarte intens și nu se confruntă des cu iritații. Tipul de ten este normal, fără acnee sau pistrui. SFP recomandat: 20-30.

TIP 5 – este pielea închisă la culoare, cu păr brunet. Nu există probleme dermatolog­ice, tenul este normal sau mixt. Rareori se arde la soare, iar bronzul este unul intens. Asa nu înseamnă că nu este nevoie de SPF, ci doar protecția scade la 10-20.

TIP 6 – e pielea foarte închisă la culoare, care nu se arde niciodată. Tot aici includem pielea închisă, dar foarte grasă.

Protecția solară trebuie să existe totuși: SPF 6-15.

ALEGEREA PROTECȚIEI

După ce ai decis de ce SFP ai nevoie, alege crema pe care este specificat­ă protecția împotriva atât UVB, cât și UVA și, cum la soare pielea se usucă, optează pentru o cremă care este în același timp hidratantă. Apoi, folosește o loțiune after-sun pentru hidratare, deoarece previne descuamare­a celulelor și prelungeșt­e durata bronzului.

Medicii ne spun despre beneficiil­e pe care soarele le are asupra organismul­ui deoarece generează natural vitamina D. Pentru asta, trebuie să ne expunem la soarele dimineții sau al serii cu fața și mâinile descoperit­e pentru 15 minute.

 ??  ?? Crema de soare nu împiedică bronzul, iar ea trebuie aplicată periodic.
Crema de soare nu împiedică bronzul, iar ea trebuie aplicată periodic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania