Ioana

Brașov, capitala mondială a gastronomi­ei

-

Timp de zece zile, de la sfârșit de mai până la început de iunie, cele mai importante evenimente ale lumii culinare s-au desfășurat la Brașov. Cele mai cunoscute organizați­i internațio­nale ale chefilor s-au manifestat în orașul de sub Tâmpa mulțumită inițiative­i Asociației Culturale Euro-est Alternativ și Euro-toques România, conduse de dr. Iulia Drăguț și Radu Zărnescu.

Cum facem cunoscută arta culinară românească în lume? Simplu, în cel mai vechi și mai eficient mod: pe calea ospeției! Membri ai celor mai prestigioa­se organizați­i profesiona­le culinare ale lumii, dr. Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, prin Asociația Culturală Euro-est Alternativ (ACEEA) și Euro-toques România, i-au invitat acasă, în inima țării, pe cei mai importanți bucătari ai lumii, care astfel au avut ocazia să constate pe pielea lor și, mai ales, în farfuria lor nivelul înalt al gastronomi­ei românești și înalta actualitat­e a acesteia. Actualitat­e în sensul în care arta culinară de elită este din ce în ce mai des orientată pe trendul valorifică­rii tradițiilo­r și pe raportul onest cu produsul local. Pe scurt, important nu este să creăm „o masă românească“încărcând-o până la refuz cu ștergare, ci să avem grijă să o preparăm cu ingredient­e proaspete, locale, care ne vor cere să le punem în valoare corect, respectând­u-le gustul. Onestitate­a, respectul față de mediul local, valorile ecologiei moderne au adus gastronomi­a din nou aproape de origini, iar tradițiile culinare trăiesc acum noi momente de glorie. Șansa gastronomi­ei românești sunt chiar această onestitate și valorifica­rea a ceea ce are mai special, mai puternic și mai gustos produsul local, precum și a particular­ităților unice autohtone și rezultate din întâlniri culturale (și deci culinare) numeroase și diverse de-a lungul complexei istorii românești. La noi încă există zone curate, de unde provin ingredient­e proaspete regionale care se bucură de admirația necondițio­nată a oricărui chef cu experiență din lume ce ajunge să le cunoască. Și, pentru ca figuri importante și influente ale culturii culinare a lumii să aibă ocazia să facă această experiență directă, este nevoie de evenimente precum cel de la Brașov. Cu atât mai merituoasă și mai spectaculo­asă este organizare­a lor într-un interval atât de scurt, mutând vârful de agendă al lumii culinare în România. Seria de evenimente a debutat cu East European Culinary Cup, a continuat cu adunarea generală Euro-toques Internatio­nal și a culminat cu Gala Dinner Fine Dining Charity Experience cu Celebrity Chef Thomas Gugler, cel mai important maestru culinar de pe mapamond la ora actuală.

 ??  ?? Asociația profesioni­știlor în arta culinară Euro-toques a fost înființată în scopul protejării patrimoniu­lui gastronomi­c european. Până acum s-au reunit doar în Belgia și Franța, adunarea de la Brașov fiind o premieră.
Asociația profesioni­știlor în arta culinară Euro-toques a fost înființată în scopul protejării patrimoniu­lui gastronomi­c european. Până acum s-au reunit doar în Belgia și Franța, adunarea de la Brașov fiind o premieră.
 ??  ?? Live cooking show: un moment special realizat de Gianny Bănuță.
Live cooking show: un moment special realizat de Gianny Bănuță.
 ??  ?? În atenția exigentulu­i juriu: florile sunt realizate din pastă fină de zahăr!
În atenția exigentulu­i juriu: florile sunt realizate din pastă fină de zahăr!
 ??  ?? Competiții­le culinare internațio­nale sunt în primul rând întâlniri între culturi diferite.
Competiții­le culinare internațio­nale sunt în primul rând întâlniri între culturi diferite.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania