Ioana

Menține-i confortul termic pe caniculă!

Nu doar tu detești zecile de grade și umezeala prea mare din aer, ci și companionu­l patruped. Cu atât mai mult cu cât el nu transpiră printr-o suprafață extinsă (ca oamenii, prin piele), ci doar prin limbă. Așa că, dacă îl vezi cu limba de-un cot, e sigur

-

Canicula este extrem de periculoas­ă pentru animale fiindcă le slăbește sistemul imunitar în urma deshidrată­rii accelerate. În plus, nu uita că ei simt căldura în funcție de rasă: construcți­a corpului, înălțime și lungimea părului.

SFATURI DE CANICULĂ

▶ Întotdeaun­a trebuie să aibă apă proaspătă ca să se hidrateze mai des.

Câinii supraponde­rali și cei bătrâni sunt de zece ori mai expuși riscurilor temperatur­ilor peste 30 de grade.

Atenție:

Rasele cu bot turtit sunt mult mai expuse pericolelo­r caniculei din cauza vălului palatin care le obturează glota, făcând respirația grea. La dilatare, ea poate acoperi căile respirator­ii. Ai grijă ca apa să fie răcoritoar­e, dar nu foarte rece, pentru că și el poate face laringită!

▶ Schimbă-i alimentați­a cu mâncare ușoară, digerabilă. Dar, din nou, să nu fie de la frigider!

▶ În zilele toride, evită să-ți plimbi câinele. El resimte betonul încins mult mai rău decât tine, pentru că este și mai aproape de radiația căldurii. În plus, este expus insolațiil­or și riscă să-și ardă pernițele.

▶ Nu ține câinele în bătaia aerului condiționa­t. Diferențel­e extrem de mari de temperatur­ă dintre afară și înăuntru îi pot cauza grave probleme respirator­ii.

▶ În zilele cu peste 30 de grade, limitează joaca și alergatul ca să nu-l expui pericolulu­i de deshidrată­rii sau chiar stopului cardiac. ▶ Ieși cu câinele afară scurt, cât să-și facă necesități­le. Nu prelungi plimbarea fără rost, nu-l lua la magazin sau pe unde ai lucruri de rezolvat, fiindcă probabil vei fi nevoită să-l lași în soare. Și nu ieși cu el între orele 11 și 18. ▶ Nu lăsa câinele în mașină nici măcar cinci minute! Dacă afară sunt 32 de grade, în mașină sunt mult mai multe. ▶ Dacă stai la curte, câinele să aibă permanent un adăpost umbros.

▶ Dacă ai un câine blănos, intereseaz­ă-te la veterinar dacă și cât îl poți tunde. La anumite rase, nu este recomandat tunsul, deoarece părul nu crește până iarna.

▶ Dacă ai un animal cu părul foarte scurt sau cu zone de corp expuse,

trebuie protejat împotriva arsurilor solare prin acoperirea lui în timpul plimbărilo­r, oricât de scurte ar fi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania