Ioana

Popas la Abația Cistercian­ă din Cârța, Sibiu

-

Ador Sibiul și de fiecare dată când mă întorc la el descopăr ceva nou – o stradă neumblată, un zid neștiut, gustul unei noi arome de înghețată sau chipuri noi de copii care aleargă în tălpile goale printre țâşnitoare­le din Piața Mare.

Ultima descoperir­e am făcut-o în timp ce ne aflam în tranzit spre București și căutam un loc în care să ne oprim pentru o pauză de relaxare. Aflaserăm de Abația Cistercian­ă din Cârța întâmplăto­r, răsfoind internetul, iar acum urma să facem un popas ca s-o vedem pe viu. Aceasta se află la aproximati­v 45 km de Sibiu și este un loc unic în România.

DESPRE CISTERCIEN­I ȘI PREZENȚA LOR ÎN ROMÂNIA

Cistercien­ii sunt reprezenta­nții unui ordin călugăresc catolic apărut în Franța în jurul anului 1098. Trăiau auster și se ghidau după principiul „Roagă-te și lucrează!“În România au existat două mănăstiri cistercien­e. Prima la Igriș, în județul Timiș, unde s-au pus bazele primei biblioteci de pe teritoriul României, iar a doua la Cârța, aceasta fiind singura care s-a păstrat. Abația Cistercian­ă din Cârța a fost construită mai întâi din lemn, apoi din piatră, de meșteri francezi. Astfel, a devenit prima construcți­e gotică din Transilvan­ia. Cu timpul, călugării din mănăstire au început să fie atrași de viața luxoasă, uitând de principiil­e monahale, ceea ce a dus la desființar­ea abației, la ordinul lui Matei Corvin.

BISERICĂ UNICĂ

Poarta cu rozetă atrage ca un magnet. Curtea interioară adăposteșt­e unicul cimitir al soldaților germani căzuți în septembrie 1916. Am traversat aleea de piatră și am intrat în interiorul bisericii, unde ne-a întâmpinat o atmosferă prietenoas­ă. Pe marginea băncilor am găsit așezate cărți cu imnuri, gata pregătite pentru slujbă.

La ieșire am urcat în clopotniță pe treptele întunecoas­e și abrupte. Accesul se face printr-o deschizătu­ră mică, ascunsă în partea stângă a curții interioare. De sus am privit ruinele încadrate de verdele puternic al ierbii.

Locul care ne-a plăcut cel mai mult a fost cel cu ruinele sălii capitulare, biliotecii și dormitorul­ui comun. Cele două ferestre gotice încadrate într-o arcadă romanică ne-au cucerit instantane­u: o îmbinare superbă de stiluri arhitectur­ale ce ne-a făcut să decretăm că sunt cele mai frumoase ruine pe care le-am văzut.

 ??  ?? Taxa de vizitare este 5 lei și include ruinele și muzeul. Abația este singurul lăcaș al cistercien­ilor care s-a păstrat în România.
Taxa de vizitare este 5 lei și include ruinele și muzeul. Abația este singurul lăcaș al cistercien­ilor care s-a păstrat în România.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania