Ioana

Sănătate

-

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

QDaniela (38), București: Am născut de două ori, iar sânii mei s-au lăsat. Arată inestetic și nu sunt deloc încântată de aspectul meu. Ce-mi recomandaț­i: o operație de mărire a sânului sau una de ridicare?

ADragă cititoare, fără un consult de specialita­te în prealabil, nu putem să îți dăm un răspuns exact la întrebare. În principiu, ai nevoie de lifting mamar (mastopexie), dar această recomandar­e va deveni o certitudin­e în momentul în care vii la consultați­e.

QIulia (27), via e-mail: Am rămas gravidă și mă îngrijorea­ză vergeturil­e. Există vreo modalitate să scap de ele sau măcar să le estompez?

ADragă citioare, vergeturil­e apar atunci când elasticita­tea pielii este depășită din cauza unei distensii bruște a zonei respective, iar fibrele de colagen și elastină se rup. În sarcină riscul de apariție a vergeturil­or, mai ales pe abdomen, este crescut. Nu putem „scăpa“de cele pe care le avem deja, dar putem încerca să prevenim apariția altora prin: controlul greutății, hidratare bună, ulei sau unt de cocos sau diverse creme aplicate pe zonele cu risc, alimentați­e bogată în vitamina A,C,E.

QAndreea (39), București: De un timp, folosesc o periuță electrică de care sunt foarte mulțumită. Însă am observat că îmi sângerează gingiile. Fac eu ceva greșit?

AO întrebare completă și extrem de uzuală regăsită în rândurile paciențilo­r.

Periuța electrică, ca orice aparat, are parte des de îmbunătăți­ri tehnice. Din punctul meu de vedere, dacă pacientul nu cunoaște sau nu aplică tehnicile corecte de periaj manual, atunci putem spune că periuța electrică ajută mult mai mult în procesul de curățare a dinților. O problemă serioasă apare la alegerea tipului de periuță, fie electrice, fie manuale. Găsim cel puțin trei tipuri de periuțe dentare, în funcție de rigiditate­a și duritatea perilor (hard, medium și soft). Unui pacient cu o igienă dentară regulată, de cel puțin două periaje pe zi, eu îi recomand periuța soft. Legat de simtomatol­ogia dvs., cel mai comun diagnostic, în cazul în care nu există leziuni directe (răniri cu alimente dure, cu periuța etc.), este hiperplazi­a gingivală. Semnele clinice sunt mărirea în volum a gingiei, sensibilit­atea și eventual sângerarea abundentă în timpul și după periaj. Cauzele sunt diferite și complexe, dar cea mai comună este depunerea de tartru supra- și subgingiva­l. Rezolvarea acestei probleme se regăsește în urma unui examen clinic amănunțit, cu un diagnostic ferm și manopere aferente. De exemplu, igienizare completă – detartraj și periaj airflow. Dacă aveți proteze fixe (lucrări dentare, punți), problemele pot apărea când lucrările nu mai sunt adaptate corect, ele iritând mucoasa gingivală.

 ??  ?? Apelează cu încredere la medic pentru orice problemă ai!
Apelează cu încredere la medic pentru orice problemă ai!
 ?? medic dentist stomatolog­ie generală cu competență în implantolo­gie ?? Dr. Răzvan Paraschiv
medic dentist stomatolog­ie generală cu competență în implantolo­gie Dr. Răzvan Paraschiv
 ?? medic primar obstetrică-ginecologi­e ?? Dr. Erna Stoian
medic primar obstetrică-ginecologi­e Dr. Erna Stoian
 ??  ?? chirurg plastic Dr. Andrei Gregorian
chirurg plastic Dr. Andrei Gregorian

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania