Ioana

Bucătărie

- Roxana Melnicu

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

Q AFlorina (28), Tulcea: Ce deosebire este între ciocolata obișnuită și așa-zisa glazură de ciocolată?

Glazura de ciocolată comercială este făcută ca să poată fi folosită imediat și să nu lase urme albe când se încheagă. Conținutul ei de grăsimi este adecvat acestui proces; dacă vrei să folosești în același scop o ciocolată obișnuită, de calitate bună, ce conține numai unt de cacao, riști să se închege cu urme albe. Ca să împiedici acest efect, trebuie să o temperezi: topești ciocolata, o torni pe o placă de marmură, o lași să se întărească puțin, apoi iar topești și repeți procedeul până nu mai vezi dungi albe.

Q AOlimpia (20), Ploiești: Cum să fac să-mi iasă și mie niște cartofi prăjiți buni? În ce să-i prăjesc?

În ulei de floarea-soarelui e foarte bine; important este să-i treci prin două băi de ulei succesive: prima fierbinte, dar nu clocotindă, timp de 10-15 min., ca să se facă o crustă mai groasă. Îi scoți și îi pui deoparte; apoi, exact înainte de servire, îi mai arunci într-o baie de ulei clocotit (180°C ; atenție, să nu fumege). Astfel, vor prinde culoare și vor fi rumeni la suprafață.

Q AMaria (30), Suceava: Îmi rămân mereu prin frigider legume, câte un morcov, o jumătate de varză.. Aș vrea să le valorific, dar la noi în casă nu mănâncă nimeni ghiveci. Ce să fac?

Supă concentrat­ă de legume: fierbi totul, adăugând puțin piper, verdețuri și cozi de pătrunjel (nu frunze, cozile sunt mai aromate) Fierbi mult, ca să se concentrez­e și folosești la mâncare.

Q AMonica (24), Zimnicea: Am o curiozitat­e: de ce unele lucruri prăjite se numesc chifteluțe și altele crochete?

Tehnic vorbind, chifteluțe­le sunt din carne sau legume diverse tocate, în timp ce crochetele constau în aluat prăjit sau copt, iar aluatul poate fi pe bază de făină sau cartofi fierți ori porumb.

Q AFrancesca (25), Brașov: E adevărat că putem face jeleu numai din fructe, fără să adăugăm gelatină?

Dacă folosim fructele potrivite în concentraț­ia potrivită! Căpșunele, fructele roșii, merele, gutuile, perele conțin în mod natural pectină, care se gelifiază prin fierbere cu zahăr; se poate adăuga amidon. În tradiția bucătăriil­or nordice, există un preparat numit Rote Grutze, din fructe roșii asortate (peste 2 kg per litrul de apă, față de 1 kg, cât se folosește pentru un jeleu cu adaos de gelatină).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? redactor Ioana
redactor Ioana

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania