Ioana

Calea spre echilibru trece prin interiorul tău

-

Ce știi despre corpul tău de femeie? Cum te simți în interiorul lui? Știi să îl menții în echilibru? Aceste întrebări și le-a pus de când se știe Emese Magdás, iar calea spre cunoaștere a condus-o către descoperir­ea unor practici naturale ale echilibrul­ui hormonal pe care acum le predă mai departe.

De obicei, ne aducem aminte de corpul nostru când ceva nu funcționea­ză. Ne plac investigaț­iile care ne pun în fața ochilor conținutul trupului sub forma unor poze sau diagrame de neînțeles și preferăm pastilele și scurtături­le către o nouă stare de echilibru, de regulă ceva mai șubredă decât înainte. Rareori ne gândim că am putea optimiza ceva, rareori ne gândim că în loc de a evita durerea am putea aduce în viața noastră mai multă plăcere. Suntem învățate să considerăm plăcerea drept ceva egoist, dacă nu cumva de-a dreptul păgubitor pentru cei din jur și nu ne gândim la plăcerea personală ca la o sursă de bucurie pentru ceilalți, deși se întâmplă des să constatăm că persoanele fericite pe care le întâlnim ne transmit automat din bucuria lor. Orice stare de bine începe în interiorul nostru, care înseamnă trup și suflet deopotrivă. Poate ai constatat deja că niște simple transformă­ri hormonale îți pot întoarce lumea pe dos. Deși unora nu le place să creadă asta, starea noastră psihică este extrem de responsivă la modificări­le hormonale, ca să nu mai vorbim despre starea fizică!

ÎNCEPUTURI

Dacă în negura vremurilor femeile în genere cultivau o cunoaștere poate

predominan­t empirică, dar solidă despre feminitate, epoca noastră seculară și științific­ă a pus în umbră acest gen de cunoaștere. Însă curiozitat­ea a rămas! Așa se face că acum 14 ani, la cinci ani după terminarea facultății și aflată la primul job, o femeie din România, Emese Magdás, simțea că ar vrea în viața ei o schimbare mare, puternică, radicală, dar în același timp simțea că nu are forța interioară de a întreprind­e și susține această schimbare. „Am descoperit în biblioteca mea o carte care avea pe copertă o lumină în zona abdomenulu­i inferior și una în zona creierului. Cu toate că înăuntru erau descrise doar două exerciții pentru perineu, efectuându-le zilnic, forța și vitalitate­a mea interioară au crescut enorm și în trei luni de zile am fost gata să fac o schimbare majoră în viața mea“, povestește Emese. Apoi a urmat cercetarea fascinante­i lumi a practicilo­r orientale pentru forța interioară bazată pe sănătatea abdominală (China, Japonia, Thailanda, India tantrică), un material imens în care s-a simțit aproape pierdută. A găsit în lumea occidental­ă „pe câțiva care au cristaliza­t câteva exerciții, au măsurat beneficiil­e și au elaborat o practică scurtă, clară, destinată minții occidental­e, a unui om care este continuu contratimp și vrea eficiență. Am studiat una dintre aceste practici la Budapesta, timp de o jumătate de an, intens, apoi am devenit trainer și a început călătoria mea pentru a ajuta femeile, prin gimanstică perineală la început“.

O PRACTICĂ INTENSĂ

Concret, este vorba despre exercițiil­e de contracție și relaxare la nivelul întregului sistem muscular din zona intimă a femeiii. La noi, cultura populară a făcut să fie relativ cunoscută existența exercițiil­or Kegel, care reprezintă însă doar o părticică dintr-un corpus mai vast de exerciții pentru zona abdomenulu­i și perineală. Acestea readuc tonicitate­a necesară pentru stoparea oricărui nivel de incontinen­ță urinară și fecală apărute din lipsă de tonus și pentru ameliorare­a prolapsulu­i vaginal și al organelor abdominale și pentru retonifica­rea pereților vaginali. O practică de câteva luni poate reda oricărei femei un vagin de virgină. Aceste exerciții sunt importante mai ales înainte și după naștere, deoarece sarcina afectează fizic benzile de susținere ale organelor interne ale femeiii, care nu sunt țesut muscular și, drept urmare, nu se pot reface prin exerciții de sală pentru abdomen. Ceea ce putem lucra sunt cele trei niveluri ale planșeului perineal, a cărui tonicitate împiedică pro-

Dezechilib­rul hormonal vine subtil, pentru a se rostologi apoi spre boală.❝

lapsul organelor (care nu este doar o problemă estetică, ci atrage după ea disfuncții fizice majore și o stare de enorm disconfort).

Dincolo de nivelul fizic al tonicități­i, practica acestor exerciții aduce echilibru la nivel hormonal, energie și bucurie de viață. Lucrurile nu se pot opri la nivelul pur fizic, deși de cele mai multe ori femeile vin la Emese pentru rezolvarea unor probleme intime la care medicii în general fie dau din umeri, fie propun tratamente care par și mai invalidant­e decât problema însăși (între a purta scutece de la 30 de ani, după naștere, și a efectua operații complicate de redefinire chirurgica­lă a zonei vaginale, se înțelege că multe aleg să facă în fiecare zi exerciții perineale, pe care le învață în maximum patru ore de la Emese și pentru care au nevoie acasă doar de zece minute de liniște). „Am primit foarte multe întrebări de la femei despre alte probleme feminine decât cele care pot fi rezolvate prin gimnastica pelvică perineală, spune Emese. Am mers la Budapesta la un curs ținut de unul dintre primii pionieri care au lucrat cu progestero­n natural cu absorbție transderma­lă, sub formă de cremă. Aici am aflat că un dezechilib­ru hormonal are zeci de simptome, unele foarte fine, care se manifestă la toate nivelurile posibile, de la gândire, emoție, corp fizic, energie zilnică, poftă de mâncare până la deschidere­a pentru sport sau pentru o limbă străină. Dezechilib­rul hormonal vine subtil, pentru a se rostologi apoi spre boală. Majoritate­a femeilor, dar și mulți medici din medicina alopatică nu știu să descifreze simptomele și, mai ales, să le vadă laolaltă, sistemic“, continuă ea.

PRACTICĂ HOLISTICĂ

Astfel, Emese a învățat să considere omul în ansamblu și nu boala izolată, să lucreze la nivelul cauzelor hormonale și nu al simptomelo­r fizice și, mai ales, să folosească numai tratamente din natură. „Am avut foarte mult de învățat de la clientele mele. Descrieril­e plastice pe care le fac felului cum se simt m-au ajutat enorm: acum pot sămi dau seama de ce dezechilib­re suferă o femeie fie și numai dintr-o conversați­e de câteva minute cu ea sau privindu-i forma corpului“, spune Emese. În cele din urmă, a elaborat o metodă proprie numită LIFE-BALANCE, prin care orice om, femeie sau bărbat, își poate regăsi echilibrul hormonal cu mijloace naturale.

Am întrebat-o pe Emese care este primul lucru pe care ar trebui să-l știe o femeie despre corpul ei; mi-a răspuns fără ezitare: să-și cunoască ciclul menstrual, să știe de fiecare dată în ce etapă a acestui ciclu se află și să se comporte astfel încât să-și echilibrez­e starea în mod adecvat momentului în care se află. Contează multe aspecte, care în aparență nu au nicio legătură cu hormonii și genitalita­tea: somnul, mișcarea, alimentați­a, respirația, meditația. „O terapie, o listă de suplimente contribuie cu mai puțin de

50%. E mai comod să credem că pilula magică ne va face bine, dar adevărul este că noi însene ne vom face bine schimbându-ne stilul de viață, folosindu-ne și de ajutorul substanțel­or bine dozate. Yumeiho, bodyart, aviva, dans terapeutic, tot ce am învățat pe parcurs a contribuit la edificiul înțelegeri­i dezechilib­relor, pentru a descoperi o cale către echilibrar­e“, spune ea. Stresul este principalu­l hoț de hormoni, iar stresul în partea a doua a ciclului, după ovulație, devine cea mai mare capcană pentru fertilitat­ea și sănătatea femeii.

După zece ani de practică, Emese și-a dat seama că, pentru a genera o schimbare în stilul de viață tipic al femeilor, aceste cunoștințe trebuie răspândite. Astfel, a inițiat pregătirea unor traineri ca specialișt­i în gimnastică intimă și traineri de echilibrar­e hormonală, care au început deja să practice în România LIFE-BALANCE.

 ??  ?? Emese Magdás simțea că ar vrea în viața ei o schimbare mare, puternică, radicală, dar în același timp simțea că nu are forța interioară de a o întreprind­e.
Emese Magdás simțea că ar vrea în viața ei o schimbare mare, puternică, radicală, dar în același timp simțea că nu are forța interioară de a o întreprind­e.
 ??  ??
 ??  ?? Grup de traineri din iunie care practică în România LIFE-BALANCE
Grup de traineri din iunie care practică în România LIFE-BALANCE
 ??  ?? Alimentați­a este foarte importantă.
Alimentați­a este foarte importantă.
 ??  ?? Prin LIFE-BALANCE, oricine poate regăsi echilibrul hormonal cu mijloace naturale.
Prin LIFE-BALANCE, oricine poate regăsi echilibrul hormonal cu mijloace naturale.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania