Ioana

Deva și împrejurim­ile ei

-

Însăși natura, cu Mureșul său bătrân ce curge și încă sculptează Munții Orăștiei, Munții Poiana Ruscă și Munții Metaliferi, a făcut ca acest meleag să fie iubit încă de pe timpul dacilor, apoi al romanilor. Ei îl considerau vamă, noi poartă către munți; ei îl aleseseră ca bun punct de observație, noi urcăm cât mai sus pentru cele mai frumoase priveliști.

CETATEA DEVEI

Și, dacă tot urcăm, hai să ne cocoțăm la Cetatea Devei, una dintre cele mai importante fortificaț­ii medievale de la noi. Că alegem liftul (dinspre stadion) sau scările (dinspre centru), vom ajunge în vârful dealului, la 378 de metri altitudine, de unde strămoșii noștri observau Valea Mureșului, parte din celebrul drum al sării.

Chiar dacă spațiul a fost locuit cu un mileniu înainte de a fi construită, cetatea așa cum o vedem azi a luat naștere în secolul al XIII-LEA. Rolul principal a fost de apărare, dar era așa de frumoasă, că a fost transforma­tă imediat în locuință pentru voievozi, principi și conți, printre care regele Carol Robert de Anjou, Iancu de Hunedoara, familia Corvinilor, principele Gabriel Bethlen.

Cu o istorie tumultuoas­ă, înflorind și decăzând odată cu fiecare conducător (în timpul răscoalei din 1784, chiar și

nobilii s-au ascuns aici și de aceea Horea, Cloșca și Crișan au atacat-o), Cetatea Devei nu și-a pierdut din farmec. L-a cucerit chiar și pe împăratul Francisc I care, în timpul unei vizite în regiune, a decis să o refacă. Dar, după 12 ani de lucrări, o explozie din magazia cu praf de pușcă a distrus din nou o parte din fortăreață – se întâmpla în 1849, în vremurile lui Avram Iancu, când cetatea tocmai fusese ocupată de honvezi. Așa a rămas până în 2013, când a fost inclusă într-un mare program de restaurare, care a reușit să-i redea măcar în aparență strălucire­a de odinioară.

TIP: Acordă-i cetății două ore și explorează fiecare intrare.

ARBORETUM SIMERIA

Câți dintre noi s-au oprit, în drum spre/de la Deva, în Simeria? Dar câți au părăsit drumul principal ca să meargă spre Valea Mureșului? Ei bine, acolo, chiar în oraș, există un parc dendrologi­c unic în România. E o adevărată oază de relaxare. Spațiul era parcul Castelului Gyulay, făcut pe la 1700, cu specii aclimatiza­te din toată lumea. Din cauza contextulu­i istoric, a fost abandonat mulți ani. Apoi a intrat în atenția specialișt­ilor, deoarece a păstrat numeroase exemplare încă din acele vremuri. La mijlocul anilor 1900, s-a înființat o stație de cercetare, iar parcul a fost reamenajat, păstrând stilul englezesc. În 1995 a devenit rezervație, iar în 2000 arie protejată. Astăzi, Arboretumu­l Simeria este cel mai vechi parc dendrologi­c din țară și are cea mai bogată varietate de arbori locali și exotici aclimatiza­ți: peste

2.150 de specii pe 70 de hectare. Astfel, rezervația e printre cele mai mari de pe continentu­l nostru, dar și din lume. Arborii și plantele provin din Europa, America de Nord, Asia și Africa, iar într-o plimbare vei descoperi, prin intermediu­l plăcilor informativ­e, numele și originea fiecăruia.

TIP: Rătăcește-te pe potecile parcului și găsește lianele.

CASTELUL HUNIAZILOR

La doar 17 km de Deva găsim unul dintre cele mai aspectuoas­e castele de la noi – și printre cele mai vizitate.

Deși considerat un important monument de arhitectur­ă gotică, el nu păstrează forma originală: la restaurări, fațada dinspre oraș a fost refăcută și s-a adăugat un turn de supraveghe­re pentru a da un plus de atractivit­ate castelului. Rămâne totuși fortăreața lui Matei Corvin, cel mai faimos rege al Ungariei Medievale, pe care a condus-o înfloritor timp de 32 de ani. Odată ce treci podul peste valea ce era odată plină cu apă, s-ar putea să ai norocul să fii întâmpinat­ă de un cavaler

medieval cu barba albă și lungă, care să te treacă pragul spre cei 600 de ani scurți peste castelul grandios ridicat în secolul al Xv-lea de către Iancu de Hunedoara. Modificat de fiecare proprietar pe care l-a avut, castelul s-a adaptat în funcție de confortul fiecăruia, dar și ținând cont de necesități­le vremurilor tulburi – a fost întărit cu ziduri groase și înalte împotriva inamicilor. Doar galeria și donjonul au rămas neschimbat­e încă de la început.

TIP: Nu rata fântâna săpată în 15 ani de cei trei prizonieri turci ai lui Iancu de Hunedoara.

CETĂȚILE DIN MUNȚII ORĂȘTIEI

Cum treci valea, urci direct către împărăția dacilor, spre cele șase fortărețe ridicate între secolul I î.h. și secolul I d.h. pentru protecția împotriva cuceririi romane: Sarmizeget­usa Regia, Luncani-piatra Roșie, Costești-blidaru, Costeștice­tățuie, Căpâlna și Bănița. Construite prin tehnica murus dacicus, sunt adevărate vestigii moștenite de la strămoșii noștri. Cea mai reprezenta­tivă și mai turistică este Sarmizeget­usa Regia, devenită cel mai important centru politic, militar și religios. Împărțită în trei zone – așezarea civilă, cetatea și zona sacră –, a fost transforma­tă de regele Decebal în nucleu al sistemului defensiv; aici erau aduse toate bogățiile confiscate după luptele câștigate. TIP: Mergi pe Via Sacra spre calendarul solar și descoperă cel mai mare sanctuar dacic construit vreodată.

LACUL CINCIȘ

Dacă îți dorești relaxare totală, o priveliște de vis, sporturi nautice și pescuit ori, de ce nu, dacă ești în căutarea poveștilor de groază, la nici zece kilometri de Castelul Huniazilor vei ajunge la Lacul Cinciș, unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvan­ia.

Este un punct turistic important al județului, ținând loc de litoral.

Lacul a fost creat artificial în anii ’60, inundând cinci așezări vechi. De aici au luat naștere diverse mituri, pornind de la distrugere­a bisericilo­r și inundarea cimitirelo­r satelor. Se spune că lacul e bântuit de spirite, că e blestemat, că animalele nu se apropie de apa lacului și că pe fundul lacului trăiesc balauri. Turiștii însă nu par deranjați atunci când aleg să înoate. TIP: Cazează-te la camping pentru un weekend de vis.

 ??  ?? Deva nu este doar despre minunata cetate, ci și despre străduțele pe care găsești, din loc în loc, bijuterii arhitecton­ice ridicate în epocile trecute, frumos decorate și colorate.
Deva nu este doar despre minunata cetate, ci și despre străduțele pe care găsești, din loc în loc, bijuterii arhitecton­ice ridicate în epocile trecute, frumos decorate și colorate.
 ??  ?? Castelul Corvinilor este considerat un monument de referință.
Castelul Corvinilor este considerat un monument de referință.
 ??  ?? Stilul gotic definește Castelul lui Matei Corvin.
Stilul gotic definește Castelul lui Matei Corvin.
 ??  ?? Prin parcul dendrologi­c vei avea numai surprize.
Prin parcul dendrologi­c vei avea numai surprize.
 ??  ??
 ??  ?? Lacul Cinciș e o oază de relaxare în orice anotimp.
Lacul Cinciș e o oază de relaxare în orice anotimp.
 ??  ?? Sanctuarel­e dacilor sunt un adevărat punct energetic chiar și azi.
Sanctuarel­e dacilor sunt un adevărat punct energetic chiar și azi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania