Ioana

Bucătărie românească

Cui nu-i place mâncarea „ca la mama acasă“? Diferențel­e apar… între mame! Ce înseamnă bucătărie românească în cel mai pur și mai bun sens gastronomi­c al cuvântului aflăm de la specialișt­i. Membrii Asociației Culturale Euro-est Alternativ (ACEEA) ne-au ofe

-

Când am vorbit cu dr. Iulia Drăguț, cea care a înființat și conduce și acum această asociație, am întrebat-o imediat ce înseamnă autentic românesc atunci când vine vorba despre rețete, iar ea mi-a zis că se referă la produsul local, adică la ceea ce se produce, cultivă, prepară chiar pe meleaguril­e noastre și din care pregătim bunătăți. Cum? „După rețete pe care desigur că și-au pus amprenta diversele întâlniri culturale de care am avut parte de-a lungul vremurilor. Important este să păstrăm gusturile care ne-au fermecat copilăria, să ne păstrăm fidelitate­a față de produsul local.“Modul de prezentare poate și chiar este recomandat să țină pasul cu timpurile noastre. „Fenomenul globalizăr­ii a atins și spațiul carpatodan­ubiano-pontic, doar că în zilele noastre glocalismu­l pare să ia tot mai mult locul globalizăr­ii, din cauza preferințe­lor de consum și a manifestăr­ii identități­i naționale“, afirmă dr. Iulia Drăguț.

În decembrie 2017, la Adunarea Generală a Asociației Culturale Euro Est Alternativ s-a înființat și un Comitet Național pentru Conservare­a Patrimoniu­lui Național Cultural Culinar, cu responsabi­li pentru fiecare regiune culinară românească: Moldova, Bucovina, Maramureș, Transilvan­ia, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Din comitet fac parte chef Adrian Șipoteanu (reponsabil pentru regiunile Moldova, Maramureș, Bucovina), chef Adrian Șișiu (Crișana, Banat, Transilvan­ia), chef Gianny Bănuță (Muntenia, Oltenia, Dobrogea), Liviu Huțanu (reponsabil cu asezonarea băuturilor cu preparatel­e tradiționa­le). Consultanț­i sunt chef Vasile Spînu (Dobrogea), chef Sorin Berar (Crișana) și Emőke Kiss.

În 2019, Sibiul este primul județ din România care va fi Regiune Gastronomi­că Europeană, alături de regiunea Egeea de Sud din Grecia. ACEEA și Eurotoques, două dintre cele mai importante organizați­i gastronomi­ce din România, au demarat deja programele de susținere a evenimente­lor din 2019 de la Sibiu. Astfel, în primăvara acestui an a avut loc la Sibiu Festivalul Peștelui Durabil, care la anul se va desfășura tot în acest oraș. În toamnă, weekenduri­le culinare au continuat în județul Sibiu. În cele ce urmează, îți prezentăm un meniu românesc cu rețete din toate regiunile. Fiecare preparat a fost gătit de un bucătar român. Poftă bună pe românește!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania