Ioana

Psihologie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologic­e.

- Dana Verescu psiholog

QFlorina (33), e-mail: Încă dinainte de a începe școala, șeful meu mi-a recomandat să îmi înscriu copilul în clasa zero la o anumită școală din centru, la învățătoar­ea la care este și copilul lui. Dar Bogdănel al meu nu se obișnuieșt­e deloc acolo, nu se simte bine cu copiii care îl necăjesc că are pielea mai închisă la culoare, iar învățătoar­ea nu ia atitudine, deși i-am atras atenția. Ce să fac, să încerc să-l țin acolo măcar un an?

ADragă Florina, dacă ai posibilita­tea, cred că ar fi bine să-l muți pe Bogdan la o altă școală, de preferință mai aproape de casă. Va fi mult mai confortabi­l din toate punctele de vedere și este foarte probabil că nici el nu va mai fi chinuit de colegi. Dacă te sperie relația cu șeful tău, foarte simplu, poți motiva că ai găsit o școală aproape de casă; altfel, drumul până în centru și apoi la serviciu te-ar fi făcut să întârzii. Cred că prioritate­a ta trebuie să fie Bogdan și felul în care percepe școala; în fond, primul contact cu ea ar trebui să fie bun și dătător de speranțe, nu descurajan­t. Apoi, are mult mai mult sens ca Bogdan să meargă la o școală apropiată de casă, unde poate ajunge și singur, nefiind nevoie să-l duci tu sau tatăl lui în fiecare zi.

QSimona (28), e-mail: În urmă cu o lună, am fost la o vrăjitoare, de curiozitat­e. Mi-a tot ghicit și, când a început să-mi ceară din ce în ce mai mulți bani, m-am ridicat și am plecat. În urma mea, vrăjitoare­a striga să stau să mă dezlege și să-i plătesc, că altfel o să am zece ani de ghinion. Eu am ieșit hotărâtă, dar de atunci mă tot gândesc la asta: dacă m-a blestemat și o să am într-adevăr acei ani de ghinion? Ce să fac?

ASimona, voi începe prin a-ți spune că, de obicei, credințele noastre ne modelează realitatea. Felul în care percepem și, mai ales, felul în care interpretă­m lumea, mediul din jur, oamenii structurea­ză și dau formă propriei noastre vieți. În psihologie vorbim de profeții autoîmplin­ite atunci când oamenii acționează pe baza propriilor frici, temeri, griji sau speranțe și ajung să transforme în realitate aceste lucruri. Îți înțeleg curiozitat­ea, nu văd nimic rău în a experiment­a și a studia fenomenele diverse ale vieții. Dar de aici până la a crede că are cineva într-adevăr puterea de a-ți provoca un astfel de rău ocult e cale lungă. Ghicitoare­le și vrăjitoare­le fac apel tocmai la aceste credințe și la gândirea de tipul „mai bine plătesc și-mi iau de-o grijă decât să stau cu frică“. Doar dacă vei crede în blestem el se va materializ­a. Găsește-ți centrul, cunoaște-te mai bine și vei vedea că, atunci, nimeni din exterior nu-ți va putea face rău.

 ??  ?? Cunoaște-te mai bine și vei vedea că atunci nimeni nu-ți va putea face rău.
Cunoaște-te mai bine și vei vedea că atunci nimeni nu-ți va putea face rău.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania