Ioana

Bucătărie

- Roxana Melnicu redactor Ioana

QViorica (28), Buzău: De curând, am o mare pasiune pentru cartofii-dulci. Am reușit să fac un piureu extraordin­ar și chiar o supă. Mă gândesc să încerc și niște găluște, să-i folosesc în loc de cartofi albi. Ce altceva aș mai putea încerca?

ASpre deosebire de cei obișnuiți, cartofii-dulci au aantajul de a se putea consuma cruzi. Ca urmare, îți propun un smoothie original în care să amesteci la blender un cartof-dulce cu o portocală și un grepfrut. Va rezulta un nectar gros foarte plăcut la gust și ușor de tolerat inclusiv de persoanele care prezintă un grad înalt de aciditate gastrică.

QMariana (28), București: De fiecare dată când prepar un smoothie, indiferent ce fel de blender folosesc, îmi rămân bucăți de fruct nemărunțit­e. E vreun secret aici?

ANu un secret, ci doar un meșteșug: se toarnă în vas mai întâi componente­le lichide: suc de fructe, lapte, apă, apoi se așază bucățile de fructe. Tocătorul va merge mai iute și mai sigur și va avea viață mai lungă.

QFloriana (31), Iași: Ce să mai fac să variez dressingur­ile de salată? Am folosit drept bază pentru dressing lapte de vacă, lapte vegetal, smântână, vinegretă, iaurt, suc de rodie.

APentru un gust cremos și rafinat, înlocuieșt­e o parte din uleiul destinat vinegretei cu câteva linguri de pastă de năut (hummus). Salata obținută va fi mult mai gustoasă și, datorită consistenț­ei legate, va fi și mai ușor de servit la masă.

QIoana (24), Drobeta Turnu-severin: Fie că prepar peștele la grătarul din curte, fie că folosesc tigaia mea grill teflonată, tot se lipește, chiar dacă e pește gras și-l pun cu pielea în jos. Să-l ung cu ulei? Ce fel de ulei?

AMai bine unge-l cu maioneză! Chiar și de la borcan! Va ieși minunat, nu se lipește și capătă o crustă superbă și supergusto­asă. Dacă peștele este gras poți să-i pui dedesubt un pat de felii de lămâie.

QRodica (37), Pitești: Uleiul din sâmburi de struguri poate fi utilizat la prăjit?

AEste chiar indicat să îl folosești la prăjit intens, deoarece e foarte gustos și sănătos și rezistă la temperatur­i înalte, la fel ca uleiul de rapiță, de migdale sau de avocado. Însă este bine să nu încingi foarte tare uleiurile de nuci sau arahide și, mai ales, să nu încingi prea tare untul, deoarece se arde imediat.

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania