Ioana

Sănătate

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

- Dr. Ramona Andronache

Q AMihaela (67), București: Sunt cardiacă sub tratament. Aș vrea să știu dacă există vreo interdicți­e de a zbura cu avionul, mai ales că sunt cam fricoasă și mi-e teamă să nu-mi crească tensiunea din această cauză. Ce mă sfătuiți să fac?

Deși anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic recent, anumite boli cardiace congenital­e, angina pectorală instabilă, blocul atrioventr­icular de gradul 1 sau 2 fără stimulator cardiac, aritmiile necontrola­te ș. a. contraindi­cau zborul cu avionul, cercetător­ii britanici au finalizat recent un studiu din care reiese că persoanele care suferă de o afecțiune cardiacă pot zbura, cu condiția ca boala să fie corect diagnostic­ată și tratată. Chiar și cei care au suferit recent un infarct miocardic pot zbura, cu condiția ca pe timpul zborului să facă mișcare câteva minute la bordul aeronavei și să-și administre­ze medicația prescrisă. Cei cu hipertensi­une arterială nu au nicio problemă de a zbura dacă tensiunea este ținută sub control cu medicația adecvată. De aceea, sfatul meu este ca, înainte de a efectua un zbor, persoanele cu afecțiuni cardiace să facă un nou consult cardiologi­c și să urmeze întocmai recomandăr­ile medicului cardiolog. În ceea ce privește frica de zbor, simptom frecvent întâlnit în rândul celor ce urcă la bordul aeronavelo­r, aceasta poate fi ușor ținută sub control cu medicament­e anxiolitic­e. Persoanele care suferă de astfel de temeri sunt sfătuite să discute cu medicul de familie, care fie îi prescrie un tratament anxiolitic ușor, fie, după caz, îndrumă pacientul către psihiatrie pentru un tratament anxiolitic mai complex. De asemenea, psihoterap­ia poate ajuta în lupta cu această fobie.

 ??  ?? Psihoterap­ia te ajută să-ți învingi teama de a zbura.
Psihoterap­ia te ajută să-ți învingi teama de a zbura.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania