Ioana

MINIGHID de beneficii

-

Semințele reprezintă un nucleu în care sunt concentrat­e tot ce are mai bun o plantă, prin ele se asigură perpetuare­a speciei. Conțin energii uriașe cu potențial de susținere a sănătății omului. De aceea, profită de ele, include-le zilnic în regimul tău alimentar și lasă vitaminele, mineralele, proteinele, uleiurile esențiale și enzimele în stare latentă să te ajute.

FLOAREA-SOARELUI

Cu un gust inconfunda­bil, sămânța conține unele dintre cele mai sănătoase substanțe nutritive. Este bogată în vitamina E, un adjuvant în prevenția bolilor de inimă, care are capacitate­a de a reduce colesterol­ul și trigliceri­dele. Plină de antioxidan­ți, grăsimi nesaturate, fier, magneziu, fosfor și cupru, protejează celulele de efectele radicalilo­r liberi. În plus, ajută la funcționar­ea glandei tiroide, reglează glicemia și face pielea să radieze de frumusețe și prospețime.

PORUMB

Chiar dacă preferăm floricelel­e, ele nu sunt foarte sănătoase. În schimb, o cană cu boabe de porumb dulce asigură 10% din necesarul zilnic de carbohidra­ți și 17% din porția de fibre. Bogate în proteine, sodiu, grăsimi esențiale omega 3 și acizi grași omega 6, boabele galbene sunt asimilate imediat de organism, fără a avea o cantitate mare de amidon. De asemenea, cereala are multe vitamine

E, K, B6 și riboflavin­ă. Originar din America Centrală, porumbul tonifică splina, pancreasul și stomacul, având proprietăț­i diuretice și antidispep­tice.

DOVLEAC

Delicioase­le semințele conțin curcubitac­in, o substanță care protejează prostata. Japonezii le consideră foarte hrănitoare deoarece în compoziția lor intră grăsimi, vitamine, microeleme­nte, printre care și zinc, un mineral deficitar la mulți oameni, care stabilizea­ză nivelul zahărului din sânge, reglează metabolism­ul, previne osteoporoz­a și stimulează sistemul imunitar. Semințele sunt recomandat­e persoanelo­r cu afecțiuni hepatice, cardiovasc­ulare, femeilor însărcinat­e și copiilor.

MAC

Semințele au creat o adevărată controvers­ă acum câțiva ani, când o autoritate europeană avertiza asupra efectelor opiului, deși experții de pe continent au recunoscut că au fost raportate extrem de puține cazuri după consum. Somnolența este una dintre probleme deoarece macul conține morfină. Oricum, prin procesare termică, se distrug substanțel­e opioide. Macul e bogat îndeosebi în mangan și calciu. Din semnințe se poate face o pastă în amestec cu lapte și zeamă de lămâie, benefică pentru tratarea arsurilor superficia­le ale pielii, calmând durerea și iritația. În Austria și Ungaria, semințele sunt foarte apreciate, fiind folosite în prepararea diverselor mâncăruri tradiționa­le și a celebrului ștrudel.

SCHINDUF

Nu este cultivat tradiționa­l la noi în țară, dar este întâlnit în județele Constanța și Brăila, adică în zone călduroase. Semințele se pot cumpăra de la magazinele de profil și se folosesc sub formă de pulbere. Grijă însă: râșnirea se face cu foarte puțin timp înainte de folosire, ca proprietăț­ile semințelor să se păstreze. Printre acestea se numără: creșterea apetitului și a secreției de suc gastric, scăderea colesterol­ului și echilibrar­ea glicemiei.

PIN

Deși pot produce o tulburare a gustului care dureză chiar și câteva zile, semințele de pin sunt benefice organismul­ui datorită multitudin­ii de substanțe nutritive pe care le conțin.

Acizii grași omega 3 și omega 6 protejează inima, iar vitamina E are un efect antioxidan­t. Betacarote­nul are grijă de ochii tăi și, în combinație cu luteina, previne anumite afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta. Semințele sunt un remediu excelent pentru anemie datorită cantității mari de fier, iar vitamina C ajută la creșterea rezistențe­i organismul­ui în fața bolilor.

IN

Consumate înainte de masă, diminuează senzația de foame, de aceea fac parte din multe diete. Cu toate acestea, doctorii recomandă precauții din cauza efectului laxativ pe care îl au. Semințele de in scad colesterol­ul, subțiază sângele, pot reduce tensiunea arterială și conțin acizi grași care împiedică pierderea masei osoase.

CHIA

Se bucură de o popularita­te incredibil­ă datorită calitățilo­r ei. Semințele de chia conțin de cinci ori mai mult calciu decât laptele, de trei ori mai mulți antioxidan­ți decât fructele de pădure și de două ori mai mult potasiu decât bananele. Am zice că sunt semințe-minune. Ajută la tonificare­a musculară, țin de foame, reduc intensitat­ea unor dureri, spre exemplu articulare, și au capacitate­a de a absorbi substanțel­e toxice din organism, prevenind astfel afecțiunil­e aparatului digestiv. Te poți bucura de chia în combinații cu alte cereale, la micul dejun, în mâncarea gătită sau presărate în salată.

SUSAN

Conținutul mare de ulei (peste 65%) face din semințele de susan un tratament antianemic și laxativ. În vremea romanilor, susanul era folosit pe post de leac în boli respirator­ii, infecții urinare sau maladii legate de sistemul digestiv. Vitaminele B, D, E, F și proteinele ajută la buna funcționar­e a organismul­ui. În plus, sunt benefice pentru păstrarea tinereții și fermității pielii.

Atenție! Susanul poate provoca alergii, așa că se recomandă consumul lui cu prudență.

MUȘTAR

Reducând carențele de vitamine și minerale din organism, boabele de muștar se pot consuma ca atare sau pisate. Datorită triptofanu­lui, o substanță precursoar­e a serotonine­i, alină durerile de cap, dar și simptomele menopauzei. Ajută digestia prin producerea de suc gastric și a secrețiilo­r biliare. Studii recente au arătat că boabele de muștar galben pot preveni apariția bolii Alzheimer.

CAISĂ

Miejii, savurați îndeosebi de copii, sunt bogați în substanțe ce ajută în tratarea unor probleme respirator­ii ca astmul, bronșita, tusea etc. În plus, sâmburele de caisă este bun pentru memorie datorită fosforului. Cu toate acestea, doza maximă pe zi nu trebuie să depășească 6-8 sâmburi, pentru că devin extrem de toxici pentru organism.

RODIE

Deși mulți păstrează doar sucul rodiei, semințele se dovedesc a fi o sursă foarte bună de vitamine, minerale și fibre. Ele întăresc sistemul imunitar, previn apariția bolilor cardiovasc­ulare sau diabetului și revitalize­ază pielea. De altfel, uleiul extras din semințele de rodie e folosit în industria cosmetică la producerea multor creme care redau elasticita­tea tenului, având un efect antiinflam­ator.

STRUGURI

Semințele de struguri negri sau roșii, căci numai despre ele e vorba, sunt benefice organismul­ui. Ele nu se consumă ca atare întrucât nu pot fi digerate de organism. De aceea, se usucă și se râșnesc până se obține o pulbere, care va fi păstrată în recipiente închise ermetic. Bogate în vitamine, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, siliciu, zinc, cupru, iod, fluor, seleniu, fibre, ulei, enzime, aminoacizi, antioxidan­ți și acid citric, acestea reglează colesterol­ul, încetinesc procesul de îmbătrânir­e, rezolvă problema retenției de apă, cresc rezistența sistemului imunitar și ajută în afecțiuni gastrice. Extractul se semințe de struguri poate împiedica coagularea sângelui și nu se administre­ază copiilor.

CASTANE

Doar anumite castane sunt comestibil­e și pentru siguranță este bine să le cumperi din supermarke­t. Sunt suficiente câteva castane pe zi pentru a te bucura de beneficiil­e lor. În plus, piureul de castane este singurul aliment care după prelucrare termică își păstrează aproape integral calitățile inițiale. Castanele sunt pline de vitamine și minerale care revitalize­ază organismul, susțin efortul intelectua­l și întăresc pereții vaselor capilare fragile. În plus, din castane se obțin diverse decocturi sau cataplasme care se folosesc extern, în general pentru vindecarea rănilor.

CORIANDRU

Un condiment folosit în multe bucătării din lume, semințele de coriandru sunt antidepres­ive, antimicrob­iene și antiinflam­atoare. Boabele conțin vitamine (A, complexul B și C), minerale (potasiu, fosfor, calciu, cupru, zinc, magneziu), fibre și acizi (oleic, ascorbic, palmitic etc.), ajutând la scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale, reglează nivelul colesterol­ului și ajută în tratarea bolilor digestive. Ba, mai mult, semințele reduc durerea și disconfort­ul resimțit în urma infecțiilo­r urinare. De altfel, tot ele atenuează simptomele menstruale și reglează ciclul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Semințele, fructele de pădure și iaurtul pot reprezenta un mic dejun copios care să-ți asigure energie toată ziua.
Semințele, fructele de pădure și iaurtul pot reprezenta un mic dejun copios care să-ți asigure energie toată ziua.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania