Ioana

Salată de iarnă

-

INGREDIENT­E

6 cepe roșii 1 căpățână de usturoi ½ legătură de cimbru proaspăt (15 g) 100 g de alune decojite ulei de măsline 600 g de frunze amărui de diferite tipuri, precum andive, radicchio, Castelfran­co, Treviso, păpădie

Dressing: 1 lingură de muștar de Dijon ulei de măsline extravirgi­n 50 ml de vin roșu Barolo 2 linguri de oțet din vin roșu

1. Se încinge cuptorul la temperatur­a maximă (240°C). Se așază cepele întregi într-o tavă încăpătoar­e și se coc o oră sau până când s-au înmuiat, iar coaja s-a ars puțin. După 30 de minute, se taie căpățâna de usturoi în jumătăți, pe orizontală, și se adaugă în tavă. Ungând firele de cimbru și alunele cu puțin ulei de măsline, se răsfiră peste cepe în ultimele 5 minute de copt. Se scoate tava și se lasă să se răcească.

2. Alegeți și separați frunzele amărui (eu pregătesc fiecare frunză în funcție de mărimea ei – le rup în bucățele pe cele mari, le las întregi pe cele mici... ați prins ideea). Pentru dressing, stoarceți usturoiul copt într-un bol (aruncați cojile) și pasați-l bine, după care adăugați muștarul și puțină sare de mare. Bătând viguros și constant, înglobați 6 linguri de ulei de măsline extravirgi­n, apoi, fără să vă opriți, subțiați dressingul cu vinul Barolo și cu oțetul.

3. Strângeți în mână cepele dulci, ca să le scoateți din coaja aproape arsă, și puneți-le într-un castron pentru servit, rupându-le în bucăți pe măsură ce lucrați. Asezonați cu sare și piper negru, după care stropiți cu dressingul. Așezați deasupra frunzele, apoi amestecați bine întreaga salată cu vârful degetelor. Zdrobiți alunele într-un mojar și răsfirați-le peste salată.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania