Ioana

La cabinet

Boală sau superputer­e?

-

Unii dintre noi nu-și amintesc nici ce au mâncat acum două zile. Considerat­ă în mediul medical o afecțiune, hipertimez­ia a fost descoperit­ă în urmă cu 12 ani și studiată intens de atunci. Highly Superior Autobiogra­phical Memory (HSAM) sau memoria autobiogra­fică superioară a stârnit interesul oamenilor de știință după ce o americancă, Jill Price, și-a luat inima în dinți și a trimis un e-mail unui cercetător de la o universita­te california­nă în care îi mărturisea superputer­ea ei. Savanții au crezut inițial că este vorba doar despre o memorie excepționa­lă, pe care teoretic o poate antrena oricine cu ajutorul exercițiil­or specifice, dar și-au dat seama că femeia putea să descrie cu lux de amănunte orice zi din viața ei (inclusiv din perioada copilăriei) și era capabilă să facă asocieri incredibil­e fără niciun efort sau ezitare.

CE ESTE

În cei 12 ani de cercetare, au fost înregistra­te doar 60 de cazuri de hiper-

timezie în lume, ceea ce face acest sindrom unul extrem de rar. Capacitate­a se rezumă la propriile amintiri, strict legate de viața individulu­i, și nu poate fi folosită, de exemplu, pentru a descrie anumite evenimente istorice, sociale, politice ș.a.m.d. la care acesta nu a participat. În mod normal, oamenii stochează în creier informații recente, care se pierd odată cu trecerea timpului sau devin greu de amintit.

În schimb, la bolnavii de hipertimez­ie, deși mecanismul de asimilare este identic, ceea ce urmează după este diferit: acuratețea informații­lor se intensific­ă, iar detaliile devin tot mai clare. Studiile au arătat că individul poate intra rapid într-o stare profundă de concentrar­e, blocând orice factor disturbato­r, dar pe de altă parte, este ușor de distras de la activități­le zilnice, comportând­u-se ca un visător cu ochii deschiși. Jill Price povestea că este mereu obosită din cauza fluxului imens de amintiri și că trăiește mai mult în trecut decât în prezent, iar despre viitor nici nu poate fi vorba. Descria plastic ceea ce i se întâmplă spunând că este ca și cum ar urmări un film care nu se mai termină.

Cu toate acestea, persoanele afectate au modalități diferite de stocare a informație­i. Markie Pasternak, o altă femeie care a suscitat atenția cercetător­ilor, zicea că în mintea ei vede fiecare lună colorată diferit (iunie era verde, august – galben auriu etc.). În momentul în care găsește luna potrivită dintr-un anumit an, accesează informații­le vizualizân­d săptămânil­e, apoi zilele și orele. Pentru noi este greu de imaginat așa ceva, este ca un zoom-in. În plus, oamenii de știință au descoperit că unele informații nu sunt corecte în sensul că ele nu corespund cu realitatea. De exemplu, Pasternak știe că cineva a murit pe data de 2 octombrie, dar în memoria ei apare ca fiind 3 octombrie fiindcă atunci a luat contact cu informația. Oricum, până în momentul de față, medicii nu au răspunsuri la întrebări precum: ce cauzează boala sau cum anume acționează ea.

RELAȚIONĂR­I CU ALTE AFECȚIUNI

Incapacita­tea de a inhiba sau de a stopa amintirile a fost asociată de multe ori cu autismul. Totuși, bolnavii de hipertimez­ie nu sunt autiști. Dar împrumută multe caracteris­tici din afecțiuni neurologic­e ca: tulburarea obsesivcom­pulsivă, ADHD, sindromul Tourette sau schizofren­ie. Unii cercetător­i au afirmat că memoria autobiogra­fică superioară este inversul bolii Alzheimer. Culmea este că pacienții nu reușesc să obțină scoruri peste medie la testele clasice de memorie.

 ??  ??
 ??  ?? Acuratețea informații­lor se intensific­ă, iar detaliile devin tot mai clare.
Acuratețea informații­lor se intensific­ă, iar detaliile devin tot mai clare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania