Ioana

Cel mai bun prieten

Frica de artificii

-

Chiar dacă pentru noi revelionul este o ocazie de petrecere și bună dispoziție, pentru animale este o noapte de teroare, deoarece majoritate­a câinilor și pisicilor au fobie (manifestat­ă în diverse grade) de zgomotele puternice provocate de artificii și pocnitori.

CUM ÎL AJUȚI

Animalele de exterior sunt cel mai des expuse pentru că stăpânul este mai departe de ele. Ar trebui să aibă un culcuș în care să se ascundă sau să le primești în casă. Închide-le într-o încăpere de unde nu pot fugi, măcar până trece hărmălaia.

Animalele de casă nu sunt nici ele ferite de stările de panică, mai ales dacă sunt mai sensibile.

Dresajul este o opțiune. Poate fi executat și acasă, cu un clip cu artificii. Înainte cu o lună, începe să expui cățelul sau motanul la acea înregistra­re începând cu volum mic. Stai lângă el, mângâie-l, vorbește-i. În fiecare zi, crește cu o treaptă volumul, astfel încât să vadă că nu se întâmplă nimic rău și totul e în regulă. Așa, îi poți reduce din anxietate până în ziua cu pricina.

Intercalea­ză sunete: când încep artificiil­e, dă muzica tare, astfel încât să

În noaptea dintre ani se înregistre­ază cele mai multe cazuri de pierderi de câini și pisici.

Indiferent de manifestăr­ile sale, animalul ar trebui să poarte pentru siguranță un medalion cu numărul tău de telefon, astfel încât recuperare­a să fie cât mai rapidă.

acopere cât mai mult din zgomotul insuportab­il pentru animal și să-i distragă atenția.

Nu ieși cu el din casă/curte la festivităț­ile de revelion. Chiar dacă nu se manifestă panica atât de mult, el poate fi bulversat de înghesuial­ă și să forțeze lesa ca să fugă. Obosește-l în ultima zi din an. Cu multă joacă și o plimbare lungă. În încercarea sa de a se odihni seara, i se mai atenuează frica.

Mângâie-l și liniștește-l în seara cu pricina, astfel îi poți controla panica. Nu îl ignora!

Tratament medicament­os

Când animalul se manifestă excesiv și are atacuri de panică ce se manifestă deosebit, medicul veterinar îți poate recomanda un tratament adecvat anxiolitic și antispasti­c, astfel încât să calmeze animalul măcar în noaptea dintre ani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania