Ioana

Sănătate

Scrie-ne pe adresa sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

-

QAmalia (27), București: Medicul ginecolog care-mi supraveghe­ază sarcina mi-a zis că am diabet gestaționa­l. Nu am înțeles exact despre ce e vorba, știu că trebuie să verific glicemia zilnic și să țin un regim alimentar. Menționez că mama suferă de diabet. Ce nu am voie să mănânc și prin ce alte metode pot să țin sub control afecțiunea?

ADiabetul gestaționa­l apare în timpul sarcinii și necesită monitoriza­rea atentă a glicemiei și regim alimentar. În cazul în care nivelul glicemiei nu poate fi controlat cu ajutorul regimului alimentar, va fi necesară administra­rea de insulină. De obicei, nivelul glicemiei revine la normal după naștere, dar gravidele cu diabet gestaționa­l au un risc crescut de a face diabet zaharat de tip 2. Controlul strict al glicemiei este foarte important pentru a reduce riscuri ca: greutate mare a fătului la naștere, naștere prematură și insuficien­ță respirator­ie a fătului, hipoglicem­ie la naștere, moarte fetală intrauteri­nă. Vă sfătuiesc să discutați cu medicul dvs. și cu diabetolog­ul pentru a stabili cea mai bună conduită și monitoriza­re în cazul dumneavoas­tră.

QIustina (25), București: Sora mea în vârstă de 28 de ani a pierdut deja două sarcini în primul trimestru de gravidie. Îmi puteți spune care e cauza avortului spontan și cum poate fi prevenit?

A15-25% din sarcini se opresc din evoluție. În peste 80% din cazuri, anomaliile genetice sunt cauza. Alte cauze de avort spontan pot fi anomalii ale aparatului genital, boli de tiroidă, diabet zaharat, infecții bacteriene, tulburări de coagulare etc. O sfătuiesc pe sora dvs. să meargă la un consult ginecologi­c și să discute cu medicul posibilele cauze și investigaț­iile necesare.

 ??  ?? Controlul strict al glicemiei este foarte important în timpul sarcinii.
Controlul strict al glicemiei este foarte important în timpul sarcinii.
 ??  ??
 ?? Dr. Erna Stoian medic primar obstetrică-ginecologi­e ??
Dr. Erna Stoian medic primar obstetrică-ginecologi­e

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania