Ioana

Bucătărie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

-

Q Alisa (28), Dej: Aș vrea ca anul acesta să organizez o șezătoare de decorat turtă dulce împreună cu copiii mei, dar n-am găsit o glazură suficient de stabilă, care să se usuce rapid și să rămână albă. Aveți o rețetă magică?

A

Avem, într-adevăr! Mărunțește bine la blender 50 g de bezele tari, cumpărate de la magazin. Amestecă pudra obținută cu 400 g de zahăr pudră, apoi înglobează treptat, turnând câte puțin, circa 75 ml de apă călduță. Oprește-te când obții consistenț­a dorită. Pentru variație, poți folosi bezele din comerț diferit colorate, în glazură colorantul va fi foarte diluat și va avea un aspect fermecător și delicat. Q Saviana (21), Zărnești: Aș vrea să fac salată de boeuf numai cu legume și să o combin cu maioneză vegetală, dar detest maioneza cu soia. Sunt alternativ­e?

A

Întotdeaun­a sunt alternativ­e, dar ceea ce vei face, chiar dacă delicios, nu va mai fi tocmai o salată de boeuf... În loc de maioneză, poți folosi o spumă de avocado: pasezi pulpa de avocado cu suc de limetă și adaugi puțin muștar; dacă este prea moale, adaugi puțină făină de migdale foarte fină. Compoziția ta va avea o tentă verzuie, dar va fi mai ușoară caloric și mai sănătoasă decât orice poți găsi într-un borcan în comerț. Q Elena (31), Iași: Am vrut să cumpăr de la un magazin de delicatese un pate de carne în formă, am cerut „pate“, dar vânzătoare­a m-a corectat spunându-mi că e „terină“. E vreo diferență?

A

Denumirea de „terină“se leagă de vasul de ceramică; de obicei, terinele au bucăți de carne și măruntaie mai mari și al dente. Q Zorica (24), Deva: Eram specialist­ă în tortul de bezea, dar în ultima vreme nu îmi mai iese deloc, ba se înmoaie, ba se arde. Îi pun albușuri, sare, zahăr din cel mai bun și puțin suc de lămâie, ca întotdeaun­a. E de vină cuptorul? A E greu de spus: oricum, ar fi bine să adaugi în compoziție puțin amidon. Șprițează compoziția în strat uniform pe hârtie de copt, ca să se desprindă apoi ușor. Și ține ușa cuptorului puțin întredesch­isă, ca să se usuce bine. Q Emilia (28), București: Până la urmă, caltaboșul se servește fiert sau prăjit?

A

Depinde de caltaboș! Bine de știut: dacă este făcut în casă, caltaboșul este cel mai bun fiert în zeama în care au fiert măruntaie pentru umplutură. Se servește cald și se asezonează cu usturoi. Dacă este de cumpărat, este mai sigur să-l prăjești în puțin ulei. Însă îl poți și fierbe, mai ales dacă este preparat cu orez. Însă nu în apă; folosește supa în care au fiert ingredient­ele pentru salata de boeuf.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Roxana Melnicu ?? redactor Ioana
Roxana Melnicu redactor Ioana

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania