Ioana

Psihologie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologic­e.

- Dana Verescu psiholog

QLucia (36), e-mail: Am băut și am fumat în trecut, dar am reușit să mă las de vreo zece ani. De ceva timp, mi se pare că nu-mi mai găsesc locul nicăieri. Mi-am cumpărat cărți de colorat, practic yoga și ascult mantre la locul de muncă. Totuși, simt că nu mă relaxez. Oare e ceva serios în neregulă cu mine?

ADragă Lucia, înțeleg că fumatul și băutul erau destul de importante pentru tine, la fel ca renunțarea la aceste activități. Cred că ai o tendință destul de pronunțată spre dependență. De obicei, această pulsiune nu se „tratează“, nu poate fi extirpată din psihicul uman, dar poate fi „hrănită“în alt mod. Experții spun în acest caz că nu putem scăpa de dependențe, dar ar fi bine să devenim dependenți de ceva bun. Asta poate include o mulțime de activități: sportul (aici recomand cu mare căldură taichi, dar și yoga, dacă te atrag; este important să fie o activitate fizică cu sens, care-ți dă nu doar o stare de bine fizic, ci și mulțumire și o împlinire sufleteasc­ă), un hobby serios (învață o limbă străină dificilă, pictează, desenează, implică-te în activități caritabile etc.), poate chiar un al doilea job, dacă timpul permite acest lucru. Ideea este să depui un efort fizic și psihic, astfel încât la final să te simți obosită și să te poți relaxa cu adevărat. Doar combinarea celor două aspecte, cel fizic și cel psihic, îți va aduce relaxarea mult dorită.

QSabina (32), e-mail: Sunt căsătorită de 10 ani, am un băiețel de 5 ani și am ajuns la concluzia că sunt de fapt atrasă de fete. Nu de ieri, de azi, ci dintotdeau­na. Am avut prietenii durabile, am încă, dar nu am îndrăznit niciodată să fac ceva, iar prietenele mele sunt de mult căsătorite și nu cred că au fost vreodată atrase de mine altfel decât prieteneșt­e. Totuși, acum mi se pare că nu e nimic mai grozav decât bona fiului meu, o studentă băiețoasă care nu știe cum să fugă mai repede la amicii ei după ce-și termină jobul la noi. Oare ar fi interesată de mine?

AUneori căsătoria devine monotonă, chiar plictisito­are, de ce să ne ferim de cuvinte. Grijile și viața cotidiană, zilele care arată la fel le pot face pe multe femei să-și dorească sau să creadă că-și doresc și altceva. De multe ori ele, caută în afara căsătoriei rezolvarea, de exemplu în aventuri extraconju­gale, flirturi, hobby-uri inofensive. Întreabă-te mai întâi cum arată acum relația cu soțul tău, dacă ești mulțumită, ce îți dorești în plus, poate tu te-ai schimbat, poate el, poate e nevoie de o readaptare. Mai mult, dacă ești mulțumită de bona ta, trebuie să știi că o mișcare de acest fel o poate îndepărta definitiv de tine, indiferent care este orientarea ei sexuală. Dacă ești convinsă că ești atrasă de femei, ar fi corect să discuți cu soțul, iar dacă îți dorești o iubită, poate ar fi bine să te gândești la ceva serios, să frecventez­i anumite cercuri sau poate doar să experiment­ezi, pentru că deseori realitatea și fantezia sunt două lucruri complet diferite.

 ??  ?? Practică un sport sau un alt hobby ca să te poți relaxa cu adevărat.
Practică un sport sau un alt hobby ca să te poți relaxa cu adevărat.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania