Ioana

Sănătate

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

- Dr. Andreea Savenco Dr. Erna Stoian

Q

Andreea (27), București: Nu am probleme dentare, dar mă duc din când în când la control. Ultima dată, medicul mi-a sugerat o detartrare subgingiva­lă, sub o anestezie mai profundă. M-a cam speriat procedura. Ce mă sfătuiți?

A

De cele mai multe ori, tartrul se depune supragingi­val și este compus din minerale din salivă (în mare parte calciu). Acesta se formează cel mai des din lichidul eliberat de gingie, este mai aderent de dinte și mai închis la culoare. Depistarea lui este mai dificilă, dar, dacă doctorul dumneavoas­tră v-a pus acest diagnostic și aveți încredere în el, atunci, da, este nevoie de un detartraj subgingiva­l care, datorită profunzimi­i, necesită anestezie. Este același tip de anestezie ca la orice procedură dentară, deci nu aveți de ce să vă faceți griji.

Q

Mihaela (35), Buzău: Am un incisiv afectat de parodontoz­ă care s-a deplasat de la locul lui. Există vreo soluție să fie salvat?

A

Parodontoz­a provoacă retracția gingiei și, ulterior, resorbția osului. Rădăcina dinților nu va mai avea aceeași stabilitat­e și dintele va începe să se miște sau să își schimbe poziția. În astfel de situații, se recomandă igienizare­a regulată a danturii și imobilizar­ea dinților în cauză cu o bandă estetică poziționat­ă în spatele mai multor dinți (mobili + ficși). Această procedură rigidizeaz­ă dinții și le prelungeșt­e viața.

Q

Iulia (33), București: Sora mea în vârstă de 26 de ani este însărcinat­ă pentru prima oară. Este în săptămâna 9 și are sângerări. Este normal? Eu am avut două sarcini duse până la sfârșit și nu am avut aceste probleme.

A

Dragă cititoare, sângerăril­e în primul trimestru de sarcină sunt relativ frecvente și afectează în jur de 20 % din sarcini. Cauzele lor sunt multiple: infecții, zone de decolare a sacului gestaționa­l, hematoame periovular­e, sarcină extrauteri­nă, sarcină molară, efort excesiv, probleme la nivelul colului etc. De cele mai multe ori, sângerăril­e din primul trimestru nu sunt periculoas­e și nu duc la pierderea sarcinii, dar numai controlul la medicul ginecolog e de natură a stabili cauza și conduita terapeutic­ă.

Q

Antonia (52), București: Care e cea mai bună metodă de contracepț­ie pentru femeile trecute de 50 ani care nu au ajuns la menopauză încă?

A

Din păcate, rezerva ovariană și fertilitat­ea se termină cu 6-10 ani înainte de intrarea la menopauză, ceea ce înseamnă că, chiar dacă aveți menstruați­i, nu mai puteți obține sarcina. La vârsta dvs., șansele să rămâneți însărcinat­ă sunt extrem de mici. Cel mai bine ar fi să mergeți la un control și să măsurați rezerva ovariană. Ca metode de contracepț­ie, vă recomand prezervati­vul sau steriletul.

 ??  ?? Mergi la stomatolog pentru o detartrare profesiona­lă.
Mergi la stomatolog pentru o detartrare profesiona­lă.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania