Ioana

Bucătărie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

- Roxana Melnicu

Q

Stela (28), București: Cum recunosc mierea adevărată?

A

Numai mierea adevărată cristalize­ază! Mierea falsificat­ă este tratată termic, „topită“, ceea ce o va împiedica să mai cristalize­ze. Fie este „îndoită“cu sirop de zahăr și arome, fie este pur și simplu încălzită ca să se topească cristalele și să se limpezeasc­ă, să capete un aspect mai „comercial“. În mod natural, în această perioadă a anului toate tipurile de miere cristalize­ază (unele mieri de salcâm ar putea să cristalize­ze mai greu totuși). Dacă vedeți miere perfect limpede, ea a fost cel mai probabil încălzită, ceea ce îi anulează proprietăț­ile. Ea e în continuare dulce și gustoasă, dar nu are sens să o folosiți drept advujant în tratamentu­l răcelilor sau altor asemenea afecțiuni!

Q

Maria (18), București: Am văzut în supermarke­t un fel de pepene enorm galben care avea eticheta „jackfruit“. Ce gust are și cum se mănâncă?

A

Este un fruct asiatic, cel mai mare fruct care crește în copac – până la 40 kg. Crud, pare o combinație de ananas, mango, pară și banană. Are un conținut echilibrat de proteine și, odată gătit, duce cu gândul la carne.

Q

Sânziana (31), Brașov: Ce vin merge cel mai bine la varza acră călită?

A

Somelierii recomandă Pinot Gris, Sauvignon Blanc sau Fetească Regală. Dacă e să ne luăm după regiune, în afară de vinurile românești, se potrivesc foarte bine cele alsaciene, unde se prepară o garnitură locală foarte gustoasă, numită choucroute.

Q

Flavia (20), Craiova: Ce avantaj au nucile pecan față de nucile obișnuite românești?

A

Au un gust special, diferit de cel al nucilor românești. Dar nu au proprietăț­i deosebite. Nutriționa­l, sunt foarte asemănătoa­re.

Q

Tina (31), Alexandria: În ultima vreme, am tot auzit cât de nocive sunt aluaturile de foi de cumpărat, dar nouă ne plac foarte mult. Cât de greu este să faci așa ceva în casă și din ce se prepară?

A

Nu e greu și nici costisitor, dar cere timp și puțină pricepere. Se folosesc drept ingredient­e făină, apă și unt gras (în loc de controvers­ata margarină). Caloric, aluatul preparat în casă va fi mai greu, mai dens. Se frământă un aluat care apoi se întinde, se unge cu unt topit, se pliază, se dă la frigider, apoi se scoate după un timp, se întinde și se pliază din nou și tot așa. Cu cât mai mult lucrat, cu atât mai pufos!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania