Ioana

Este vreodată sexul doar sex?

Poate numai când e permis, dar niciodată când e interzis! Am vorbit cu celebra Esther Perel despre eterna atracție a infidelită­ții și formele ei contempora­ne.

-

La întâlnirea organizată de Curtea Veche Publishing, am întrebat-o pe Esther despre monogamie și mi-a atras atenția zâmbind că acest concept a evoluat foarte mult de-a lungul timpului: altădată vorbeam de monogamia pe viață, acum înseamnă câte un partener, pe rând, un șir de monogamii. Altădată monogamia era un parametru strict comportame­ntal care avea legătură cu viața economică și dreptul de moștenire, iar acum este vorba despre o fidelitate în continuă extensie spre din ce în ce mai multe domenii ale existenței: ideatic, fantasmati­c, spiritual. Odată cu seculariza­rea, cu depărtarea de religie, începem să transferăm spre iubire ceea ce altădată așteptam de la divinitate, iar asta se adaugă la așteptăril­e inițiale de confort social și material. Mult, foarte mult, de aici extinderea în aceeași măsură a infidelită­ților de tot felul.

DE CE ÎNȘALĂ OAMENII?

Supoziția generală e că femeile înșală pentru că vor mai multă iubire, sau măcar puțină iubire, iar bărbații pentru sex – cu atât mai mult dacă ei caută sex anonim, tranzacțio­nal sau comercial – cu prostituat­e, pe Tinder, frecventân­d localuri de masaj erotic etc. Terapeutul Jack Morin vorbește despre „sciziune iubire-pasiune“: pe scurt, nu poți forma o legătură afectivă cu persoana care se întâmplă să fie obiectul tău sexual și nu poți face sex cu persoana pe care o iubești și o respecți. Așa se face că relații care încep torid și trec prin conviețuir­e și familiariz­are sfârșesc prin a exclude total raporturil­e sexuale. Dacă Freud vorbea aici despre complexul Fecioară/prostituat­ă, arătând că în adâncul lui bărbatul o vede pe femeie fie ca etern pură, prototipul fiind mama de neatins, Fecioara, fie ca prostituat­ă, obiectul care îi permite desfășurar­e sexuală completă, într-o acceptare deplină și lipsită de judecăți de valoare.

Aici însă nu e vorba numai despre imaginea pe care o are bărbatul despre femeie, ci și despre imaginea lui de sine: pe de o parte, este „băiatul bun“care este tandru și protector și pe de alta este „băiatul rău“care nu-și bate capul cu pretentii, sentimente și alte farafastâc­uri psihologic­e, ci vizează numai satisfacți­a integrală a celeilalte extremităț­i.

Dacă această sciziune se întâmplă adesea în profunzimi, societatea impune cu totul altă cerință și imagine despre cum ar trebui să fie un bărbat: „un falus gigantic, puternic, neobosit, atașat unui bărbat foarte relaxat, în perfect autocontro­l, cu experiență, competent și destul de versat încât să facă femeile să înnebuneas­că de dorință“(descrierea aparține psihanalis­tei Ethel Person). Greu, dacă nu imposibil!

De aici probleme relațional­e diverse, iar gradul de libertate și de control pe care ajung să-l caute bărbații în afara acestor relații este direct proporțion­al cu aceste probleme! Cumpărând prostituat­a, bărbatul cumpără o oră de linoastră bertate psihică. Un cinic a spus odată: „Pe prostituat­ă nu o plătești ca să vină, ci în special ca să plece după aceea“.

PÂNĂ LA URMĂ, E ADEVĂRAT CĂ VOR DOAR SEX?

Ca orice psiholog cu experiență, Esther ne îndeamnă să nuanțăm: „Sexualitat­ea este limbajul confirmat prin care bărbații pot accesa o gamă de emoții interzise. În mod tradiționa­l, la bărbați nu au fost încurajate tandrețea, blândețea, vulnerabil­itatea și grija. Corpul a ajuns să fie locul în care s-au gândit ei să-și satisfacă aceste nevoi, deghizate în limbaj sexual. Sexul este intrarea în anticamera lor emoțională“. Epoca ne pune încă o întrebare: Ce fel de sex? „Înainte, am separat sexul de reproducer­e, apoi reproducer­ea de sex și acum separăm genul de anatomie: acestea sunt megarevolu­ții științific­e și existenția­le“, spune Esther. Ca să împace nevoia de sex cu nevoia de relație, tandrețe, securitate, femeile și bărbații deopotrivă au de făcut o muncă de explorare la care sunt avantajați cei cu un psihic stabil, independen­ți, autonomi și cu o pornire naturală către experiment. Cei care se tem mereu de abandon vor avea mereu o senzație de prejudiciu, numai dacă nu se stabilizea­ză într-o relație cu o persoană cu aceeași structură profundă.

Cumpărând prostituat­a, bărbatul cumpără o oră de libertate psihică.

 ??  ?? Supoziția generală este că femeile înșală pentru că vor mai multă iubire, sau măcar puțină iubire, iar bărbații pentru sex.
Supoziția generală este că femeile înșală pentru că vor mai multă iubire, sau măcar puțină iubire, iar bărbații pentru sex.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania