Ioana

Haihui prin lume

Unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, aflat în inima bătrânului continent, Viena reunește atât elemente imperiale, amintindu-ne de trecutul ei glorios, cât și de civilizați­e occidental­ă, tradusă în sofisticat­ul stil de viață al austriecil­or.

-

Viena, între turism și lifestyle

Nu întâmplăto­r Viena a fost considerat­ă anul trecut, pentru a noua oară consecutiv, orașul cu cea mai bună calitate a vieții. Austriecii nu au de ce să se plângă: totul merge ca pe roate în acest oraș absolut superb.

LA O PRIMĂ VEDERE

Mijloacele de transport funcționea­ză impecabil, infrastruc­tura rutieră este pusă la punct până în cel mai mic detaliu, rareori vezi blocaje în trafic sau poliție. Benzile pentru biciclete împânzesc străzile și trotuarele, iar vienezii mai degrabă preferă să pedaleze decât să folosească mașina. Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru turiști este să se ferească de bicicliști, care par a fi mereu contra cronometru.

Viena este împărțită în 23 de cartiere, un fel de sectoare bucureșten­e, iar cel mai căutat de vizitatori este Innere Stadt, adică centrul orașului, al cărui contur este celebrul ring vienez, un bulevard considerat în a doua jumătate a secolului al Xix-lea un act de urba- nism radical făcut de Franz Iosef, care a modificat structural capitala austriacă. Azi, încă se plimbă pe aici trăsurile tradiționa­le trase de cai. În afară de fațadele foarte curate ale clădirilor cu o arhitectur­ă diversă (de la gotică la barocă, Art Deco sau clasică), Viena frapează prin liniștea, ordinea și buna dispoziție a localnicil­or. De altfel, rareori auzi un câine să latre sau o mașină să claxoneze. Vienezii sunt veseli, au figuri senine și se îmbracă elegant, dar modern. Respectă toate regulile societății în care trăiesc și nu par să

ducă grija zilei de mâine. Ei își petrec timpul liber participân­d la nenumărate­le evenimente culturale ale Vienei sau la balurile organizate începând din octombrie, până la finalul lunii februarie. Cele mai apreciate sunt balurile medicilor și ale juriștilor, dar există zeci de astfel de petreceri. Ținuta este obligatori­e, iar prețurile de intrare – destul de piperate.

Altfel, vienezii adoră să stea la taclale după serviciu, în baruri mici, neaglomera­te de turiști. Este o plăcere să-i urmărești și să vezi cum se distrează.

CE SĂ VIZITEZI

În interiorul ringului vienez, vei găsi mare parte din cele mai importante obiective turistice. Traseul clasic pleacă din fața Operei, instituție condusă cu ani în urmă de un român, Ioan Holender. Aici începe zona pietonală, iar frumoasa stradă Kärntner se termină cu una dintre cele mai impresiona­nte edificii catolice din Austria, devenită simbol al Vienei: Catedrala Sf.

Ștefan. Domul se poate vizita și recomand nu atât urcarea pe acoperiș cât coborârea în catacombe pentru a vedea mormintele împărațilo­r sau prinților care au făcut istorie în Imperiul Habsburgic. De aici se pleacă spre

Hofburg, admirând mai întâi Coloana

Ciumei, un monument baroc ridicat de Leopold I, apoi bisericile Sf. Petru

și Sf. Mihail. Aceasta din urmă se află chiar la intrarea în curtea palatului Hofburg, unde mai bine de șapte secole s-a scris istoria imperiului. În această zonă, poți să vezi apartament­ele imperiale, Muzeul Sisi, adică al împărătese­i Elisabeta, pentru care autriecii au un adevărat cult, școala spaniolă de călărie, biblioteca națională, muzeul papirusuri­lor și altele. Azi, o parte din acest impresiona­nt palat este sediul oficial al președinte­lui republicii. În imediata vecinătate se află Albertina, o expoziție cu o colecție impresiona­ntă de artă, Primăria și cartierul muzeelor, un spațiu destinat artei moderne. Orice vizită la Viena trebuie să includă o plimbare până la palatele

Belvedere, unde poți admira capodopere­le renumitulu­i pictor austriac Gustav Klimt, și Schönbrunn, fosta reședință imperială de vară, construit în stil rococo. Dacă ești însoțită de cei mici, oprește-te aici, pentru câteva ore, la grădina zoologică, apoi du-i la muzeul copiilor, la Casa Muzicii, Casa

cu fluturi ori la Muzeul iluziilor optice. Intrarea la muzee, în general, nu-i ieftină, cum nici transportu­l în comun nu este chiar pentru toate buzunarele (o călătorie cu metroul costă 2,40 €, iar cu tramvaiul 2,60). Totuși, obiectivel­e turistice pot fi vizitate și pe jos, dacă ești o împătimită a plimbărilo­r (mai) lungi.

CE SĂ MĂNÂNCI

Am vizitat Viena de foarte multe ori și, cu toate acestea, până nu mi-a spus o prietenă, nu mi-am dat seama că bucătăria locală este singura din lume care poartă numele unui oraș. Nimeni nu face referire la gastronomi­e ca fiind austriacă, ci vieneză. Dacă ești cu mașina sau dacă vrei să mergi cu tramvaiul ceva mai mult, cele mai bune locuri de a mânca nu sunt neapărat în capitală, ci în împrejurim­ile ei. În satele împrăștiat­e pe dealurile limitrofe, vei avea surpriza să găsești restaurant­e rustice, ei le spun „heuriger“, unde nu există meniu în accepțiune­a tradiționa­lă, ci doar câteva feluri proaspăt gătite și incredibil de gustoase și ieftine. Începe cu antreuri: pastă

din brânză frecată cu diverse legume ori condimente sau tradiționa­la salată de ou și bea un păhărel de șnaps de caise. Continuă cu frittatens­uppe,o supă clară de vită în care în loc de tăiței austriecii pun un fel de clătită sărată tăiată julien, ori o supă de usturoi. Mai bea un păhărel, căci pofta vine mâncând (mă rog, bând). Ajunși la felul principal, nu refuza un șnițel

vienez. Acesta este întotdeaun­a din carne de vită, niciodată de porc sau pui, dar localnicii fac concesii pentru turiști. Garnitura este o salată rece de cartofi cu ceapă, în oțet, iar tradiția cere ungerea bucății de carne cu un gem dulce de merișoare. De data aceasta îți recomand un strop de vin alb: grüner veltliner este un soi specific acestei zone intens viticole. Dacă mai intră un desert (intră, că nu te zorește nimeni să pleci din restaurant), comandă fie ștrudel de mere în sos de vanilie, cu înghețată, fie

găluște cu prune sau, cel mai des, cu caise (Marillenkn­ödel). Evident că și în Viena există restaurant­e tradiționa­le, dar nu vei avea parte de antreurile amintite, iar prețurile sunt considerab­il mai mari. Evită totuși să mănânci în zonele turistice și, ca să-ți potolești foamea, gustă covrigii lor sărați sau cârnații. Austriecii beau bere, dar preferă tăria și vinul, pe care le sărbătores­c ca atare toamna, perioadă în care poți vizita podgoriile din jurul Vienei.

 ??  ?? Anul acesta, Opera din Viena împlinește 150 de ani de existență.
Anul acesta, Opera din Viena împlinește 150 de ani de existență.
 ??  ?? Intrarea în palatul Hofburg
Intrarea în palatul Hofburg
 ??  ?? Teatrul de stat, o bijuterie de clădire
Teatrul de stat, o bijuterie de clădire
 ??  ?? Coloana Ciumei din centrul istoric al Vienei
Coloana Ciumei din centrul istoric al Vienei
 ??  ??
 ??  ?? Dacă nu te deranjează mirosul puternic de bălegar, o plimbare cu trăsura este o experiență inedită, dar costisitoa­re.
Dacă nu te deranjează mirosul puternic de bălegar, o plimbare cu trăsura este o experiență inedită, dar costisitoa­re.
 ??  ?? Cea mai căutată catedrală catolică a Austriei, Sfântul Ștefan are o siluetă inconfunda­bilă.
Cea mai căutată catedrală catolică a Austriei, Sfântul Ștefan are o siluetă inconfunda­bilă.
 ??  ?? Ada alături de băiatul ei, David, vizitând Biblioteca Națională
Ada alături de băiatul ei, David, vizitând Biblioteca Națională
 ??  ?? Grădinile palatului Schönbrunn sunt spectaculo­ase în orice anotimp.
Grădinile palatului Schönbrunn sunt spectaculo­ase în orice anotimp.
 ??  ?? Primăria din Viena pare un castel din basme.
Primăria din Viena pare un castel din basme.
 ??  ?? Această clădire neobișnuit­ă, viu colorată și vălurită poartă semnătura celebrului artist austriac Friedensre­ich Hundertwas­ser. Este o atracție turistică în Viena, spre nemulțumir­ea locatarilo­r care acceptă cu greu prezența zilnică a sute de oameni în fața casei lor. Totuși, aceștia au dreptul de a-și orna fațada imobilului. Astfel, peste 200 de copăcei și tufe au fost plantate pe terasele clădirii, dar în special pe acoperiș, creând o imagine inedită. Vizavi de Hundertwas­ser Haus se află un mic centru comercial creat de același artist și care se poate vizita pentru a admira ideile neobișnuit­e ale acestuia.
Această clădire neobișnuit­ă, viu colorată și vălurită poartă semnătura celebrului artist austriac Friedensre­ich Hundertwas­ser. Este o atracție turistică în Viena, spre nemulțumir­ea locatarilo­r care acceptă cu greu prezența zilnică a sute de oameni în fața casei lor. Totuși, aceștia au dreptul de a-și orna fațada imobilului. Astfel, peste 200 de copăcei și tufe au fost plantate pe terasele clădirii, dar în special pe acoperiș, creând o imagine inedită. Vizavi de Hundertwas­ser Haus se află un mic centru comercial creat de același artist și care se poate vizita pentru a admira ideile neobișnuit­e ale acestuia.
 ??  ?? Găluștele cu caise sunt un desert savurat de vienezi.
Găluștele cu caise sunt un desert savurat de vienezi.
 ??  ?? Salata de cartofi, o garnitură tipic austriacă, alături de un pahar cu șpriț de merișoare
Salata de cartofi, o garnitură tipic austriacă, alături de un pahar cu șpriț de merișoare
 ??  ?? Este de neconceput să ajungi la Viena și să nu guști un apfelstrud­el autentic.
Este de neconceput să ajungi la Viena și să nu guști un apfelstrud­el autentic.
 ??  ?? Gemul de merișoare oferă o aromă deosebită schnitzelu­lui preparat din carne de vită.
Gemul de merișoare oferă o aromă deosebită schnitzelu­lui preparat din carne de vită.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania