Ioana

Superpoves­te

Pe Ana Nistor am cunoscut-o la un festival prin amici comuni, cu vreo patru ani în urmă. Nu-mi amintesc care au fost primele discuții, dar știu, ca și când ar fi fost ieri, cum Ana, cu zâmbetul ei larg, cu ochii mari și senini, vorbea despre iubire.

-

Iubirea transpusă într-o bijuterie

Vorbea din suflet. Și nu doar despre iubirea ei, ci despre iubirea dintre oameni. Și că vrea să-i ajute pe cei din jur să-și exprime mai bine acest sentiment sublim. Nu am mai vorbit până anul următor, în 2016, când a venit la același festival cu cele mai frumoase inele de logodnă pe care le văzusem până atunci. Erau făcute de ea împreună cu echipa sa restrânsă: iubitul și bijutierul. Peste încă un an, au creat verighete pline de povești frumoase.

Așa s-a născut povestea Iuka, un brand 100% românesc ce vrea să ofere mult mai mult decât simple bijuterii, mai ales când aceste obiecte au o încărcătur­ă sentimenta­lă foarte puternică și pe care oricine și-o dorește să o aibă pe viață.

O PODOABĂ DIN DRAGOSTE

Liantul dintre Ana și povestea bijuteriil­or cu suflet l-a reprezenta­t chiar iubitul ei: „Ideea a prins contur când l-am cunoscut pe Alex. El este cel ce mi-a făcut

cunoștință cu lumea fascinantă a bijuteriil­or, fiind pasionat de obiecte și podoabe cu istorie, cu pietre prețioase. Această etapă a apărut ca o extensie naturală pentru mine, venind din lumea organizări­lor de evenimente și fiind deja familiariz­ată cu ce își doresc mirii și cum preferă să discute cu oamenii ce se ocupă într-atât de personal de nevoile lor. Nu mi-a fost greu să trec de la discuțiile despre nuntă sau botez la cele despre verighete sau inele de logodnă, bijuterii cu sentiment, ce simbolizea­ză un moment drag și important al vieții lor“.

DE LA CLIENȚI LA PRIETENI

Să surprinzi o poveste de iubire într-un inel nu e deloc simplu. Cere timp, atenție și multe cafele bune. Așa că nu de puține ori Ana și Alex au devenit și au rămas prieteni apropiați cu mulți dintre cei care au apelat la ei. „Ceea ce porți, cred, e foarte important ca să te reprezinte 100%, fie că vorbim despre haine sau încălțămin­te, accesorii de orice fel și, desigur, bijuterii. Așa că tot ce creăm poartă amprenta noastră, dar mai ales povestea celui care o primește. În întâlniril­e noastre, nu doar că aflăm detalii despre persoana care va purta bijuteria, ci încercăm s-o cunoaștem în cel mai sincer mod, astfel încât să fim siguri că inelul i se va potrivi minunat și îi va oferi pentru tot restul vieții același sentiment de fericire precum momentul în care a primit-o.“

CERERI MAI… STRANII

Când am întrebat-o pe Ana dacă a avut cereri ciudate pentru verighete, a zâmbit și și-a amintit toate eforturile făcute pentru un anumit set. „Prima oară când ne-am confruntat cu o situație bizară a fost ziua în care am primit solicitare­a de a construi o pereche de verighete realizată din cele mai inedite materiale: meteorit și os de dinozaur.“Oricine ar rămâne încremenit și fără cuvinte la o astfel de cerere, însă Ana și Alex s-au apucat să caute bucățele din aceste materiale chiar și-n gaură de șarpe: „De-ți vine să crezi, chiar am găsit o bucată de

meteorit în colecția personală a unui gemolog, care a fost dispus să ne ajute, iar osul de dinozaur l-am identifica­t în colecția de la 1900 a unui paleontolo­g.

Din păcate, nu s-a finalizat comanda din motive independen­te de noi, însă tare am fi vrut să o facem!“Chiar acum, lucrează la cererea specială a unui cuplu: „verighete ce combină cinci modele diferite cu detalii ce nu ne-am imaginat vreo clipă că merg atât de bine împreună. Verighetel­e sunt încă în procesul de creație și vor fi gata în primăvară!“

CE-AR FI SĂ CREEZI CHIAR TU?

Dacă simți că nu poți explica foarte bine în cuvinte toate sentimente­le tale și ceea ce îți dorețti de la un inel pe care-l vei purta o viață, Iuka le dă clienților oricând ocazia de a-și crea propriile bijuterii. „Ei, aici se întâmplă un fenomen foarte ciudat. Când le povestim clienților despre aceasta posibilita­te, prima lor reacție este de a rămâne blocați, ca și cum le-ar fi frică să se exprime prin propriile bijuterii. Însă, cu un mic imbold din partea noastră, cu câteva încurajări și exemple de povești frumoase, depășesc pragul acesta, se deschid și devin creativi. Una dintre cele mai frumoase etape este cea în care văd bijuteriil­e finalizate, sunt foarte încântați cum au ieșit și nu le vine să creadă că, practic, este creația lor. Mă bucură mult că viitorii miri sunt ceva mai nonconform­iști și îndrăznesc, în sfârșit, să nu își mai facă verighetel­e la fel, ținând cont de faptul că le vor purta toată viața și că lor trebuie să le placă cel mai mult.“

Cred că e foarte important ca tot ceea ce porți să te reprezinte 100%.

BIJUTERII DE SUFLET PRINTRE MII

Poate o persoană care schițează și vede zilnic zeci, sute, mii de podoabe să aibă una preferată? Am fost curioasă să aflu acest lucru de la Ana și am pus-o în mare dificultat­e. „Am multe bijuterii preferate“, a spus inițial. Apoi a amintit de cele „luate de la târguri de antichităț­i, una dintre aceste bijuterii fiind un inel din aur roz care are un diamant cu o tăietură veche, model pe care vreau să-l includ în colecția noastră viitoare“. Și tot la sentimente am ajuns: „Totuși, bijuteria mea preferată dintre toate rămâne pandantul din argint primit de la Alex la prima noastră întâlnire. Pe scurt, a zburat special către Londra ca să mă cunoască și, cum nu putea să vină cu un buchet de flori, mi-a adus o margaretă din argint, brodată cu email. Rămâne bijuteria mea cea mai prețioasă!“

 ??  ?? Showroom-ul privat, cu câteva propuneri de modele pentru cei ce au nevoie de inspirație sau nu vor să-și facă inelele pe comandă, se află într-un subsol cu aer medieval, îmbrăcat în mușchi naturali ce parfumează încăperea cu mirosul pădurii după ploaie.
Showroom-ul privat, cu câteva propuneri de modele pentru cei ce au nevoie de inspirație sau nu vor să-și facă inelele pe comandă, se află într-un subsol cu aer medieval, îmbrăcat în mușchi naturali ce parfumează încăperea cu mirosul pădurii după ploaie.
 ??  ?? Conceptul se bazează pe natură și pe naturalul din iubire.
Conceptul se bazează pe natură și pe naturalul din iubire.
 ??  ?? Modele pe sufletul mirilor
Modele pe sufletul mirilor
 ??  ??
 ??  ?? Mirii încep să fie nonconform­iști și nu își mai fac verighetel­e identice.
Mirii încep să fie nonconform­iști și nu își mai fac verighetel­e identice.
 ??  ??
 ??  ?? El și ea trebuie să fie reprezenta­ți perfect în inelele pe care le vor purta o viață.
El și ea trebuie să fie reprezenta­ți perfect în inelele pe care le vor purta o viață.
 ??  ?? Inel din aur cu safir și diamante naturale
Inel din aur cu safir și diamante naturale
 ??  ?? Povestea Luizei și a lui Dragoș a început încă din liceu, de când s-au cunoscut. Ea era o tânără rebelă, iar el un donjuan al liceului. Viața i-a purtat pe drumuri separate atunci, însă prietenia lor nu s-a năruit. Iar pasiunea pentru sporturile de iarnă i-a ținut aproape până la vârsta maturități­i, când și-au dat seama că sunt făcuți unul pentru celălalt. Verighetel­e lor simbolizea­ză azi exact povestea lor: zgârieturi­le sunt încercăril­e vieții, dar nucleul va rămâne același o viață!
Povestea Luizei și a lui Dragoș a început încă din liceu, de când s-au cunoscut. Ea era o tânără rebelă, iar el un donjuan al liceului. Viața i-a purtat pe drumuri separate atunci, însă prietenia lor nu s-a năruit. Iar pasiunea pentru sporturile de iarnă i-a ținut aproape până la vârsta maturități­i, când și-au dat seama că sunt făcuți unul pentru celălalt. Verighetel­e lor simbolizea­ză azi exact povestea lor: zgârieturi­le sunt încercăril­e vieții, dar nucleul va rămâne același o viață!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania