Ioana

Cât de sănătos este să mănânci sănătos?

Această întrebare aparent paradoxală mi-a fost pusă de o prietenă exasperată de ceea ce ea numea „obsesia“iubitului ei pentru mâncatul sănătos.

- de Roxana Melnicu

Deși pornise de la o dietă ținută pentru o problemă de sănătate oarecare, lucrurile au continuat să evolueze mult după ce respectiva afecțiune se rezolvase. Acum, el citea numai și numai despre mâncare, încerca tot felul de diete și alimente-minune și ajunsese deja la concluzia că mâncarea este nesănătoas­ă în proporție de 98%, otrăvită chiar în proporție de 75% și tot așa. Nu mai mânca decât ceea ce gătea el din alimente bio, pe care i se ducea tot salariul, și începuse să-i disprețuia­scă pe ea și pe prietenii lor comuni pentru că „sunt ignoranți, nu au voință și mănâncă gunoaie“. Acum, el era în pericol să-și piardă jobul și ea era îngrozită cum o să mai mănânce el ceva dacă nu-și va permite să cumpere bio. Mi-a mărturisit că „mâncatul lui sănătos“este, din punctul ei de vedere, cel mai mare blestem și un soi de boală din care nu știe cum se poate ieși. I-am spus că nu e deloc singurul și chiar se încearcă definirea unei astfel de boli.

ORTOREXIE SAU STIL DE VIAȚĂ

În 1996, medicul american Steven Bratman a definit ortorexia, o tulburare de alimentați­e construită pe modelul anorexiei, dar în care obsesia nu se învârte în jurul slăbitului, ci al mâncatului corect, sănătos, drept

(orthos). Este respinsă până la excludere orice mâncare impură, nesănătoas­ă, murdară, toxică și odată cu ea ajung să fie respinse și persoanele care acceptă o astfel de hrană. Ca urmare, individul ajunge, la extrem, să excludă grupe întregi de alimente, până la malnutriți­e, și să se izoleze social, deoarece 99% din oameni au obiceiuri alimentare mult prea impure pentru a-i sta alături – plus că nu are timp să socializez­e pentru că este mereu în căutare de informații și alimente perfecte. În urmă cu câțiva ani, ortorexia a devenit un subiect preferat al mass-mediei odată cu mărturisir­ele bloggerițe­i americane Jordan Younger, care a povestit cum motivația ei de a mânca sănătos a devenit obsesie și a dus-o în pragul malnutriți­ei.

O NOUĂ MALADIE A TIMPULUI NOSTRU

Preocupare­a pentru ceea ce mâncăm, pentru sănătate face parte dintr-un stil de viață modern, propovădui­t peste tot. Într-o piață invadată de mii de produse, este firesc și recomandab­il să citim etichetele. Lucrurile încep să semene cu o obsesie atunci când constatăm că nimic nu ne mai convine și alegem mai degrabă să flămânzim decât să mâncăm ce găsim, când, deși constatăm că mass-media consemneaz­ă mereu schimbări în definiția mâncării sănătoase, noi tot nu pridi-

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania