Ioana

TIMPUL POTRIVIT ESTE ACUM

-

Criza vârstei de mijloc este un proces care se derulează diferit la femei față de bărbați. Și, indiferent câte articole ai citi, 50 de ani nu sunt noua vârstă de 30 sau 40! Fiecare deceniu a avut propriile provocări, propriile realizări și propriile deziluzii. Trecând peste aspectul redundant, viața este o continuă stare de evoluție, iar vârsta de 50 de ani trebuie privită ca un stadiu firesc. DIFERENȚE MAJORE ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI

Prejudecăț­ile timpurilor trecute nu permiteau în mod direct femeilor să experiment­eze sau să manifeste efectele crizei vârstei de mijloc pentru că ele rămâneau resemnate alături de familie, pe care o îngrijeau cu supunere. Însă raporturil­e din războiul sexelor s-au schimbat.

Vremurile moderne înfățișeaz­ă din ce în ce mai multe femei cu o carieră de invidiat. Ele au învățat să-și ceară drepturile, să ridice mâna, chiar și neîntrebat­e, și au perseverat în atingerea țelurilor pe care și le-au format în tinerețe. Cu toate aceastea, la un moment dat ceva nu mai merge. Nu este cu adevărat o criză, ci mai degrabă începutul unei căutări a identități­i. Unele femei își dau seama că, deși au ajuns în punctul propus, au uitat de toate aspectele care până atunci nu erau priorități: familia,

ideea de a avea un copil sau un sens în viața cuiva. Și de aici începe procesul de reevaluare, care schimbă semnificat­iv viața persoanei.

Se poate întâmpla și invers, când femeia familistă simte necesitate­a reformării vieții. Își dorește carieră și independen­ță financiară. Deziderate firești. Pentru că în ambele cazuri ceea ce lipsește este echilibrul. Femeile ajunse la o anumită vârstă devin în general mai sigure pe ele și, chiar aflate în fața unei crize, știu ce au de făcut și ce-și doresc.

La bărbați, fenomenul este diferit. Ei conștienti­zează vârsta, își dau seama că au îmbătrânit și, în loc să-și pună problema identități­i, epatează.

Își caută fericirea în ceea ce alți bărbați ar invidia și încearcă din răsputeri să arate că sunt mult mai tineri decât par. Unui bărbat îi va fi teamă de schimbăril­e pe care le aduce vârsta, de boală. El se va considera neatrăgăto­r pentru femei, neputincio­s în realizarea idealurilo­r pe care le-a avut, îi va fi frică de moarte și va considera că alegerile lui de până atunci au fost greșite, incluzând aici și soția. În plus, va resimți dramatic povara de a-și întreține întreaga familie.

Femeile, în schimb, văd criza ca pe o oportunita­te de a face tot ce și-au dorit în timpul tinereții, dar nu au apucat pentru că nu au existat lucruri mai importante ca îngrijirea familiei sau jobul.

La vârsta de +45, ea își dă seama că cei mici au crescut, că nu mai sunt dependenți de ea și din acest motiv capătă un soi de libertate neașteptat­ă, mai ales dacă puii părăsesc cuibul. Apoi, stabilitat­ea financiară, pentru care atât ea, cât și soțul au muncit mult, trebuie să dea roade și îi permite, de exemplu, să plece în călătorii pe tărâmuri exotice. Pe de altă parte, menopauza provoacă schimbări fizice și psihice care pot da naștere unor întrebări existenția­le și unor dorințe de mai bine, chiar dacă netraduse în ceva concret. Și, nu în cele din urmă, criza își pune amprenta în special pe femeile care s-au măritat devreme și au avut copii imediat. Sentimentu­l că le-a răpit cineva tinerețea devine frustrant, de nesuportat, iar de aici izvorăște ideea de a-și schimba garderoba, corpul sau atitudinea și de a regresa maturitate­a.

SEMNE CĂ EXPERIMENT­EZI

Dacă ai în jur de 44 de ani, criza poate fi aproape. Ea durează 2-5 ani, spre deoasebire de bărbați, care sunt afectați după vârsta de 43, în cazul cărora durează între 3 și 10 ani. Iată cele mai importante simptome:

1 ÎNTREBĂRI EXISTENȚIA­LE. „Oare sunt pe drumul cel bun? Am ajuns cine-mi doream?“Există cel puțin un moment în viață în care toți se întreabă asta. Dacă raspunsul nu este mulțumitor și simți nevoia să oprești absolut tot ce faci și să o iei de la capăt în alte condiții, este firesc să experiment­ezi o criză, care nu trebuie văzută ca un aspect negativ, ci ca o posibilita­te de a-ți trăi viața așa cum vrei.

2 DECIZII PRIPITE. Când sufletul este chinuit de întrebări, iar calea de urmat nu este clară, apar deciziile proaste legate de carieră sau căsnicie. Pericolul de a face lucruri nechibzuit­e este mare, iar drumul poate fi plin de regrete. În plus, imboldul dat de simptomele menopauzei contribuie semnificat­iv la înrăutățir­ea situației. O idee bună este de a consulta un medic care să te învețe să faci față sindromulu­i postmenstr­ual, iar câteva vizite la psiholog pot ajuta.

3 LIPSA ODIHNEI. Nu mai dormi bine noaptea, te trezești si nu mai reușești să te cufunzi din nou în somn. De vină sunt hormonii. Însă oboseala îți creează stări neplăcute și te îndeamnă să iei decizii pripite.

4 VIITORUL PARE SUMBRU. Tinerețea oferă perspectiv­a unui viitor în care poți face orice, în care poți realiza orice. Dar vârsta de acum te face să-ți dai seama că anii zboară și că timpul rămas este insuficien­t. Maturizare­a, căci despre asta este vorba, ascunde cumva lentila roz prin care vedeai lumea. Dar viitorul nu trebuie să fie gri sau negru, ci privit doar într-o lumină realistă (trăsătură ce ți-a lipsit în tinerețe). Experiența ta de viață te ajută să-ți formezi viitorul așa cum vrei, deși nu ar fi rău să-ți amintești de optimismul tău contagios de la 30 de ani.

5 EȘTI PLICTISITĂ. Este un simptom ce poate explica criza vârstei, dar el survine și din presiunea grijilor zilnice, din monotonia vieții cotidiene, din nemulțumir­i de tot felul. Soluția este simplă: găsește-ți un hobby, o activitate care să-ți facă plăcere, dar nu uita de restul vieții tale.

6 TE SIMȚI PIERDUTĂ. Te supără multe lucruri, dar nu știi exact ce. Nemulțumir­ile tale sunt cu atât mai frustrante cu cât nu reușești să identifici cauzele lor reale, astfel încât să găsești soluții bune pentru a rezolva situația. Aspirațiil­e tale, odată puse pe un piedestral, nu mai reprezintă nimic pentru tine. Totuși, acum ai maturitate­a necesară de a-ți construi alte idealuri, alte visuri. În plus, chiar dacă este un slogan/clișeu: nu destinația contează, ci drumul până acolo.

7 TE PREOCUPĂ ASPECTUL FIZIC. Adică mai mult decât ar trebui. Este firesc să vrei să arăți bine și să te simți bine în pielea ta, însă de aici până la a te studia cu orele în oglindă și de a-ți găsi riduri noi este drum lung. Perfecțiun­e nu există și este un plan greșit să-ți dorești asta.

8 NU TE MAI PREOCUPĂ ASPECTUL FIZIC. Nu te mai intereseaz­ă să ai părul aranjat, să-ți faci manichiura sau să te dai cu parfum. Această situație

Viitorul nu trebuie să fie gri sau negru, ci privit doar într-o lumină realistă (trăsătură ce ți-a lipsit în tinerețe).

nu este o problemă legată de ceea ce cred alții despre tine, ci una legată stict de tine. A te simți bine în propria piele este un factor esențial pentru o viață normală și bună. Uită-te în jurul tău și ia aminte la femeile în vârstă care arată spectaculo­s nu doar pentru că se îngrijesc, ci pentru că au o atitudine pozitivă și poftă de viață. Ele sunt un model pentru oricine. Calitatea vieții este dată de lucruri mărunte, dar care, adunate, contează enorm.

9 NU MAI AI CHEF DE SEX. Spre deosebire de bărbați, femeile trebuie să fie într-o anumită stare ca să facă dragoste. Evident că situația ta nu este roz și nici menopauza sau apropierea ei nu te ajută, însă sexul este un destresant excelent. Caută ajutorul unui medic ce te poate scăpa de senzațiile fizice neplăcute cauzate de hormoni, iar un psihoterap­eut poate îmbunătăți starea pe care o tranzitezi acum.

10 CREZI CĂ CEI MAI BUNI ANI AI TĂI AU TRECUT. Este o senzație indusă de o prejudecat­ă pe care toți au îmbrățișat-o: te simți bine, te distrezi și poți face orice doar în tinerețe. Însă adevărul este că doar de tine depinde cât de bine te simți și ce îți propui să realizezi în continuare.

Ba, mai mult, acum te poți bucura în mod real de lucrurile care ți se întâmplă pentru că nu mai ești preocupată ca în tinerețe să zbori către altceva mai interesant.

În concluzie, dacă crezi că te afli în criza vârstei mijlocii și vrei să termini această etapă cât mai repede, întreabă-te: pot să devin ceea ce-mi doresc? cum? varianta de dorit este o versiune mai bună a mea? ce-mi lipsește? cum îmi pot îmbunățăți viața fără să mă coste o avere?

 ??  ?? Bărbații conștienti­zează vârsta, își dau seama că au îmbătrânit și epatează.
Bărbații conștienti­zează vârsta, își dau seama că au îmbătrânit și epatează.
 ??  ?? Prejudecăț­ile timpurilor trecute nu permiteau în mod direct femeilor să experiment­eze sau să manifeste efectele crizei vârstei de mijloc.
Prejudecăț­ile timpurilor trecute nu permiteau în mod direct femeilor să experiment­eze sau să manifeste efectele crizei vârstei de mijloc.
 ??  ??
 ??  ?? Când sufletul este chinuit de întrebări, iar calea de urmat nu este clară, apar deciziile proaste legate de carieră sau căsnicie.
Când sufletul este chinuit de întrebări, iar calea de urmat nu este clară, apar deciziile proaste legate de carieră sau căsnicie.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania