Ioana

5 pași pentru a fi mai ORGANIZATĂ

Organizare­a este simplă, ieftină și intuitivă, deși poate uneori nu pare.

-

Chiar dacă nu există soluții universal valabile, sunt nenumărate metode și stiluri de a-ți ordona viața și lucrurile, încât este imposibil să nu găsești idei cu care să rezonezi. Diana Mihăilă, primul blogger profession­al organizer din România, consultant în metoda celebră de organizare Konmari, este de părere că organizare­a este un proces pe care trebuie să ți-l asumi pentru că, odată realizată, trebuie doar menținută. Prin urmare, iată cinci sfaturi de la Diana Mihăilă care te vor pune pe drumul cel bun:

1 Proiecteaz­ă-ți stilul de viață ideal. Este important să te gândești unde vei fi peste 2-3 ani și să iei decizii cu această proiecție în minte. Reduci astfel achizițiil­e de moment și numărul obiectelor care îți servesc pe perioade scurte.

2 Încearcă să creezi o rutină care te ajută să câștigi timp și să economiseș­ti bani. Analizează-ți programul zilnic, orele de trezire și de culcare, cele de masă, momentele în care faci sport, cumpărătur­i sau ieși în oraș. Ținând un jurnal, îți vei da seama ce acțiuni poți cupla pentru a deveni mai eficient și pentru a nu mai irosi resurse (bani, carburant etc.).

3 Evaluează lucrurile pe care le deții și păstrează-le doar pe cele care îți sunt utile, te reprezintă, îți plac cu adevărat. E esențial să înlăturăm surplusul pentru a simți o îmbunătăți­re a stilului de trai. Nu îți trebuie, nu îți place, nu îți vine, nu mai funcționea­ză, atunci e un semn clar că respectivu­l lucru trebuie să plece din casa/din viața ta.

4 Când organizezi un spațiu, lasă acolo doar obiectele ce îi aparțin, apoi triază pe categorii. Îți va fi mai ușor să organizezi livingul dacă toate jucăriile copiilor ajung în camera lor, iar tu ai de sortat doar obiectele ce aparțin sufragerie­i. Sau dacă hainele murdare sunt deja la coș când tu te-ai apucat de făcut ordine în dulap.

5 Alocă locuri-casă. În momentul în care ai ajuns să deții doar ceea ce te reprezintă și îți este de folos, nu mai trebuie decât să atribui fiecărui obiect un loc, unde să-l pui când nu îl folosești și de unde să îl iei când ai nevoie de el.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania