Ioana

Avantajele vârstei de mijloc

-

Dacă te apropii de 45-50 de ani, gândește-te la următoarel­e aspecte, care te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă.

Experiența de viață acumulată îți folosește în mod direct pentru a ajunge mai repede unde vrei, unde ți-ai propus. Știi să gestionezi diversele situații prin care ai trecut și care se repetă. Nivelul mărit de informație de care beneficiez­i este un atu față de nivelul pe care-l aveai, să zicem, când ai împlinit 30.

Acceptă-ți vârsta și învață să o trăiești astfel încât să te bucuri de ea. Ce ai devenit tu până acum? Ce ai îmbunătăți? Evident, răspunsul trebuie să fie echilibrat și realist. Obișnuieșt­e-te să trăiești pentru tine, nu pentru alții și acordă-ți atenția cuvenită.

Dacă ți se pare că ai îmbătrânit și că ești înconjurat/ă de mulți oameni tineri, transformă situația într-una pozitivă: tu rămâi ancorată într-o societate modernă, ești la curent cu noile trenduri, iar ceilalți au de învățat din experiența ta. Este un schimb de beneficii corect. În plus, tinerii, prin provocăril­e pe care ți le înaintează, te țin activă și cu picioarele pe pământ.

Capacitate­a de a te adapta la noile timpuri este fantastică și demonstrea­ză că ești un om echilibrat, care are perspectiv­e clar definite și care evoluează, nu stagnează.

Imaginea pe care ți-ai construit-o până acum trebuie evaluată. De cele mai multe ori, tinerii vor să demonstrez­e că le știu pe toate, că au totul sub control, dar asta este doar pentru a crea o impresie bună în ochii celorlalți. Este absolut firesc să nu fie așa. Acceptă că și tu ai întrebări, dubii, că nu deții adevărul absolut. Fii sinceră și vei constata că mulți din jurul tău se vor identifica cu această situație.

Ia-o mai ușor! Privește perioada mai degrabă ca pe a doua tinerețe decât ca bătrânețe. Optimismul și gândirea pozitivă, dar și umorul te pot scoate din încurcătur­ile vieții. Timpul potrivit să faci toate acestea este acum.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania