Ioana

La plimbare prin București

-

Peste două milioane de turiști au ales anul trecut să viziteze capitala țării noastre, iar numărul lor este în creștere. Aceștia sunt atrași de amestecul dintre vechi și nou, prezent nu doar în stilul arhitectur­al, ci și în stilul de viață al românilor, și de melanjul între lumea occidental­ă și cea orientală, care dă un farmec aparte Bucureștiu­lui.

Bună seara, Budapesta!“se aude de multe ori la concertele sau spectacole­le organizate în Capitală. Unii sunt flatați de asemănare, alții profund jigniți, iar eu cred că ar trebui să privim confuzia cu umor. Bucureștiu­l e un oraș care are multe de oferit și care trebuie descoperit bucățică cu bucățică, atât de străini, cât și de români. El e al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană, chiar dacă administra­tiv și politic mai are pași de făcut până să atingă pragul de civilizați­e așa cum îl percep românii când vine vorba de Occident. Capitala are un statut special, fiind singura care nu aparține niciunui județ. Cu toate acestea, populația de aici, undeva aproape de două milioane, este mai numeroasă decât a oricărei unități administra­tiv-teritorial­e. Bucureștiu­l se dezvoltă pe zi ce trece, iar zona metropolit­ană se mărește considerab­il, așa încât merită periodic să te simți turist la tine în oraș și să-l iei la pas pentru a-i descoperi noutățile sau pentru a-i afla trecutul.

ISTORII INTERESANT­E

Calea Victoriei, unul dintre cele mai importante bulevarde bucureșten­e, ce a purtat diferite denumiri, are o istorie care datează dinainte de domnia lui Brâncovean­u, când încă nu făcea parte din oraș. Ulterior, ea s-a extins și a fost pavată cu trunchiuri de copac, apoi cu piatră, pentru ca în 1882 o parte din ea să fie iluminată electric. De-a lungul străzii au început să se construias­că case boierești, hanuri, hoteluri, magazine de lux și prăvălii, cafenele sau restaurant­e, devenind zona de high-life a Capitalei. De altfel, cândva după anii 1900, Bucureștiu­l a fost numit Micul Paris datorită frumuseții clădirilor și modernismu­lui de care dădea dovadă. O poveste din perioada interbelic­ă amintește de Maria Mihăescu, o femeie nonconform­istă, îmbrăcată în pantaloni, care adora să se plimbe cu bicicleta pe străzile din oraș, în special pe Calea Victoriei. Ea a primit porecla de Mița Biciclista de la un pretendent care nu a reușit să-i cucerească inima. Despre ea se spune că s-a iubit cu Octavian Goga, Nicolae Grigorescu și chiar cu regele Ferdinand, de unde i se trage a doua poreclă, Mița Cotroceanc­a. Astăzi, deși decăzută parțial, Calea Victoriei te îndeamnă să-i vizitezi muzeele de artă, de istorie, casele memoriale, clădirea CEC, Cercul Militar Național, teatrele sau lăcașurile de cult. În apropiere de intersecți­a cu strada Ion Câmpineanu,

turiștii pot admira fațada unui cunoscut hotel care amintește de imaginea fostului Teatru Național, distrus de nemți în cel de-al Doilea Război Mondial. Perpendicu­lar pe marele bulevard, se află strada Lipscani, în jurul căreia se desfășoară zona centrului vechi, un loc ideal pentru distracții nocturne sau diurne. Numele vine de la negustorii de pește ce aduceau marfă din orașul Leipzig. Pe vremuri aici era un fel de Montmarte, un loc în care locuiau și lucrau numeroși artiști. Deloc ascunse printre restaurant­e, baruri și discoteci, Curtea Domnească, Hanul Gabroveni și biserica Stavropole­os își deschid larg porțile pentru cei interesați să vadă mai departe de desfrâul unanim acceptat de români sau de străini. Dezmățul nici nu e foarte greu de ratat, pentru că alcoolul sau țigările sunt mai ieftine ca în alte țări europene, iar petreceril­e se țin lanț până în zorii zilei.

Nu departe de Calea Victoriei, vizavi de Universita­te se află Palatul Suțu, azi muzeul Bucureștiu­lui, pe care îți recomand să-l vizitezi și să admiri ceasul de perete din holul central, ale cărui limbi se învârt invers. El a fost realizat la Paris și are un mecanism special, iar dacă vrei să-l citești trebuie doar să remarci reflexia lui în oglinzile aflate în fața acestuia.

Depășind centrul Bucureștiu­lui, găsim două simboluri ale orașului, aflate oarecum la capetele Căii Victoriei. Primul este Arcul de Triumf, ce aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat cu țara noastră la finalul Primul Război Mondial. Monumentul a fost construit inițial din lemn și s-a decis ca acesta să fie permanent, mai ales că în Capitală au mai existat alte asemenea edificii. Se poate vizita cu ocazia diverselor evenimente, înăuntru există un mic muzeu amenajat, însă merită să urci până în vârf pentru o frumoasă perspectiv­ă. Al doilea simbol este Palatul Parlamentu­lui sau Casa Poporului, a doua clădire ca mărime din lume după Pentagon. Construcți­a, deși monumental­ă, trezește amintiri neplăcute românilor, însă rămâne, cu siguranță, un punct turistic extrem de important.

Fără a avea pretenția că am epuizat toate locurile interesant­e și frumoase din și despre Capitală, ca fapt divers, mai amintesc de stația de metrou Politehnic­a, pavată cu plăci de marmură ce provin din zăcăminte formate acum 80 de milioane de ani și care ascund fosile marine. Cine nu crede poate căuta informația pe google, mai ales că sistemul de internet din București este unul dintre cele mai bune din lume.

 ??  ?? Casa Poporului, o clădire-emblemă a Capitalei
Casa Poporului, o clădire-emblemă a Capitalei
 ??  ?? Statuia ecvestră a lui Carol I stă orientată cu fața către Muzeul de Artă.
Statuia ecvestră a lui Carol I stă orientată cu fața către Muzeul de Artă.
 ??  ?? Ateneul Român, una din principale­le instituții culturale bucureșten­e
Ateneul Român, una din principale­le instituții culturale bucureșten­e
 ??  ?? Capșa, locul unde pe vremuri se întâlneau marii scriitori români
Capșa, locul unde pe vremuri se întâlneau marii scriitori români
 ??  ?? CEC este o bijuterie arhitecton­ică.
CEC este o bijuterie arhitecton­ică.
 ??  ?? Admiră Capitala de la înălțimea Arcului de Triumf.
Admiră Capitala de la înălțimea Arcului de Triumf.
 ??  ?? Centrul Vechi este animat în permanență, iar distracția se ține lanț.
Centrul Vechi este animat în permanență, iar distracția se ține lanț.
 ??  ??
 ??  ?? Curtea Veche se pare că a fost construită de Mircea cel Bătrân, iar forma actuală nu mai corespunde cu vechile schițe găsite.
Curtea Veche se pare că a fost construită de Mircea cel Bătrân, iar forma actuală nu mai corespunde cu vechile schițe găsite.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania