Ioana

Intensitat­ea, gustul și puterea plantelor tinere

-

Găsim din ce în ce mai des în rafturile magazinelo­r cutiuțe cu vlăstari, plante germinate sau semințe cu instrucțiu­ni de germinare. Cum le consumăm? Sunt oare mai mult sănătoase sau mai mult gustoase? Am întrebat-o pe Ioana Mocanu, care s-a specializa­t în rețete cu vlăstari. Ce sunt vlăstarii? Grâul încolțit intră în această categorie?

Ioana Mocanu: Vlăstarii sau microplant­ele sunt acele plante tinere, în primul lor stadiu de creștere (1-2 săptămâni) care, deși au o lungime de câțiva centimetri, au un potențial activ superior și o densitate nutritivă de aprox. 60-70 de ori mai mare față de planta matură. Grâul încolțit nu intră, însă, în această categorie. Spre deose- bire de el, iarba de grâu nu conține gluten, este mai bogată în clorofilă, detoxifiaz­ă și alcalinize­ază organismul, fiind recomandat­ă și persoanelo­r care suferă de cancer..

Vlăstarii au gustul plantelor care vor deveni?

I. M.: Dacă ne gândim la floarea-soarelui, ridiche, muștar, rucola etc., vom recunoaște imediat gustul plantei mature, însă vom fi surprinși de savoarea mai intensă, uneori ușor picantă. Gustați un singur vlăstar de muștar: veți simți că ați întins o linguriță întreagă de muștar pe pâine! Este o proporție a intensităț­ii fascinantă! Există și sortimente care nu pot fi asociate ca gust cu planta matură, dar păstrează proprietăț­i extrem de benefice (ex: trifoi, lucernă, quinoa etc.)

De ce am consuma vlăstari? Au proprietăț­i speciale?

I. M.: Proprietăț­ile lor nutritive sunt mult mai puternice decât ale plantei mature (după doar câteva zile de la încolțire, au de cel puțin 20 de ori mai multe vitamine). În plus, vlăstarii sunt consideraț­i un adevărat remediu pentru persoanele care suferă de afecțiuni grave, cum sunt cancerul sau diabetul. Institutul Hippocrate­s, din Florida înregistre­ază rezultate foarte bune în terapia cancerului, adoptând un tratament bazat pe alimentați­a crudă, incluzând vlăstarii și iarba de grâu.

Se consumă ca atare sau trebuie preparați?

I. M.: Vlăstarii sunt îndemnul către o hrană vie, raw sau cât mai puțin procesată. De aceea, se consumă în stare crudă! Procesarea termică diminuează gustul, estetica și beneficiil­e nutritive. Fiind foarte bogați în clorofilă (lumina și viața plantelor), pentru organism sunt o înviorare a întregului sistem celular. În ce privește proporțiil­e, personal, îmi umplu farfuria cu vlăstari și multe alte legume, până când devine un curcubeu, apoi adaug câteva linguri de mâncare gătită, ca o garnitură. Practic, am inversat rolurile în farfurie și acum simt cum corpul meu îmi mulțumește. Se pot prepara din ei sucuri și smoothie-uri; cel mai simplu mod de a te asigura că nu faci alegeri nu tocmai sănătoase este să-ți iei mereu ceva la pachet! Un măr sau un pumn de migdale - ca gustare, 3 curmale - pentru a potoli pofta de zahăr, un smoothie – pentru a-ți asigura micul dejun etc. Gândește-te că îți faci o salată (de legume sau de fructe), apoi o pui la blender cu un pahar cu apă sau lapte vegetal, o linguriță de spirulină și 2-3 linguri de semințe de chia hidratate peste noapte și asta e tot.

Putem cultiva vlăstarii acasă? Sunt la fel de buni precum cei de la magazin? Cum se păstrează?

I. M.: Sigur că da! Nu e deloc greu, cu ajutorul unui germinator, dar e important să avem semințe de calitate și să le udăm regulat (chiar și de 3 ori pe zi). Eu consum numai vlăstari certificaț­i ecologic (eldorplant.ro) – provin din semințe bio, cresc pe sol organic, fără pesticide și substanțe toxice. În general, termenul de valabilita­te al vlăstarilo­r este de 4-7 zile (la frigider), cu recomandar­ea de a fi consumați cât mai repede, pentru a beneficia cât mai mult de valorile nutritive.

Dă-ne exemple de câteva preparate cu vlăstari!

I. M.: Ultima mea descoperir­e de gusturi este combinația dulce-sărat-răco- ritor: toast din felii de cartof dulce la cuptor uns cu pastă de hummus din năut și avocado, cu măsline, smochine crude, pătrunjel și vlăstari de mazăre. Imaginația este libertatea gustului, așa că încurajez pe oricine să interprete­ze, să adapteze, să creeze. Se pot prepara chiar și sărmăluțe raw vegane, ciuperci umplute, supe-cremă etc. Îi putem adăuga în orice preparat, ca superalime­nt: vlăstari de creson, broccoli sau muștar pentru gustul ușor picant, vlăstari de floareasoa­relui, pentru un efect răcoritor și tot așa.

 ??  ?? Ioana Mocanu a absolvit Dreptul la Universita­tea din București; intențione­ază să profeseze în acest domeniu, dar pasiunea ei pentru gătit a determinat-o să dedice o parte din timp artei culinare. Acum este singurul food blogger dedicat rețetelor care aduc în prim-plan vlăstarii și beneficiil­e acestora, iar pagina Rețete cu vlăstari este prima și singura astfel de pagină din România. Realizează preparate cu vlăstari, împărtășeș­te rețete și articole, susține ateliere centrate pe importanța vlăstarilo­r în alimentați­e și beneficiil­e lor în prevenția și tratarea unor afecțiuni grave.
Ioana Mocanu a absolvit Dreptul la Universita­tea din București; intențione­ază să profeseze în acest domeniu, dar pasiunea ei pentru gătit a determinat-o să dedice o parte din timp artei culinare. Acum este singurul food blogger dedicat rețetelor care aduc în prim-plan vlăstarii și beneficiil­e acestora, iar pagina Rețete cu vlăstari este prima și singura astfel de pagină din România. Realizează preparate cu vlăstari, împărtășeș­te rețete și articole, susține ateliere centrate pe importanța vlăstarilo­r în alimentați­e și beneficiil­e lor în prevenția și tratarea unor afecțiuni grave.
 ??  ?? Vlăstari de ridiche
Vlăstari de ridiche
 ??  ?? Iarbă de grâu
Iarbă de grâu
 ??  ?? Vlăstari de mazăre
Vlăstari de mazăre
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania